Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 26 februarie 2013

Surprise Baby Jacket (modified)

Dupa ce v-am dat un ragaz sa va faceti diagrama personala, hai sa trecem la construirea tiparului pentru cardiganul 'surprise baby jacket' de Elizabeth Zimmermann (EZ). E vorba de modelul modificat de Drops Designs (Garnstudio).

Diferentele cu modelul original ar fi astea:
- EZ lucreaza in asa fel incat sa obtina tot cardiganul dintr-o data. Cusaturile sunt pe umar. Modelul Drops (asa voi numi varianta lor) se tricoteaza in alt sens si are cusaturile sub brat si lateral. Si la mijlocul spatelui.
- Drops lucreaza in doua etape: pornind de la manseta unei maneci, tricoteaza apoi pana termina maneca, adauga ochiuri pentru partea laterala a fetei si a spatelui si continua pana la mijlocul spatelui (care se va coase de cealalta jumatate) si finiseaza o jumatate din fata. Dupa aceea se face cealalta jumatate, in oglinda. Si se unesc la mijlocul spatelui.

In general ai zice ca metoda de lucru originala (EZ) e mai simpla - totul dintr-o singura miscare. Am descoperit insa doua dezavantaje majore, al doilea fiind cel mai important (estetic!).
1. Nu am inteles bine sistemul EZ -:))!!! (asta nu ar fi insa o nenorocire prea mare, pentru ca daca as sta sa tricotez o data, l-as pricepe).
2. Maneca iese foarte idiot! Iti apare un unghi drept, dar numai in spate, care strica liniile si aspectul estetic. Comparati va rog cum se vad dungile pe dosul manecii la modelul EZ ...



[poza este a jachetei originale, asa cum apare pe dvd-ul cu explicatiile; 
am luat-o de pe internet, fiindca mi-a fost lene sa scanez coperta de la dvd-ul meu]

... si cum ies dungile pe maneca in modelul facut de mine cu tehnica de la Drops.


Fiindca pe mine m-ar deranja dungile EZ de la maneca si fiindca pricep sistemul Drops, hai sa va explic varianta asta. Intai trebuie sa pricepeti sistemul si pe urma ajungem si la calcule...

Pornim de la acel 'schematic' despre care am scris in postarea trecuta (trebuie sa aveti pe el dimensiunile corecte in centimetri ale persoanei pentru care tricotati!). Si mai trebuie sa aveti un esantion tricotat, ca sa stiti exact cate ochiuri intra la un centimetru.


Se tricoteaza pornind de la manseta si numai jumatate din tipar. Deci avem nevoie numai de aceasta parte din 'schematic'.


Se lucreaza asa:

1. Intai maneca

2. Se adauga dupa aceea ochiurile pentru lungimea spatelui (Cast on for the Back).


3. In acelasi timp se inmulteste pentru fata, dar cate un ochi de o parte si de alta a diagonalei care merge de la subrat spre tivul de la Mijlocul Fetei (Center Front). Linia diagonala este al doilea ochi de la marginea din dreapta a manecii (vezi desenul de mai sus)


Pe fata lucrului se inmulteste la fiecare rand in dreapta si stanga celui de al doilea ochi de la marginea manecii (dreapta, cum se vede in desenul de mai jos). Pe dos se lucreaza ochiurile asa cum sunt.
Se continua in acest fel, pana ai lucrat si latimea umarului. Deci lungimea este acum = lungimea manecii + latimea umarului.

NB. Dat fiind acest mod special de a tricota, sfaturile - excelente in sine - de la unele cititoare ca intai trebuie sa fac spatele, ca sa imi iasa fata mai bine, nu se potrivesc de loc aici. Pentru ca nu se face spatele intai si apoi fata, ci se fac practic simultan!


