Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 3 septembrie 2013

Croitorie pentru incepatoare -Tutorial rochita sarafan pentru fetite (Partea II)

6. Terminati de cusut buzunarul de la fustita
In explicatiile de la Butterick scrie ca trebuie sa cosi fiecare buzunar din doua bucati identice si sa lasi o deschizatura pe partea rotunjita a buzunarului.
Pentru ca mie mi se pare mai complcat sa refac o linie curba, pe care am lasat-o deschisa, decat sa inchid o linie dreapta, nu am respectat instructiunile lor si am lasat deschis in partea superioara a buzunarului.

Adaugare pe 8 septembrie 2013: Daca faceti sarafanul dintr-un material mai gros (corduroy / babycord / catifea reiata sau stofa) fata este din materialul rochiei, dar spatele buzunarului din captuseala sau dintr-un rest de bumbac mai subtire. In rest croiti si coaseti cum explic aici.

Dupa aceea am scurtat primul tiv...



 ... si apoi al doilea, ca sa nu am tivuri exact egale, care ar forma o muche groasa, cand intorc buzunarul. 
NB. Vedeti ca am taiat (clipped) tivurile, dar nu pana in cusatura!, ca sa se poate aseza bine tivul pe dos.



Am intors buzunarul pe dos prin deschizatura ramasa si am rulat tivul intre degete ca sa se deschida complet pe marginea rotunda.



Apoi am impins bine colturile cu o scula din bambus care se numeste 'point turner'. Daca nu aveti, sa nu folositi varful foarfecei!!! Mai bine folositi un pix BIC, dar fara varful cu pasta iesit inafara.


Apoi am indreptat partea de sus, sa obtin o linie dreapta, am calcat si am cusut foarte aproape de margine. Pentru asta am folosit o foita de tipar (pattern tissue), peste care am pus buzunarul. E mai simplu sa incepi sa cosi peste hartie, decat sa risti sa iti intre buzunarul unde incepi sa cosi in deschizatura de la masina unde sunt zimtisorii transportorului.

Buzunarul trebuie pus cu colturile peste cele doua cerculete de pe tipar (diametrul de 3 mm) despre care am scris in postarea trecuta, cand am descris cum si unde trebuie marcat pe tipar.


Am infipt doua ace de gamalie (pins) in centrul cerculetelor si am scos tiparul, avand grija sa nu se miste acele (tiparul a fost gaurit in centrul cerculetelor).


Dupa aceea am plasat buzunarele exact in dreptul acelor de gamalie, dupa ce am dat cu lipici pe marginile rotunde ale buzunarului. Am calcat buzunarul de fustita.


Apoi am cusut de jur imprejurul buzunarului, dar numai pe partea rotunda. Partea dreapta de sus nu se coase, pentru ca altfel nu mai poti folosi buzunarul. Logic!

7. Fusta
Marcati linia de cusatura la 5/8 inch (1,6 cm sau ce tiv folositi). Aveti nevoie de linia asta ca sa incretiti.

Dar intai coaseti tivurile laterale, adica fata intre cele doua parti din spate ale fustei.

Finisati tivurile si calcati-le. 
* Daca ati cusut tivurile laterale ale corsajului intr-o parte, finisati si tivurile impreuna si calcati in partea opusa tivurilor de la corsaj, ca sa nu aveti prea mult material in talie in acelasi loc (bulk). Tehnica de la quiltuit, by the way.
* Daca ati calcat (ironed) tivurile desfacute, faceti la fel si la fusta.

Apoi incretiti fusta dar numai intre punctele de incretire marcate pe spate (vezi postarea trecuta). Fata este toata incretita (gathered).

Se increteste la masina, tragand doua tighele de o parte si de alta a liniei de cusatura. Pasul este cel mai mare si tensiunea firului de sus este mai mica decat de obicei (nu 4,5 de exemplu, ci 2). 
In acest fel firul de sus va fi tras de firul de la suveica in jos si veti putea sa trageti firul de la suveica, cu care veti increti.

Eu incretesc de mana, asa cum am invatat la scoala. Imi place mai mult si apoi l-am auzit pe Kennth King intr-un curs de la Craftsy spunand ca e mai bine si mai ingrijit sa incretesti de mana. Cine trebuie sa faca repede, increteste la masina. Eu prefer sa fac mai incet, dar sa stiu ca iese totul foarte bine.

Puneti fusta peste corsaj ca mai jos si prindeti in ace de gamalie:
- liniile de cusatura laterale ale corsajului cu cele ale fustitei
- mijlocul fetei corsajului peste mijlocul fetei fustei (crestaturile v / v-clips de pe corsaj si fusta trebuie sa coincida)
- de la marginea fustei pana la punctul de incretire de pe fusta, corsajul si fusta sunt prinse in ace de gamalie, asa cum sunt, fara cute sau incretituri (numai dupa acest punct se increteste).


Apoi trageti firele de la suveica de pe fustita ca sa incretiti, exact atat cat trebuie. Lungimea tivului incretit trebuie sa coincida cu lungimea corsajului.

Fixati fustita de corsaj cu ace de gamalie si coaseti la masina. De la un capat la altul.

Apoi mai dati o cusatura deasupra primei cusaturi la aproximativ 0,5 cm, dar iarasi numai intre cele doua puncte de incretire. Peste acesta linie dati un zigzag si taiati ca in poza. Repet, pentru ca e important: tot numai intre cele doua puncte de incretire.

Puteti sa si surfilati, dar v-am spus ca mie nu-mi place sa surfilez decat cand e nevoie. E prea multa ata acolo (bulk!).



 Dupa ce ati finisat tivul, calcati ca in poza:


Puteti sa mai taiati din tiv, sa ramana de 1/4 inch, daca gasiti ca este mai bine.

8. Finisarea marginei tivului vertical de la spate.

Puteti folosi masina de surfilat (serger) sau daca nu aveti, sau nu va place, cum nu-mi place mie, folositi metoda din explicatiile de la Butterick, care este asta:
Se indoaie cam 1/4 inch, adica 0,7 cm, si se da un tighel drept.



Inainte de a da tighelul aveti grija sa taiati surplusul din tiv in unghi, cum se vede mai sus. Apoi coaseti drept. Taiati eventual din tiv, daca aveti prea mult material pe spate. Nu va speriati, ca e fixat prin vlieseline / intaritor si nu se destrama.

Apoi indoiti tivul spre spate, folosindu-va de linia de la calcat care se vede  


[Poza arata de fapt altceva: inainte de a indoi tivul de 1/4 inch, am desenat linia de indoire cu ruleta, ca sa nu mai dau semn cu creta sau cu creionul]

Prindeti tivul (vertical) cu ace de gamalie, dar nu-l coaseti inca, pentru ca intai trebuie finisat gatul si apoi trebuie facut tivul (orizontal) de la fusta

9. Gatul



Se taie gatul la 1/4 inches de la linia de cusatura (stay stitching), se intoarce dublura tivului vertical pe fata si se pune bieul dublu cu partea taiata exact peste marginea taiata a gatului. Bieul trebuie sa inceapa la ceva mai mult de 1/2 din intaritura intoarsa pe dos, pentru ca sa aveti suficient bieu sa intre sub intaritura. Uitati-va in poza de mai sus pana unde am pus eu captele bieului.

Coaseti la 1/4 inch (tivul vostru) si taiati apoi tivurile in straturi (grading), cum ati facut la rascroitura bratului.

NB. Aici v-am mai spus ca am gresit pt ca am intins bieul inainte de a-l coase. Nu trebuia sa fie atat de stamt peste gat (citeste despre asta in: Tiparele Burda si Butterick - diferente).
Acum intoarceti bieul si coltul de la gat pe fata si calcati. Vezi iar postarea Croitorie pentru incepatoare. Finisarea gatului pe materiale subtiri - tutorial.

Dupa ce ati calcat, prindeti bieul de corsaj cu ace de gamalie. Veti finisa gatul dupa ce ati facut tivul.

10. Tivul de la fusta.

Intai marcati tivurile cum v-am explcat in postarea Uneltele mele de croitorie (4), folosind sabloane din coperte de dosar (Manilla files folder). Intai tivul plus partea care se indoie si apoi numai tivul mic de 1/4 inch, care se indoaie.




Trebuie sa stiti unde vine linia orizontala a tivului fustei pe tivul vertical. Marcati cu un ac de gamalie ca in poza de mai jos. 


Apoi verificati daca ambele tivuri verticale sunt la fel de lungi.


Daca este asa, puteti trece la finisarea tivurilor.

Indoiti tivul vertical spre fata, facand sa coincida linia de calcat a tivului cu marcajul de pe intaritura. Coaseti si taiati apoi tivul unde ati cusut,. Vezi mai jos cum trebuie sa taiati si apoi sa subtiati tivul in unghiul de 90 grade din colt.

Tivul de jos de la fusta trebuie taiat diagonal (poza de mai jos) ca sa ai suficient material sa intre sub partea indoita si sa ramana fixat cand cosi definitiv tivul si gatul.




Acum intoarceti tivul pe fata. Scula gri de masurat tivuri (seam gauge) nu are alt scop decat sa va arat cum trebuiesc intoarse pe dos diferitele straturi de material de la tivurile orizontale si verticale.


Calcati iar si coaseti de la gat pana la tiv. Eu am cusut de la gat pana jos de tot la tiv, apoi m-am intors exact pe aceeasi cusatura pana unde incepe tivul orizontal, lung, si am continuat de jur imprejur, totul cu un singur tighel lung.



Acelasi lucru l-am facut la gat: am mers drept pana sus la gat, m-am intors pana unde incepea bieul gatului si am cusut pe marginea lui. Ca sa nu am prea mult de taiat si ingropat atele cu care am cusut.

Trebuie sa va mai spun ca eu nu cos inainte si inapoi inainte de a taia si nu folosesc taietorul (cutter) din masina de cusut, pentru ca mi se pare urat sa am un tighel ingrosat pe o foarte mica portiune. Cos exact pana unde am inceput sa cos, las atele mai lungi si le ingrop in tivuri.

11. Nasturii si butonierele

Nu va mai ramane decat sa faceti butonierele si sa puneti nasturii.

Doua plasamente de nasturi sunt priomordiale si determina pozitia celorlalti nasturi: nasturii de la gat si din talie.

Eu am o scula care imi calculeaza plasamentul nasturilor, fara sa imi bat capul cu calcule matematice. Am cumparat-o la Nancy Notions, pentru ca pe aici in Olanda nu exista sau cel putin eu nu am vazut-o.


[Aici am incercat sa vad cum arata nasturii pusi pe rochita]

Este foarte simplu de folosit. Plasez primul colt la gat si unul din urmatoarele in talie, in functie de marimea nasturelui.

Coltii aparatului se deschid automat la distante egale si mie nu-mi ramane decat sa marchez punctul din varf, unde va fi nasturele, in functie de care trebuie sa fac butoniera.


Aici am desenat intai cu creta sau creion acuarela linia de la mijlocul spatelui (MS / CB) si la varful fiecarui indicator de pozitie a nasturilor am pus cate un punct pe aceasta linie. Butonierele le-am facut pe verticala, incepand cu 3 mm deasupra punctului nasturelui. Pe partea cealalta a rochitei am desenat iar linia de MS / CB si pe ea am pus punctele pe care am cusut nasturii. 


Ceea ce este foarte practic in acest aparat este ca dupa ce marchez punctele de butoniera, las aparatul deschis, asa cum este, si il mut pe partea cealalta ca sa marchez unde se cos nasturii.

'Easy peasy' sau zis mioritic, floare la ureche. Daca cumva il puteti cumpara, este o achizitie foarte buna.

Butonierele le faceti la masina sau de mana.

Coaseti nasturii si ... ATI TERMINAT ROCHITA.

FELICITARI DACA ATI SUPRAVIETUIT ACEST TUTORIAL, mai ales destinatarele, Cleo si Teodora!

Aceasta este Partea II din tutorialul pentru incepatoare 'Rochita sarafan pentru fetite' (Butterick B5624).

Partea I o gasiti aici:

Croitorie pentru incepatoare -Tutorial rochita sarafan pentru fetite (Partea I)

5 comentarii:

  1. teodora.voinea@yahoo.com3 septembrie 2013 la 20:57

    Buna seara ,draga mea,
    Nu numai ca am supravietuit celor doua tutoriale , dar mi-a facut mare placere sa le parcurg!
    Multe lucruri le fac si eu la fel cum le-ai explicat , dar am si aflat multe noutati.
    Trebuie sa-ti spun ca te admir, in primul rand pentru exactitatea datelor pe care le dai si pentru explicatiile amanuntite!
    Abia astept alte tutoriale!

    RăspundețiȘtergere
  2. decat sa risti sa iti intre buzunarul unde incepi sa cosi in deschizatura de la masina unde sunt zimtisorii transportorului. rochite fetite

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg ce vrei sa spui cu asta. Decat sa-ti intre buzunarul.... ce faci????

      Ștergere
  3. Ce ma bucur ca v-am gasit blogul !Sunteti o comoara !
    Va rog sa ajutati si o incepatoare care desi saraca are mare dorinta si bucurie sa faca lucrusoare pentru casa si pentru cei dragi.
    Va rog sa explicati cum incretiti fusta (la rochita de fetita) cu mana,eu neavand masina de cusut.
    Va multumesc inca o data pentru acest blog minunat,si mie imi plac mult quilturile,am si multe reviste " Quilts" dar din pacate nu am masina de cusut.
    Va admir foarte mult !
    Tina

    RăspundețiȘtergere