Ultima pagina

TRANSLATOR

vineri, 1 februarie 2013

Luna noua, lana noua (Drops / Fabel knitting yarn)

Intai sa va multumesc pentru urari, doamnelor si domnisoarelor dragi. M-au bucurat si mi-au incalzit inima. Va imbratisez in modul cyber cu mult drag si va doresc si eu aceleasi lucruri bune si frumoase pentru fiecare zi din viata voastra.

Vreau acum insa sa va povestesc despre ultima mea descoperire in ceea ce priveste lana de tricotat pentru copii (knitting yarn).
La un magazin am vazut un fir foarte frumos si l-am incercat. Vi-l recomanddin inima si cu garantie, daca vreti sa faceti ceva pentru copii sau pentru voi. Lucrand fie cu un singur fir (yarn, ca mi se traduce 'wire'!!) sau cu firul dublu.

Cred ca si la crosetat e foarte bun, dar acolo nu ma pricep, dupa cum am spus cinstit. Geany, care este maestra, ar trebui sa-si dea parerea.



E vorba de lana de la firma DROPS DESIGNS (GARNSTUDIO), calitatea FABEL, facuta in Germania, cred. Sau poate in Danemarca. Dar e oricum: 'Made in EU'!

Se lucreza cu andrele (knitting needles) 2, 5 mm - 3 mm.
Eu lucrez aici cu andrele 3 mm, pentru ca lucrez strans si pentru ca lucrez in punctul 'tot pe fata' (garter stitch, point mousse).

Se poate lucra si cu fir dublu si atunci as folosi andrele de la 4 mm - 4,5 mm, poate chiar si 5 mm.
Dar poate nu aveti nevoie de fir dublu, pentru ca mai exista si calitatea FABEL BIG, care e cred ceva mai groasa, decat ce obtii cu fir dublu. Mi se pare insa ca au mai putine culori decat in calitatea FABEL (fir subtire).

E o lana care se foloseste la tricotatul sosetelor, deci este foarte rezistenta. Perfect pentru un pulover de copil, care in general va trebui spalat des.
Se spala la masina de spalat, pentru ca firul contine 75% Lana / Wool Superwash si 25 % Polyamide. Poliamida e, dupa mine, mai moale si mai fina decat fibra de acril (acryl).
Se spala superb si devine foarte moale - scriu dupa ce am spalat un esantion.

Eu lucrez mereu intai un esantion cand lucrez cu un nou tip de lana, ca sa masor cu cate ochiuri obtin 10 cm in latime. Dat fiindca fiecare lucreaza in alt mod (mai strans, mai larg), poti obtine alt numar de ochiuri decat cel indicat pe pelota de lana. Daca lucrezi mai larg, puloverul va fi mult mai larg decat intentionezi si urmezi orbeste indicatiile din modelul pe care vrei sa-l faci, fara sa controlezi esantionul (gauge).

Sfatul meu este sa lucrati intai un esantion pe un numar mai mare de ochiuri decat cel indicat pe pelota pentru a obtine 10 cm (ideal ar fi sa dublezi, ca sa ai aproximativ 20 cm la esantion). Lana se strange si e bine sa ai margini la cei 10 cm pe care ii masori, ca sa fii sigura ca nu gresestu.
Comparati cu numarul de ochiuri in esantionul dat (gauge) si abia dupa aceea puneti (cast on) mai multe sau mai putine ochiuri decat sunt indicate in tipar / instructiuni. Dupa cum e cazul.

Cu FABEL vreau sa fac o jacheta pentru Jojo, careia ii stat atat de bine cu albastru inchis, ca sa o asorteze cu blugii daruiti de cealalta bunica.

Acum mai am ceva interesant sa va arat.

1. Observati diferenta dintre modelul (pattern) care imi iese mie in garter stitch, cu impresia data de pelota. Cum se zice, rezultatul tricotat 'tot pe fata'(garter stitch) este mai subtil decat ai avea impresia dupa imaginea pelotei.

2. Trebuie sa tineti seama si de faptul ca dungile sunt cu atat mai pronuntate, cu cat tricotajul pe care il faci are o latime mai mica. Cu cat voi inmulti mai mult lateral la maneca pe care o vedeti (prima poza), cu atat se vor subtia mai mult dungile si efectul va fi altfel.

3. In afara de asta eu lucrez in 'garter stitch', care 'comprima' tricotajul si il face si mai gros.
Daca as lucra in mod normal, ciorapeste (stockinette stitch) efectul ar fi cu totul si  altul, cum se vede in pozele de mai jos, care sunt  luate de pe situl de la DROPS DESIGNS.

Eu folosesc culoarea nr. 677p, Verde/ Turcoaz (grün/türkis)

Prima poza este cu esantionul pe care il arata ei (ca sa apara ceva atractiv!).



Si a doua cu rezultatul pe care il obtii, daca ai folosi aceeasi lana pentru sosete.

Tin sa va spun ca mie nu-mi place de loc cum arata si eu nu as lucra asa ceva (parere personala si deci foarte subiectiva). Tricotajul arata ca si cum ai fi trantit niste dungi mai mult sau mai putin la intamplare.
Dar ca sa fiu corecta, trebuie sa recunosc si ca o soseta se face pe un numar relativ mic de ochiuri si ca dungile sunt de aceea foarte pronuntate. Prea pronuntate dupa gustul meu, dupa cum am mai spus.

Lucrat in 'garter stitch'arata insa foarte bine si am sa mai incerc niste nuante. Voi raporta si despre asta in viitor, la timpul potrivit.

Si ca sa inchei, o veste buna pentru voi.
Drops a ieftinit recent acest fel de lana, de la Euro 2,40 la Euro 1,90. In Germania este - mi se pare - chiar si mai ieftin, dar pe mine din Olanda m-ar costa trimiterea mai mult decat as castiga.

In paranteza fie zis. S-au ieftinit peste tot, numai la magazinul meu din Groningen, nu. Desi ar fi trebuit sa o faca si ma enerveaza foarte tare ca nu au facut-o. Nu pentru ca m-as duce sa cer diferenta de pret, dar pentru ca vanzatorul incearca sa scoata un profit, pe care firma Drops nu-l mai permite si profita de nestiinta cumparatorului. Abia acum am vazut ca toti distribuitorii de marca Drops au scazut pretul si au comunicat acest lucru pe internet, dupa ce am cumparat 10 pelote.

Deci daca va intereseaza cautati pe internet unde sunt puncte de distributie de lana DROPS prin apropiere.

P.S. Am incercat si lana de ciorapi LANA GROSSA in culori ombrate (degradeu) si nu imi place. Nu imi plac culorile si nu imi place ca este mai aspra - si dupa spalat! - decat FABEL.

P.P.S. Ce zici, vecina draga (din Belgia), te tenteaza???

4 comentarii:

  1. evident ca ma tenteaza!!!
    Si tipul asta de fir colorat, in degrade, cu lungime de culoare mai mare, in ador. Am 3 item-uri lucrate cu fir din asta.
    Uite unul: https://picasaweb.google.com/117775154209134608540/Handmade#5816156699449496706 ( asta e crosetat) si tricotat: https://picasaweb.google.com/olteanu.mara/HandMade?authkey=Gv1sRgCJmKm7rP9JXnQw&noredirect=1#5710873934551018274
    Primul e un mix de bumbac si acryl, de la o firma turceasca, cumparat din RO, al 2lea este un acryl de la Veritas, din Belgia.


    Eu in general fug de lana, pt ca eu sunt alergica si mi-e greu sa il port dar si mai rau sa il lucrez. A fost insa ok cu lana amestec de la Canguro Piatra Neamt(30% lana, 70 acryl), ma irita la gat dar port ploverul cu un batic de matase la gat, pe dedesupt.
    De aceea fug de comandat de pe net ( acum mai am 2 bobine de lana si nu stiu ce sa fac cu ele sa scap de ele...).
    Acum am primit cadou cateva ate, si am mai luat niste fire ieftine de la Zeeman, dar frumos colorate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai am pus la uscat un esantion din lana pentru ciorapi. Eu am sa-i fac o vestuta simpla fiului meu, lucrata in jerse fata (stockinette stitch). Mie imi plac dungile astea asezate aleator :)

    Geo

    RăspundețiȘtergere
  3. Si abia astept sa vad ce iese din patratelele din header!

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate magazinul din Groeningen inca mai are stocuri vechi de lana si din cauza asta nu a scazut inca pretul ?

    RăspundețiȘtergere