Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 3 februarie 2013

Fabrica de pulovere pentru Dodo si Jojo

Am mai terminat inca un pulover pentru nepotele. L-am facut foarte repede, pentru ca m-am folosit de schema standard pentru un pulover de marimea 80 (1an), lucrat cu aceeasi lana pe care am mai folosit-o pana acum (Phildar Partner Baby, andrele 2,5 mmm - 3 mm). O sa va arat data viitoare cum pastrez schemele intr-un caiet. Deschid caietul si citesc: atatea ochiuri, atatea randuri. Va sfatuiesc si pe voi sa va faceti un caiet in care sa notati tot ce tricotati si cum tricotati.
Daca peste un an cineva ma roaga sa fac un pulover pentru un copil de 1 an, am deja toate informatiile si nu mai trebuie sa imi bat capul.


Am mai scris deja ca vreau sa le fac lui Dodo si Jojo un numar mai mare de pulovere pentru iarna. Parintii lor stau intr-o casa veche, unde - dupa mine - este mai frig. Sunt deci la ora acutuala o manufacura de pulovere pentru copii de un an.

Dat fiind ca nu am prea multe culori de ales in colectia Phildar Partner Baby, pentru ca au aproape in exclusivitate numai culori pastel, modelele pe care le tricotez nu sunt prea originale. De fapt variatiile sunt aproape zero.
Partea pozitiva este ca ma concentrez asupra tehnicii de finisare si constat cu multumire ca fac progrese vizibile. -:))!! Acest ultim pulover arata mai bine decat tot ce am facut eu pana acum.

Culoarea adevarata (denim) este cea de jos. As fi vrut eu sa gasesc o lana de culoarea din prima poza... As putea folosi altfel de lana, dar nu va fi tot atat de moale ca Partner Baby si eu nu vreau pentru fetite 100% lana, asa ca renunt la alte incercari. Deocamdata.

La gat tot nu am reusit sa fac ceva asa cum as fi vrut.
Cum nu stiu sa crosetez, am festonat marginea slitzului (slit) si am brodat un lantisor cu acul. Am incercat mai intai cu croseta, dar mi s-a largit marginea si nu imi mai ieseau dungile unde trebuie.

Tehnica de tricotat fundita, de care sunt in cele din urma multumita. V-am mai spus doar ca voi mai face ceva incercari ca sa gasesc ceva acceptabil.



Este lucrata pe 8 ochiuri (stitches) pe andrele 2,5 mm si in garter stitch (tot pe fata)
Lungimea - cat se cere, in raport de grosimea lanei, de varsta copilului si de model.
Am tot incercat sa vad cat o vrau de lunga, strangand cu degetul la mijloc. 
Am strans-o cu un fir de lana infasurat de mai multe ori si am cusut-o de pulover. 
Marginile sunt 'perlate', cea mai buna metoda de finisare la garter stitch (am mai scris despre asta).
Fundita este fixata cu punt de tighel, cusut pe fiecare ochi sau rand de garter stitch. 
Modelul de cusatura (tighel / in urma acului) se potriveste bine la punctul bob de orez al funditei.

Ramane bine fixata de pulover, deci bebelusul sau copilul nu poate sa traga de ea sa o rupa.

Concluzia: arata bine (zic singura!), este rezistenta si - mai ales - este foarte usor de facut.

In ceea ce priveste gatul, cred ca am citit ceva despre o metoda mai buna de finisare.
O s-o aplic in noul pulover roz cu slit, pe care il voi face pentru fetita unei colege si am sa va spun cum se lucreaza, daca imi va iesi bine. La prima vedere mi se pare ceva mai simplu decat ce fac eu pana acum, dar intai sa vad daca iese mai frumos cum scrie la carte.
Iubesc progresul, dar trebuie sa fie musai vizibil! Pai nu?

Tivul de la pulover si manecile sunt finisate cu ceea ce se numeste aici in Olanda 'dinti de soricei' muizentandjes (picot hem, cam asa ceva - se zice 'picot' in orice caz). Nu stiu cum se zice in romaneste.

Tivul este jos atasat de pulover in timp de tricotam, nu este cusut. La maneci este cusut cu mana, pentru ca eu lucrez maneca de jos in sus, adica iau ochiuri de-a lungul rascroiturii bratului si lucrez capul rotund al manecii cu randuri scurte (short rows).