4. Daca ati ajuns aici si aveti in inaltime [lungimea manecii + umarul], separati fata de spate.

5. Intai se tricoteaza spatele pe latimea 1/2 din dimensiunea gatului de pe schematic (partea colorata in verde). Hotarati-va cat de adanc vreti decolteul, daca vreti gatul rotund sau drept, etc. In functie de aceste alegeri veti scadea la inceputul randului (partea din dreapta a spatelui) la fiecare rand:
- o singura data toata adancimea gatului si va iese decolteu patrat
- scazaturi diferite, ca de ex, 1x3, 1x2, de trei ori 1x1 si apoi lucrati drept; dar numarul de ochiuri / stitches si scazaturi / decreases se calculeaza in functie de dimensiunea gatului si de grosimea firului (cu cat e firul mai gros, cu atat mai putine ochiuri trebuie scazute).

In poza de mai jos am sa colorat partea asta a spatelui cu verde, doar ca sa fie clar. Culoarea este insa aceasi, daca folositi fir in degradeu (variegated) sau daca folositi dungi.


5. Dupa ce ati terminat de tricotat jumatatea de spate, nu incheiati ochiurile, ci puneti-le pe un fir de lana, ca sa puteti uni cele doua jumatati incheind simultan cele doua jumatati de spate (3 needles bind off - incheierea folosind 3 andrele). O sa va arat cum se face la 'garter stitch'/ punct lenes, ca e o tehnica speciala, ca sa iasa invizibil.

6. Acum lucrati fata. Continuati inmultirea la fiecare rand, de o parte si de alta a diagonalei in partea stanga a lucrului si scadeti simultan pentru gat in partea stanga.

La scazatura pentru gat aceeasi poveste ca al scazatura gatului la spate. In plus poate vreti un gat in forma de V... Ajungem si acolo!

7. Mai aveti inca ceva de facut. Mijlocul Fetei (CF) se afla la aceeasi inaltime ca si Mijlocul Spatelui (CB). Cand ajungeti la acel numar de randuri, trebuie sa faceti butonierele. Apoi continuati 1 cm sau doi (depinde cat de larga vrei marginea). Incheiati (bind off) ochiurile de la gat in orice caz pana la linia diagonala. Daca va trebui sa incheiati sau nu si partea dinspre tiv in acelasi timp, depinde doar de cat de lunga ti-a iesit partea de sub brat (conditionata de numarul de ochiuri pe care trebuie sa le ai in latimea fetei). O sa intelegeti mai bine cand va voi explica cum se calculeaza pe un schematic concret.

8. Este posibil sa vrei un spate mai lung, in timp ce lungimea partii de sub brat din fata nu iese mai mult decat numarul de randuri egal cu numarul de inmultiri (de fapt de doua ori acest numar, daca lucrezi ciorapeste / stockinette, dar exact numarul de inmultiri in 'ridges' / muchiile de la punctul lenes - Geo sau Dorina, cum se numesc astea in romaneste! Help!!).

Inainte de a incheia tivul de la partea din fata, suprapui fata peste spate si vezi cat mai ai de tricotat. Tricotezi acum numai pe tiv (desenez cu culoare roz ce ar mai trebui adaugat, ca sa iasa tivurile de sub brat egale).


Partea cealalta se face 'in oglinda'.

Gata Asta este sistemul si ma opesc deocamdata aici, pentru ca postarea este foarte lunga. Asa e cand dai explicatii si vrei sa fie clar la toata lumea.

Data viitoare calculam cate ochiuri trebuie sa pui, sa scazi sau sa inmultesti pentru niste dimensiuni concrete. Este un calcul chiar foarte, foarte simplu!!! Oricine o poate face si oricine poate adapta tiparul pentru diferite grosimi de fir de lana si pentru diferite marimi (femei, barbati sau copii).

Sa auzim numai de bine, cum se zicea pe vremuri la Europa Libera.

IMPORTANT!!! Puteti folosi acest tipar si ca sa faceti un cardigan crosetat. Principiul este acelasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu