Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 22 septembrie 2013

Tricotati o jacheta de toamna PHILDAR din revista KNIP mode (octombrie 2013).

In revista KnipMode au reinceput sa publice instructiuni pentru tricotaje facute cu mana. E un semn bun, pentru ca multa vreme acest hobby era considerat o ocupatie din epoca de piatra, definitv  inmormantata de istorie. -:)! De fapt am auzit pe vremuri urmatorul comentar de la un prieten roman, care imi zice 'Zoecica, tu tricotezi?!? La noi tricoteaza numai babele la tara' (Zoecica -fiindca am facut in Olanda facultatea de slavistica / rusa). Avea si el o mentalitate de epoca de piatra. Nu merita sa discutam pe aceasta tema.

Insa de cand vedete americane au declarat ca au redescoperit tricotatul manual, a reinviat si pe aici interesul pentru acest hobby, dupa mine foarte ...ZEN.

Am deschis numarul din octombrie si din toata revista mi-a placut cel mai mult acest model de la Phildar. 




Cred ca este un design de la Phildar, nu un design facut de sau pentru revista olandeza Knip, pentru ca lana pentru care este calculat tiparul este de la Phildar [Nebuleuse 15] si pentru ca se specifica ca masurile date sunt cele frantuzesti. 
Adica cu o marime mai mica decat echivalentul standard european: marimea 36 frantuzeasca este marimea 38 europeana standard si asa mai departe. 
Nu ar fi avut nici un rost sa se faca un design olandez pentru masuri care aici  nu se folosesc. Ar fi fost foarte neclar pentru cititoarele olandeze, invatate cu masurile din Olanda (Germania sau alte tari, care aplica acelasi sistem).

De aceea cred ca pot scrie pe blog despre acest model 'Phildar', mai ales ca nu va voi copia instructiunile, care sunt pentru andrele 7. Nu am de gand sa lucrez cu andrele 7. Preferinta mea se opreste la andrele 5.

Acum am sa va spun cum am eu de gand sa adaptez tiparul pentu lana pe care o voi folosi (Taïga de la Phildar, culoarea fucsia din poza de mai jos). 
Numai ca lucrand strans, eu voi folosi andrele 4 sau chiar 5.


 
Ma uit intai la schematic in revista (masurile diferitelor parti ale jachetei, dupa ce este finisata).



Atentie!
Tineti seama de faptul ca masurile frantuzesti, care sunt indicate pentru largimea si inaltimea tiparului, sunt 34/36, 38/40, 42/44, 46/48 si 50/52. Ceea ce inseamna ca spatele pentru marimea 36/38 olandeza (germana)  trebuie cautat la marimea 38/40 si are o largime de 54 cm.

Unde nu este decat o singura cifra, aceasta este valabila pentru toate marimile. Vezi de exemplu indicatia ca dupa ce ai incheiat umarul de la fata, mai lucrezi in continuare 8 cm in punct lenes (garter stitch) inainte de a incheia (cast off) toate ochiurile de la fata, ca sa formezi cele doua jumatati ale gulerului de la spate.

Cred insa ca puteti determina cat de larga si cat de lunga vreti jacheta in functie de marimile voastre personale, dar pastrand proportiile din model.

Punctele care se folosesc sunt:
* Punct lenes  / garter stitch (lucrat numai pe fata / knit only).

* Punct fantezie: 2 randuri tricot  (adica; pe fata se lucreaza pe fata si pe dos lucrat pe dos; knit + purl), urmate de 2 randuri punct lenes, numai pe fata. 
2 rows stockinette stitch + 2 row garter stitch
Asta inseamna de fapt ca repeti mereu aceste randuri: 
**[ fata - dos - fata - fata / knit - purl - knit - knit]**.

Modelul nu are nasturi si butoniere, se inchide cu un fel de capsa uriasa.
Daca doriti, putei sa ii adaugati si butoniere, dar e nevoie de niste calcule mai complicate, pe care le veti face singure.

Adaptarea pentru alt tip de lana

1. ESANTIONUL

Trebuie intai facut un esantion pentru lana pe care vrei sa o folosesti
Pui (cast on) atatea ochiuri, cat sa obtii aproximativ 20 cm si lucrezi cam 10 cm inaltime. De fapt te intereseaza numai cate ochiuri intra pe 10 cm pe largime, ca sa stii cate ochiuri ai de pus (cast on). Dupa ce lucrezi 10-20 cm la spatele jachetei, vei vedea care este raportul pe verticala si cate randuri intra la 10 cm. Mai ales ca dupa ce lucrezi mai mult si ochiurile au timp sa se relaxeze, masori mai bine pe verticala.
Numai in cazul in care modelul nu este drept pe o lungime de aprox. 10 cm - aici este - va trebuie sa lucrezi un esantion pe 15-20 cm lungime, ca sa masori exact.

Un esantion prea mic nu este de mare folos, pentru ca nu poti stabili mereu cate ochiuri ai la un cemntimetru. Vei obtine fractii, care iti vor schimba dimensiunile definitive (adaugi sau scazi prea mult cu ceea ce obtii socotind is fractiile). 

De ce trebuie insa sa lucrezi ochiuri pentru aprox. 20 cm pe o portiune de 10 cm in lungime? Pentru ca ochiurile se relaxeaza dupa un timp si vei obtine alte dimensiuni decat imediat dupa ce ai pus ochiurile. 
Daca nu vrei sa te trezesti cu un tricotaj mult prea mare sau mult prea stramt, faceti asa cum scriu eu aici. Nu ma intrebati de unde stiu, ca sa nu ma intristez amintindu-mi de greseli trecute.

2. MODELUL

Din schematic se vede ca atat spatele si cat fata sunt tricotate aplicand cele doua puncte: punctul lenes (garter stitch) + punct fantezie.

La fata se lucreaza cei 16 cm de la margine, adica mijlocul fetei / CF, in punct lenes (garter stitch), iar restul  de ochiuri care vin pe partea laterala a fetie pe largimea de [(33,5 - 35 - etc - 42) minus 16] se lucreaza in punct fantezie. 

Acelasi lucru il faceti la spate, unde punctul lenes / garter stitch / este la mijloc si tot pe 16 cm pentru toate marimile. Asta pentru ca trebuie sa corespunda cu cele doua jumatati ale gulerului din fata. Observati ca latimea gatului la spate corespunde cu lungimea/ inaltimea gulerului la fata (2 X 8 cm].

4. MARCAREA ANUMITOR PUNCTE / DIMENSIUNI

Cand ajungeti acolo unde trebuie marcat subratul (adica la 32 cm pentru toate masurile sau unde doriti in functie de dimensiunile voastre) puneti un ac de siguranta pe acel rand, ca sa stiti de unde incepeti sa coaseti maneca.

Eu fac altfel. Cand incep sa lucrez randul respectiv (aici: care marcheaza 32 cm), lucrez primele 10 ochiuri din rand cu firul de lana dublat cu fir de ata de cusut intr-o culoare contrastanta
Firul de ata (fie si dublu), lucrat impreuna cu firul de lana, e atat de subtire, incat nu va modifica dimensiunile ochiurilor si nu va deforma tricotajul. In plus se poate scoate usor, dupa ce nu mai ai nevoie de el, pentru ca nu are asperitati, ca firul de lana. 
Un fir de lana, oricat de subtire ar fi, modifica lungimea ochiurilor de pe andrea.
Acul de siguranta poate si el sa deformeze ochiuriule, daca tragi de el din greseala. sau se agata de ceva.

Atentie la adaptarea tiparului! 
Daca doriti o alta largime la gat, aveti grija sa lucrati gulerul la fata pe inaltime egala cu jumatate din largimea gatului de la spate.

Maneca 
Daca va uitati cu atentie, veti vedea ca maneca are sus o largime egala cu 
[(2 x lungimea subratului) minus 1 cm]. 
Fiind putin mai stramta decat rascroitura bratui, maneca se va aseza mai bine.

5. CUM SE FORMEAZA REVERUL GULERULUI LA FATA

Cand ajungeti la o inaltime de 41-42-43-44-45 cm, care nu e data pe schematic, dar care este mentionata in instructiuni, masurand de la tiv
* incheiati (cast off) 1/2 din ochiurile in punct lenes, adica 1/2 din ochiurile care formeaza bordura fetei si gulerul la spate
* in randul urmator puneti iar (cast on) acelasi numar de ochiuri ca sa obtineti exact aceeasi largime ca inainte de incheiat (cast off).
Vedeti acest detaliu in tiparul de la fata, unde apare o linie orizontala, perpendiculara pe mijlocul fetei (CF).

6. FINISATUL

Finisatul se face in ordinea de mai jos:
* umerii
* manecile cusute pe linia subratului (armhole)
* cusaturile laterale ale fetei si spatelui si ale manecii (cusute in continuare)
* cele doua parti ale gulerului din fata trebuiesc cusute
* se coase gulerul de-a lungul gatului la spate.

Succes.

P.S. Cred ca daca cautati veti gasi modelul pe situl de la Phildar (Franta). Asa cred, dar nu am controlat.

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Este???? Ma mir insa ca numai tie iti plce. Chiar m-am gandit cand am scris ca va fi tricotata si de Cleo...
      Ma gandesc ca si pentru fetita ta e bun modelul. Merge la blugi sau sarafan.

      Ștergere
  2. Imi place si mie, dar totodata ma cam sperie pentru ca am senzatia ca modelul acesta atat de larg e pretabil pentru persoanele slabe sau foarte slabe, eventual si inalte? Poate il incerc si eu de curiozitate. Mi-ati putea spune care e cantitatea de lana specificata in tipar ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi plac e- si pt mine. Fata de Puisor, imi place asa mult ca nici nu imi pasa daca ma avantajeaza sau nu :)

      Ștergere
  3. Ce model frumos! Arata foarte calduros, l-as tricota si eu. L-ai incept deja, Carmen?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am inceput. Am avansat, dar nu cu mare viteza. Fa-l neaparat, pt ca iti va sta foarte bine. Poti face cum a zis mama ta: incepi cu spatele si masori pe urma lungimea. Important este sa il faci suficient de larg. Cred ca il vei termina inaintea mea.

      Ștergere