Din nefericire pentru mine tivul de la maneca arata mult mai bine, pentru ca tivul de jos se cam indoaie spre fata. Ceea ce inseamna ca fac ceva cum nu trebuie cand tricotez tivul impreuna cu fata sau cu spatele.
Asa ca nu scriu deocamdata nimic despre acest fel de atasa tivul, pana nu stiu precis unde gresesc sau, mai bine spus, unde ar trebui sa ameliorez tehnica pe care o folosesc.
Stiu cum se face, cum se indoaie si cum se iau ochiurile de la tiv, ca sa se tricoteze impreuna cu ochiurile puloverului. Nu trebuie sa-mi explicati asta, cu muntele de carti pe care il am.
Problema nu este asta, ci raportul dintre randurile lucrate, grosimea andrelelor si cat de larg trebuie sa fie firul cu care lucrez ochiurile impreuna ca sa nu stranga.
Veti mai auzi despre aceasta problema.

Acum ceva pe scurt despre noul proiect cu lana de sosete (Drops Fabel). 
Firul acesta de lana se lucreaza exceptional de placut si repede. Trebuie sa va spun insa ca mie nu-mi place sa lucrez cu andrele forte groase, adica mai mari decat 5 mm. E adevarat ca termini mai repede, dar te costa atata truda sa bagi andreaua prin firele alea groase. Andrelele mele preferate sunt 2,5 mm - 3,5 mm. Hai, si 4 mm.

De fapt tricotatul cu un astfel de fir da dependenta, pentru ca esti non stop fascinata de modelul care iti iese si parca nu ai lasa lucrul din mana.

Punctul este 'garter stitch' (cine imi spune cum se numeste in romaneste???? Va rog!!!), simplu. Modeliul insa este deosebit. Am priceput facand cum se lucreaza si as vrea sa va fac o schema, ca sa puteti aplica tehnica la orice fel de marime (bebelus, copil, dame) si sa va dau niste formule cum se calculeaza numarul de ochiuri si randuri independent de firul pe care il folosesti.
Poate unele din voi stiti deja. Eu scriu insa pentru incepatoare, carora as vrea sa le insuflu dragostea pentru tricotat si sa le dau niste 'unelte' care sa le usureze munca.


Uite cat am tricotat in doua zile! Cu toate ca a trebuit sa desir mult la a doua jumatate (Am numarat gresit si am pus intai numai 40 de ochiuri pentru spate, in loc de 50). Tot ce este infasurat pe pelota este lucratura pe care am desfacut-o, ca sa o corectez. Prefer sa desfac si sa lucrez de doua ori, decat sa imi iasa urat.
Desiratul ca sa corectezi o greseala face parte din tricotatul nostru de toate zilele. E botezul tricoteuzei care lucreaza din pasiune.
Incercati sa va obisnuiti cu ideea asta.


Mai amintiti-mi de schema pentru acest tip de jacheta, daca uit. Daca va intereseza.

7 comentarii:

  1. Este foarte frumos puloverul terminat.Sa-l poarte sanatoasa nepotica.
    Frumos si cel inceput! Intr-adevar ai un spor de invidiat. Citesc tot ce scrii legat de tricotaje,multumesc că scrii despre asta!Imi reamintesc sau invat multe!
    garter stitch= punct leneş pe romaneste( leneş pentru ca se lucreaza pe o parte si pe alta ochiurile la fel,adica pe faţă).
    Dorina
    Dorina

    RăspundețiȘtergere
  2. eu abia astept sa vad produsul final!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a luat-o Dorina inainte cu punctul lenes :)
    Arata foarte interesanta jacheta, si firul tarcat pune in evidenta modul de lucru. Si eu sunt interesata de schema.
    Geo

    RăspundețiȘtergere
  4. Si ziceam ca fac si eu o vesta din astfel de fir, dar am inceput o caciula deocamdata. Si bentita nu am facut-o cu elastic, ci dubla ca tine, dar fara dintisori. E prima oara cand incerc, sper sa nu se intoarca si la mine spre fata. Deocamdata am doar vreo 5 randuri peste bentita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum se numeste acest model, sau mai bine zis , stil de tricotat. Daca se poate sa ne dati modelul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru blog.Am citit mult din ce ai scris si e foarte interesant.Te rog daca ai timp revino asupra jachetei in punct lenes, este un tipar ce nu l-am mai intalnit.Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere