Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 23 februarie 2013

'The schematic' (diagrama sau tiparul) - primul pas in tricotaj

V-am promis ca va voi explica cum se face jacheta de copil, care se tricoteaza intr-un mod deosebit. Inainte de a incepe explicatiile, cateva informatii de baza pentru toata lumea.



Modelul fost inventat de una din cele mai cunoscute tricoteuze din lume, Elizabeth Zimmermann, o anglo-saxona casatorita cu un neamt (de unde numele german). Modelul pe care l-am folosit eu nu este insa modelul original, ci o varianta. Sunt diferente intre cele doua tipuri, dupa cum am vazut din tiparul ei. Dupa ce va voi explica cum se tricoteaza, am sa fac si comparatii intre cele doua variante, pentru ca, din curiozitate, am cumparat si tiparul ei. Apoi am sa va spun de ce eu prefer sa raman la varianta pe care am folosit-o mai sus.

Dar intai un lucru extrem de important. Inainte de a incepe sa tricotezi trebuie sa te asiguri ca masurile sunt bune si corespund masurilor persoanei pentru care tricotezi. Pentru asta ai nevoie de o diagrama sau tipar (the schematic) al corpului ei.

Cel mai important lucru este largimea bustului plus suplusul de lejeritate (ease). Care este intre 5 - 10 cm. Depinde de ce fel de pulover vrei sa faci, daca vrei sa-l porti peste o bluza sau pe corp, etc.

Sunt diferite modele de pulovere, care prezinta modificari de la schema de baza:
- drop-shoulder sweaters (umar lasat) - despre acest tip voi scrie aici.
- set-in sleeve sweaters (pulovarul cu maneca cu cap, asemanatoare cu tiparul folosit in croitorie)
- saddle shoulder sweaters (capul manecii se continua pe umar)
- raglan
- seamless yoke sweaters (platca lucrata rotund, in care intra si maneca si partile din fata si din spate).

Pulovarul pe care il voi explica intra deci in categoria 'drop shoulder sweaters'.



Aceasta categorie are cel mai simplu 'schematic' de facut: formula de calcul este extrem de simpla si se aplica la orice persoana (femeie, barbat sau copil).

Ai nevoie de patru marimi, pe care le masori pe persoana respectiva:
Bustul = b
Lungimea manecilor si a spatelui = A
Lungimea spatelui = c
Largimea manecii jos = m


Acum faceti-va diagrama (schematic)

La masura bustului (b) adaugati surplusul de lejeritate (ease)
B= b + ease

NB! Diagrama nu trebuie facuta la marimea reala, pentru ca nu avem nevoie de un tipar ca in croitorie. Aveti nevoie numai de o miniatura, ca sa stiti ce dimensiuni trebuei sa aibe puloverul si pe care sa o pastrati si pentru alte pulovere. Ar fi insa bine sa desenati pe o foaie cu patratele, ca sa pastrati proportiile.


Desenati pe hartie o linie care sa reprezinte masura A. Marcati jumatatea liniei. De acolo masurati 1/4 B de o parte si de alta si desenati doua linii perpendiculare, care sunt linia manecii cazute si linia laterala a fetei sau a spatelui.

Elizabeth Zimmermann, care a inventat modelul jachetei 'surpriza', a dat si formula pentru lungimea capului drept al manecii: capul manecii este exact 1/2 B. Deci lungimea manecii in fata sau in spate este de 1/4 B.

Tot de la Elizabeth Zimmermann si formula pentru gat: gatul este 1/3 din largimea bustului in fata. deci 1/3 din 1/2 B.

Faceti calculele si puneti centimetrii pe care ii obtineti pe desen.
Acestea sunt dimensiunile pe care trebuie sa le obtineti cand tricotati. Daca nu vor corespunde veti obtine un pulover prea stramt sau prea larg.

Daca folositi un model din reviste, comparati mereu daca va iese numarul de centimetri de care aveti nevoie dupa diagrama personala (schematic)
Eu personal detest modelele din reviste care nu dau diagrama (schematic), pentru ca nu pot sa controlez daca imi va iesi un pulover asa cum vreau eu. Asta nu inseamna ca nu pot folosi modelul, dar baza ramane mereu diagrama mea personala cu dimensiunile si ajustez numarul de ochiuri in functie de cat am eu nevoie, nu de cat scrie in revista.

Variatii se pot obtine adaugand la bust (b) mai mult sau mai putin surplus (ease), ceea ce va afecta si inaltimea capului manecii si rascroitura bratului. Obtineti un pulover mai stramt, cu o maneca mai putin larga. Dar in cazul acestui tip de pulover nu as adauga in nici un caz mai putin de 5 cm surplus (ease). La un cardigan ai nevoie evident de mai mult surplus.

Gatul se face in functie de ce decolteu vrei: in general la spate (back) ai 1-2 cm adancime, iar la fata (front) in jur de 5-6 cm.

Acum, dupa aceste preliminarii extrem de importante, sa trecem la modificarea tiparului de baza (schematic) pentru Drop-shoulder sweater ca sa obtinem jacheta de copil de mai sus.
 (va urma)

2 comentarii:

  1. Am salvat ceea ce ai scris pana acum si astept continuarea. Multumesc pentru profesionalism,rabdare ,timp si generozitatea cu care imparti ceea ce stii!
    Dorina

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Carmen, ai primit o nominalizare din partea meahttp://veracroitorie.blogspot.ro/2013/02/liebster-award-pentru-blogmultumesc.html
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere