Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Succesele incepatoarelor: quiltuit (Narcisa)

Am primit acum cateva saptamani pe Lucru de Mana un mesaj de la Narcisa, care ma intreba cum sa faca la un quilt de bebelus, pe care voia sa-l duca cadou unei prietene din Spania.
Am rugat-o sa-mi arate ce a facut si mi-a trimis o poza.

Nu mi-a venit sa cred ca 'top'-ul (partea de deasupra a quiltului) pe care mi l-a aratat, era facut de cineva care a lucrat numai cu foarfeca, fara cutter si planseta. Pentru o incepatoare, cineva care nu a mai facut pana acum nici un quilt si nu a luat nici o lectie de quiltuit este o realizare deosebita, pe care tin neaparat sa v-o arat. Ma bucur mai ales ca imi confirma ideea ca daca vrei, ai talent si pasiune si esti dispus sa inveti facand, vei reusi. Cu lectii e mai usor, asta e adevarat, dar iata ca si fara se poate!
Ma gandesc acum la un mesaj de la o doamna din Giurgiu (cred!), care a scris pe blogul meu ca e tanara (cam de varsta mea!) si hotarata sa invete sa faca quilturi, cu sau fara lectii. Mesaje pe placul inimii mele, doamnelor.
Chiar ma intreb ce a facut doamna din Giurgiu pana acum.


Acum inapoi la povestea frumoasa despre Narcisa. Mi-a scris ca visase ca o certam rau, pentru ca gresise totul. Raspunsul meu: >> Narcisa, visurile spun bine, daca le interpretezi pe dos: nu te cert, te laud! Ti-a iesit foarte bine si ai facut un quilt mult mai interesant decat am vazut pe situri la persoane care au luat ore de quiltuit in Bucuresti. Cred ca am sa scriu cand ajung deseara acasa mai mult si poate am sa-ti spun ce as schimba eu. 
Pregateste-te sa il quiltuiesti la masina cusand in linie dreapta, dar la distante relativ mici (2,5 sau 3 cm) depinzand de vatelina folosita  
Ai facut blocurile din doua triunghiuri cum am zis eu? Ti-au iesit foarte bine.  Mi-ar face placere sa pun poza quiltului tau pe blog ca sa te laud si sa te dau de exemplu. Fara sa spun numele, daca nu vrei. 
E o incercare foarte, foarte reusita si cred ca va da curaj la multa lume. Este prima data cand ai cusut asa ceva? Daca da, esti un talent! Carmen <<

Mi-a confirmat ca lucreaza numai de 2 si ca este prima data cand a cusut o fata de quilt (top). Mi-a permis sa scriu pe blog despre ea, sa-i dau numele si sa arat pozele cu quiltul in atelier.
Le gasitit si la ea pe blog cu mai multe explicatii. Cred ca va fi o vizita pe blog foarte instructiva, daca doriti sa ii urmati exemplul.

Eu am sa scriu acum cate ceva despre acest quilt si despre model.
1. Alegerea culorilor si importanta evitarii monotoniei (contrast!!!!)
Vedeti ca foloseste combinatia de verde limon si albastru de ocean din sud. Am avut o colega caruia i-am facut un quilt cam in aceleasi culori, dar ea in loc de alb a vrut un ceva caramiziu si violet, asa ca efectul estetic e mai putin reusit decat in combinatia Narcisei.


 Nu e unul din quilturile mele preferate si nu-l arat decat pentru culori. Am citit undeva ca nu e cea mai buna idee sa faci un quilt dictat de altcineva, pentru ca nu-l vei face mereu cu placere. Dupa aceasta experienta am tras concluzia ca asa este, daca nu ai posibilitatea sa bagi in quilt si ideile tale de ce e frumos.
In schimb colega mea a ales un albastru care cred ca se potriveste mai bine decat bleumarin.

2. Alegerea modelului de blocuri.
Cel mai reusit lucru in acest quilt este felul in care a combinat blocurile.



Desi nu sunt prea incantata de nuanta de bleumarin pe care a folosit-o, ideea de a baga cateva blocuri de contrast extrem este brilianta! Fara sa stie - presupun - a aplicat intuitiv o regula foarte importanta in quiltuit, ceea ce denota inca o data cat de talentata este si ce quilturi frumoase va face, daca va continua cu acest hobby.

Regula de care vorbesc se intalneste in quilturile Amish: trebuie sa plasezi blocurile in asa fel incat sa obligi privitorul sa isi miste privirea pe quilt, de la un detaliu la altul, de la un bloc care te surprinde, la altul. Acest lucru se realizeaza folosind o culoare noua, contrastanta, pe care o pui cu grija si cu 'zgarcenie' in cateva locuri pe quilt.
Nu trebuie sa iti iasa un quilt monoton, cu culorile prea bine asortate si mai ales, in acelesi nuante.
Quiltul ia viata din contraste si surprize pentru privitor.
Quiltul MEU pe care vi l-am aratat (cu limon si turcoaz) este complet nereusit din acest punct de vedere. Boring (plictisitor), cum se zice in engleza.

3. Calcularea dimensiunilor blocurilor
Acum ceva practic. Presupun ca ai facut triunghiurile cu metoda pe care am dat-o pe blog. Ai folosit aceasta metoda sau ce metoda ai folosit cu inventivitate, facand triunghiuri de diferite marimi.
Pacat ca unele blocuri nu s-au potrivit si a trebuit sa tai din ele.

Data viitoare cand planuiesti quiltul:
* Incepi cu o schita, nu cu blocurile taiate si cusute (block = combinatia de peticele folosite).
Eventual calculezi cum sa folosesti blocuri ramase de la alte quilturi, pornind de la dimensiunea acelor blocuri.
* Hotarasti care este dimensiunea celei mai mici piese pe care intentionezi sa o folosesti. La tine este blocul din doua triunghiuri limon cu bleumarin. Sa zicem ca are 2 inches (folosesc inches in loc de cm pentru ca e mai simplu la dimensiuni si calcule, dar rationamentul este acelasi si pentru centimetri).
* Asta insemna ca moara ta va avea 4 inches, iar patratele din colturi din doua triunghiuri (alb cu turcoaz) vor avea si ele 4 inches. Ramane sa calculezi distanta dintre moara din colt si rombul din coltul opus si sa o imparti in numarul de blocuri pe care vrei sa le folosesti.
* Chiar daca pui o bordura interioara, liniile blocurilor trebuie sa mearga in continuare. De la moara la blocurile de langa ea.
* Daca insa pornesti de la designul din centrul blocului, iei dimensiunea blocului alb cu albastru din margine (sa zicem 5 inches) si faci moara cu  bleumarin si limon din 4 blocuri de 2,5 inches, asa incat blocul final de moara sa fie de 5 x 5 inches.


* Ultimul bloc din colt (limon cu albastru) are dimensiunile determinate de liniile bordurii inguste limon, prelungite. Iti pun aici doua exemple, ca sa vezi cum merg liniile de imbinare ale blocurilor din colturi si liniile celor doua margini de la quiltul cu chinezoaice si quiltul cu vaporase pentru Tim.

In quiltul de mai jos as fi putut pune un bloc in colt, dar nu am vrut prea multe blocuri pe diagonala. Daca insa as fi pus un bloc, as fi fost obligata sa-l fac de dimensiunile date de liniile prelungite ale blocului turcoaz.


Si aici acelasi lucru:


* Abia dupa ce ai calculat dimensiunile blocurilor, sa se potriveasca, incepi sa calculezi de cate blocuri ai nevoie si abia dupa aceea tai sau calculezi formula pentru blocurile din doua triunghiuri.

Astea sunt insa detalii pentru un al doilea quilt.

Quiltul tau este foarte reusit, iar pentru o incepatoare la mod absolut, pur si simplu genial! 

vineri, 21 septembrie 2012

Invitatie pentru un oaspete pe blog: Vera

Am vazut pe un  blog de pe continentul american - de fapt pe un blog canadian, ca sa fiu precisa - ceva care mi-a placut foarte mult.


[Olanda turistica - centrul orasului vechi in Deventer]

Se invita pe blog un oaspete, care are un blog cu tematica inrudita, ca sa scrie o postare speciala pe blogul gazda (adica al meu). Regula este ca atat gazda, cat si oaspetele scriu ceva, care se posteaza in acelasi timp pe ambele bloguri.


[Olanda turistica Casa Provinciei Groningen in orasul Groningen]

Primul meu oaspete va fi Vera, o croitoreasa de mare talent de la care noi, amatoarele avem destule de invatat. Nu am facut niciodata un secret din faptul ca ii admir blogul (vera croitorie)  foarte mult.

Evident ca am intrebat-o dinainte daca ar fi dispusa sa scrie ceva pentru mine pe blogul meu.


[Olanda turistica - Universitatea din Groningen, cladirea Academiei - in fata este biblioteca universitatii si o mare de biciclete ale studentilor, din care nu se vede decat o mica parte]

Pe Vera as ruga-o sa scrie despre primii pasi in croitorie, ce ii place sa faca si ce ii place mai putin si de ce. Daca s-a gandit vreodata sa dea lectii la amatoare, ce ne-ar sfatui ea sa facem ca sa intelegem principiile generale in croitorie. In fine, cam asa ceva, lasand-o sa aleaga ce i se pare ei mai important si mai util pentru cititoarele interesate de croitorie.





  [Olanda turistica. Centrul vechi al orasului Zutphen. Apa plina de alge e de fapt santul din fata  fostului zid de aparare al acestui oras Hansa din Olanda]

Eu as vrea sa scriu ceva despre alegerea modelelor in functie de corpul si culorile care te avantajeaza.



[Olanda turistica. Zutphen, orasul vechi si ce a mai ramas din zidul de aparare]

Daca e o idee buna si va merge asa cum ma astept, mai am cateva doamne si domnisoare in vizor (Geany, Izi si daca as mai da si de Laly, care din nefericire nu mai posteaza pe blogul pe care l-am dat aici, ar fi excelent).
Si mai am inca cateva persoane, al caror nume e deocamdata secret.


 [Olanda turistica. Deventer]

Daca treceti candva prin Olanda si doriti sa vedeti niste orase frumoase, vechi, cu centrul bine pastrat, treceti neaparat prin Zutphen si Deventer, care sunt aproape unul de altul. Vizitarea acestor doua orase este pentru mine un 'must', cand am vizite din Romania. Fiind mai mici, sunt mai placut de vazut, decat un oras din vest, plin de turisti si de borfasi.


[Olanda turistica. Zutphen. Fosta casa de taran pe malul raului IJSSEl, pe care se transportau marfurile din si spre orasele hanseatice din Germania]

Si o ultima poza cu case tipic olandeze din Deventer.


De povestit cu mare haz, cum zice Vera si ii multumesc de apreciere, nu prea am chef acum.
Nu stiu cum se nimeri, dar am stat in tren langa niste compatrioti, curat gen stele de Bollywood din India, care tot timpul, adica aproximativ 20 de minute, nu au discutat decat despre furat si despre cea mai veche meserie din lume. Cu ocazia asta mi-am largit bazele culturii generale cu informatii despre unde se fura mai usor: in Olanda, Germania sau Spania. Daca am tras concluziile corecte din cele auzite si informatiile sunt obiectiv date, se pare ca totusi in Spania as avea mai multe sanse de succes, daca as ambia o cariera de acest gen.
Iar despre celelalte informatiii despre a doua meserie si clientela, cred ca nu e bine sa va dau mai multe detalii.
Ma gandeam atunci la doua chestii: (a) cum sa-mi tin poseta mai strans sub cot si sa nu respir sau tusesc in romaneste si (b) ca dreptul la libera circulatie in Uniunea Europeana nu ar trebui sa fie acordat chiar la toata lumea.
Am coborat cu tristete din tren. Ca sa vezi cine se invarte pe aici si ajuta la formarea impresiei generale despre romani.

joi, 20 septembrie 2012

Lenjerie intima (tutorial) probatul - fitting lingerie

Acum dupa ce am cusut un slip dupa un anumit tipar, trebuie probat si trebuiesc notate toate schimbarile  facute pe tiparul adaptat pentru particularitatile fizica ale unei anumite persoane.
Eu am inceput cu tiparul de la Merckwaerdigh. Am copiat tiparul in marimea standard (S, M, L, XL) si l-am modificat pentru fiecare dintre persoanele carora intentionez sa le mai fac slipuri (deocamdata numai slipuri, pana nu avansez si invat sa fac sutiene si alte feluri de lenjerie)

Tiparul de baza in marimea poersoanei respective si il bag intr-un plic cu numele ei. De fapt nu folosesc un plic, ci o punga de plastic care se poate inchide.


[asa arata slipul galben cu negru, de care am scris in postarea trecuta, terminat]

Dupa ce am facut primul slip sau am un slip standard pe care o rog sa-l probeze, ma uit daca ii vine bine sau o rog sa imi raspunda in scris la niste intrebari standard, daca probeaza slipul fara mine.

- Ajunge slipul pana in talie in fata si in spate?

Daca nu, unde este prea inalt sau unde ar avea nevoie de mai multa lungime?

- E suficient de larg peste solduri?
E prea stramt (trebuie sa merg o marime in sus) sau e prea larg (trebuie sa aleg o marime mai mica)?

- Cum sta clinul (crotch) dintre picioare?
* E suficient de lung in spate sau in fata?
Daca este prea lung trebuie scurtat (cu sa zicem 1 cm in fata sau in spate), avand grija ca lungimea cu care e scurtat sa fie adaugata la fata sau la spate. Depinde unde am scurat sau lungit clinul.

* Trebuie adaugata lungime numai intre picioare (lungimea clinului) sau e vorba de proportia dintre lungimea clinului si lungimea slipului in general?

* Se poate intampla ca lungimea totala a slipului intre picioare sa fie perfecta, dar clinul sa fie prea scurt. In cazul acesta lungiti clinul si scurtati lungimea adaugata, scazand din lungimea spatelui sau a fetei.


* E posibil ca slipul sa fie prea scurt inte picioare (mijlocul fetei sau al spatelui sunt mai jos de talie) si clinul sa fie evident prea scurt. In aces caz lungiti numai clinul, nu si partea din fata sau din spate a slipului.



[Pro memoria pentru mine - trebuie sa nu uit sa pun aici o poza cu modificarea tiparului.]

Dupa ce ati notat ce trebuie sa modificat in tiparul respectiv, corectati tiparul si pastrati tiparul imbunatatit, intru-un plic cu numele persoanei pe el. Aveti in acest fel la dispozitie tiparul ei personal, pe care il puteti schimba apoi dupa placul inimii (slip pe sold / hipster, slip brazilian, etc..).
Daca vreti sa-i faceti un cadou de Craciun sau de ziua ei, nu trebuie decat sa croiti si coaseti un slip folosindu-va te tiparul personalizat. Nu mai e nevoie sa bajbaiti sau sa o rugati sa vina la proba.

Scopul folosirii unui tipar cu talie inalta este sa vezi cum se potriveste pe corpul persoanei respective, mai ales daca talia si lungimea soldului e corecta.
Dupa cum am mai zis de cateva ori, abia dupa ce ai verificat ca tiparul e bun pentru persoana respectiva, poti modifica linia taliei, coborand-o peste tot la aceeasi distanta (aproximativ 4 -5 cm pentru un slip pe sold).
Primul slip este ca o 'muslin' (haina de incercare).

La inceput foloseam acelasi tipar pentru toate prietenele cu aceeasi masura, nu un tipar personalizat. Imi ziceam: Large is Large, ce sa ma mai complic!?! Si totusi am observat ca imi este mai usor sa lucrez cu un tipar personalizat, decat sa incerc sa-mi aduc amine de fiecare data ce trebuie sa schimb in tiparul standard pentru persoana respectiva.


Ultima mea creatie este un slip bleu pentru o colega, Florence, careia eu ii zic Floortje. O fata tanara, cu o silueta de invidiat, foarte frumoasa, dar in acelasi timp foarte modesta si extrem de draguta (o combinatie mai rara de atatea trasaturi pozitive).

A vazut un slip cu rosu si negru, pe care il facusem petnru o iubitoare de culoarea rosu. A vrut si ea, tot cu negru, dar cum eu gasesc combinatia de rosu (pe care il aveam!) cu negru prea 'grea' pentru blonda delicata si rasata care este Florence, am combinat de la mine albastru cu negru.

Asa va arata pe corp. S-ar putea sa fi trebuit sa pun dantela mai sus pe sold, mai aproape de talie.  Adica sa am V-ul din fata mai ascutit. Plasatul corect al dantelei este ceva cu care nu am lucrat mult si trebuie sa inteleg mai bine care va fi efectul pe corp.


M-am straduit sa imi iasa coltul de jos simetric si indoirea dantelei in unghi sa fie in conformitate cu colturile rotunjite ale dantelei.
Sunt foarte curioasa cum o sa-i placa slipul lui Floortje, careia ii sunt pe vecie indatorata pentru un gest cald si dezineresat, intr-un moment cand aveam nevoie de asa ceva.

Abia astept sa invat sa fac si un body!!

Deocamdata am aranjat cu proprietarul de la Zijlstra, masini de cusut in Groningen, sa vina Dini si sa dea cursuri de lenjerie si in Groningen.
Mai stii, cine citeste din nordul Olandei?!? Daca le intereseaza, le recomand acest curs din toata inima.


Aceasta este Partea IV din seria despre cusutul lenjeriei intime (chilotii).
Partea I: Ce trebuie sa stii in general despre cusutul lenjeriei
Partea II: Lenjerie intima (cum se croieste un slip)
Parte III: Lenjeria intima (cum se coase slipul)
Partea V: Lenjeria intima (tutorial) - aplicarea dantelei

(Ar fi bine daca ati citi si Partea I, fiindca va spun de ce materiale aveti nevoie si eventualele alternative).

marți, 11 septembrie 2012

Lenjeria intima tutorial (cum se coase slipul)

Am reusit sa fac niste poze pe lumina zilei. Nu toate, e adevarat, dar pozele care conteaza sunt clare. Culoarea materialului este cea din poza de mai jos. L-am gasit la Dini / Danglez redus la 3,95 euro pe metru (material pentru 3 slipuri si un sutien, pe care nu stiu INCA sa-l fac!).



Am sa va arat cum cos eu slipul (lenjerie).

Dar intai vreau sa va explic de ce nu cumpar numai un petic de captuseala de bumbac tricotat, asa cum se vinde daca vrei sa faci un singur chilot (un patrat de 10 x 10 sau un dreptunghi de 10 x 15 cm, care se vinde aici cam cu 0,60 euro). Pentru ca pierd foarte mult material, cum se vede in poza de mai jos. Tot ce tai in jurul piesei galbene, trebuie aruncat. Daca iau un metru platesc 10 euro (aproximativ), dar pot aranja tiparul in asa fel incat sa nu arunc atat de mult material.



A) Se coase intai partea dintre picioare de ambele parti ale slipului. 
Daca va uitati la un slip pe care il aveti, veti vedea ca spatele sau fata slipului este cusuta intre piesa dintre picioare din materialul slipului si captuseala de bumbac. Cum se zice in croitorie (dar nu stiu daca si in Romania) trebuie sa faci un 'sandvis" cu fata sau spatele intre cele doua piese de tipar dintre picioare (material si captuseala de bumbac).

La Dini am invatat ca trebuie sa pun spatele sau fata intre piesele dintre picioare (Vera, cum se numeste piesa asta de tipar in romaneste? Multumesc pentru ajutor). Trebuie sa pui atunci o parte cu curbura convexa intre doua parti cu curbura concava (vedeti mai jos). E posibil, dar te chinuiesti (cu cat ai mai multa experienta, cu atat e mai usor). Am incercat si nu e cumplit de greu, dar nici prea simplu.

Eu prefer metoda pe care o descrie Beverly Johnson, pentru ca e mai precisa si mai simpla, desi trebuie sa cosi in doua etape. Se stie ca lenesul mai mult alearga, asa ca doua etape sigure sunt de preferat rapiditaii unei singure etape, daca nu te incumeti sau daca vrei sa mergi la sigur.
Metoda asta o descriu mai jos si o recomand incepatoarelor.
Nimeni nu va opreste insa sa coaseti cum fac multe alte profesoare, intre care si Dini.

 Metoda lui Beverly Johnson.
1. Se coase spatele de partea dintre picioare, asa cum cosi in croitorie (fata materialului spatelui pe fata materialului partii dintre picioare).



Coaseti la 1 cm cu asa zisul punctul drept de 'insailare' in lenjerie (punct drept cu pasul de 2.50). Punctul de cusut definitiv e mai mic. Eu am 'insailat' cu un pas de 2.20, dar data viitoare voi coase cu 2.50.

Masina mea (Bernina Aurora 440QE) este reglata astfel:



 Eu nu mai marchez acum, cos direct, folosindu-ma de linia de 1 cm de la masina.



2. Se adauga fata in acelasi fel (tiv 1 cm).



Trebuie sa va arate asa, dupa ce ati terminat de cusut.



3. Abia acum adaug captuseala de tricotaj de bumbac, cu tivul din spate prins de spatele slipului. Vedeti acum in poza de mai jos ce vreau sa spun, cand vorbesc despre 'sandvisul' facut:
- ai spatele cu dosul in sus,
- captuseala de bumbac pusa peste spate, TOT CU DOSUL IN SUS; si
- fata cu dosul in sus.
Uitati-va bine cum vin si puneti-le in acelasi fel.

Dini si alte profesoare incep de aici, pentru ca ele cos de la inceput toate trei partile impreuna.

NB. Prinderea in ace si cusutul se face extrem de usor, fiindca cele doua parti exterioare ale 'sandvisului' sunt identice. Nu trebuie decat sa aranjezi captuseala de bumbac sa fie exact in aceeasi pozitie ca si partea dintre picioare din spate.



Aici se vede si mai bine. Spatele - care are un alt tip de curba - se onduleaza putin, dar nu va va incurca la cusut.



Acum trebuie sa le coaseti definitv, cu pasul de cusut lenjerie, cand nu 'insailezi', adica mai mic (2.00). 
Cosi un fir mai jos decat linia pe care ai cusut, pentru ca sa eviti sa se vada prima cusatura de 'insailat' pe fata.



Prinsul in ace si cusutul sunt foarte usor de facut (la cusut ai deja linia pe care trebuie sa cosi si nu trebuie sa te mai chinuiesti tragand de cele 3 parti sa se potriveasca).

4. Am ajuns la prinderea captuselei de fata, care cere ceva mai multa atentie.
Se coase la fel ca si platca de la bluza, adica cosi si sa finisezi in acelasi timp.

Nu e greu, dar trebuie sa puneti fata si spatele exact asa cum va arat eu, ca sa nu va incurcati sau sa va iasa captusela sucita si sa trebuiasca sa descoaseti.

* Se pune slipul cu dosul materialului in sus, intins pe masa sau pe podea.
* Rulati fata si spatele si le puneti sub piesa dintre picioare.
* Captuseala de bumbac ramane in pozitia de mai jos.



* Aduceti captuseala pe sub fata si spatele rulate.



* Prindeti captuseala de partea din fata, asa cum se vede mai jos.



ATENTIE! Controlati daca aveti cale doua parti rulate intre cele doua parti ale piesei dintre picioare si daca captuseala nu este sucita (nu ma intrebati de unde stiu ca se poate intampla asa ceva!!!).

* Coaseti captuseala in acelasi fel ca la spate (la o distanta de un fir fata de prima cusatura, pe care o veti folosi ca linie de ghidare).
Se coase la un fir in sensul centrului piesei, nu al tivului. La fel si la spate.

5. Trageti de fata si de spate intr-o singura parte si intoarceti slipul pe fata. Va arata PE DOS asa. Ati cusut acum si ati si terminat de finisat.



Scuzati va rog ca am pus o poza cu alt slip. Lucrez in general doua in acelasi timp (chain piecing ./ cusut in lant). Fac un slip galben cu alb - ca sa va arat cum se coase si sa vedeti clar in poze. Si unul galben cu negru. L-am fotografiat din greseala pe cel cu negru, dar e facut in acelasi fel.

B) Se finiseaza tivurile interne ale captuselii.

Ca sa nu ai prea mult material la tivul interior al captuselii, trebuie sa tai cele trei straturi cu latimi diferite (grading - se zice in engleza).

Intai se taie bumbacul la cam 3 mm, apoi al doilea strat... Cu ocazia asta vedeti si cum se duc marcarile cu Permanent Marker.








C) Coaserea tivurilor laterale (cusatura de pe sold).

Cusatura cu pas drept (2.00) la un cm de margine. Vedeti in stanga marginea cu urmele de la Permanent Marker (marcajul meu rapid). Le voi taia si pe ele cand finisez cusatura.



Slipul cu cusaturile laterale gata.




D) Dupa ce am terminat de cusut aceste cusaturi am terminat cu cusutul cu pas drept
Trecem la zigzagul de insailare al elasticului si de finisare a cusaturilor laterale.

Masina mea e reglata asa (e vorba de zigzag simplu, nu cel din trei pasi): pas 2.00 lungime / L si 2.00 latime / W.



Pentru ca trebuie sa cosi aproape de zimtisorii elasticului, trebuie sa experimentezi care e pozitia piciorusului fata de marginea zigzagului.

Eu am descoperit ca cel mai simplu este daca mut acul in extrema stanga, ceea ce insemna ca zigzagul va incepe de acolo. Latimea zigzagului este aceeasi, indiferent cum e centrat acul (2.00 cu 2.00), doar marginea lui e mutata spre stanga.

1. Finisarea cusaturilor.
 Se coase cu zigzag la un piciorus de cusatura cu pas drept. NB. Aici am acul centrat pe mijloc, pozitia normala la masina de cusut.

As fi putut sa tai intai si apoi sa fac zigzag, dar mi-e mai usor asa. Voi faceti cum credeti ca e mai bine.

Tai foarte apropae de zigzag. Vedeti ca si aici elimin punctele de Permanent Marker de pa tivurile laterale.

2. Pregatirea elasticului (coasera elasticului in cerc)

Aici am incercat un experiment, fiindca am vazut un dvd olandez despre facerea lenjeriei. Profesoara spunea ca trebuie sa pui cele doua capete de elastic unul langa altul si sa le cosi cu pas de zigzag. Am incercat, dar mi s-au desfacut cand am tras de elastic la pusul pe talie. Poate ar fi trebuit sa incep din acel punct...


Asa ca am folosit metoda sfanta a elasticului care se taie cu 2 cm in plus, fata de dimensiunea care imi iese din calcule si  le-am suprapus, cusandu-le cu zigzag. Partiel care depasesc se pot taia, dar cei 2 cm in plus (1 cm stanga peste 1 cm dreapta) fac cusatura stabile si nu trebuie sa ma chinui sa tin elasticul sub piciorus, inainte de a incepe sa cos.


Cel mai usor imi vine sa cos intr-o directie, apoi sa intorc si sa cos in directia opusa. Cand termin, pun urmatorul elastic langa celpe care l-am cusut si incep sa cos. Am mai multa stabilitate la cusut.



Cand intorc si fac al doilea zigzag, am primul elastic in fata si il tai. Asa nu am ate lungi.



Am cele trei elastice (talia - elasticul mai lung; picioarele - cele doua elastice mai scurte).



Elasticul de lenjerie are doua fete: una mai plusata si cealalta mai lucioasa. Partea plusata trebuie sa vina pe corp (aluneca mai putin).

3. Atat elasticul cat si talia (respectiv rascroiala piciorului) se imparte in 4 parti egale, unde se pun ace de gamalie. Eu le impart in 8 parti egale. 



Intai se masoara jumatatile de elastic.



 Apoi se masoara 1/4 din elastic.






Asta este metoda generala, folosita de toata lumea.
Dupa cum am mai zis, eu nu impart in 4, ci in 8. Am observat ca imi este mai usor sa cos elasticul, daca lungimile pe care trebuie sa-l intind sunt mai mici. Controlez mai bine daca elasticul ramane la 1 cm de margine (tivul / seam allowance).



In general nu e nevoie sa finisezi tivul de pe sold, fiindca elasticul nu se destrama. Imi place sa finisez, nu cu overlock, pentru ca sunt prea multe fire de ata (3 sau 4), ci cu zigzag.

Un alt lucru pe care il fac este sa cos tivurile laterale in aceeasi directie, si anume spre spate. De aceea le prind in ace in directia in care trebuie sa ramana cusute (trucul este de la Marta Alto, care coase tivurile laterale de la bluza in acest fel; raman mai bine impreuna si e mai simplu si la calcat).
Nu sunteti obligate sa o faceti.



 E) Punerea elasticului si insailarea cu zigzag simplu, mic

 Elasticul asa si neaparat sa controlati de fiecare data daca ati facut exact cum scriu aici:
* elasticul se pune pe FATA slipului, nu pe dos!
* partea plusata este deasupra
* zimtisorii (picot) sunt in jos, nu pe linia de talie
* linia neteda a elasticului (nu zimtisorii / picot) este exact pe linia tivului de talie.

Intai se potrivesc acele de pe elastic cu acele de pe slip (4 cel putin, 8 la mine).




Apoi incepeti sa coaseti cu zigzag (2.00 - 2.00), incepand de la unul din ace. Coaseti 2-3 pasi (stitches) si incepeti sa intindeti elasticul ca sa fie EXACT de lungimea chilotului.

Cum potriviti elasticul pe lungimea materialului slipului?
Apucati cu degetul mare si aratatorul materialul langa acul de gamalie, ca si cum ai ciupi, si tineti-l bine. Intindeti acum materialul si elasticul, avand grija ca marginile sa ramana una peste alta. Intai trageti mai tare, apoi lasati materialul sa revina la dimensiunile normale.



FOARTE IMPORTANT: numai elasticul se intinde, nu si materialul! Daca intindeti prea mult elasticul, deci si materialul se va curba marginea. 

Am sa caut greselile mele de pana acum si sa vi le arat ca material didactic. -:))))!!!

Ar trebuie de fapt sa-l rog pe Andrei (fiul meu) sa faca un film cu iPhone-ul meu si sa-l pun aici, sa vedeti cum tin degetele ca sa mentin materilul si elasticul la 1 cm de tiv. Trebuie sa tineti materialul si elasticul cu degetul mare si aratatorul si cu degetul mijlociu si inelarul sa tineti tivul impreuna. Complicat, nu?

FOARTE IMPORTANT: Zigzagul trebuie cusut exact langa zimtisori (picot). Coltul zigzagului trebuie sa fie pe linia accentuata de langa picot, sau foarte, foarte aproape de ea.
Din cauza asta mi-am mutat acul cat am putut de mult in stanga.
Ma folosesc de talpita masinii ca ghid.








 Dupa ce am cusut elasticul, tai colturile de la cusaturile laterale, pe care trebuie sa le indoi...






 ... si tai si cam jumatate din tivul peste care am cusut elastic. Si aici se duc urmele cu Permanent Marker.

 Elasticul de la picior.


Se imparte si rascroiala piciorului in 4 (eu in 8). Intai se imparte in doua, pornind de la cusatura se pe sold. Aici am prins in ace ca sa vedeti cum aliniati tivurile. Cand fac pentru mine, nu pentru tutorial, nu prind cu ace de gamalie. Singurul ac pe care il pun este cel din stanga, care este perpendicular pe tiv. Acel ac marcheaza jumatatile piciorului.



 Apoi unesc acel ac cu punctul de pe sold si aflu cellalte doua puncte, care dau sferturile.

 Dupa ce am pus cele 8 ace, si pe elastic si pe slip, slipul meu arata asa:






 Cos elasticul de la picior in acelasi fel ca si elasticul de la talie.

Iata ca am terminat de prins ("insailat") elasticul.



Terminarea slipului. Cusutul elasticului cu zigzag in trei pasi.

Elasticul trebuie acum intors spre dosul slipului si fixat printr-o cusatura cu zigzag in trei pasi sau daca nu aveti, tot cu un zigzag.

Masina mea este reglata astfel (1.30 lungime / L si 5.5. latime / W). Acul tot in extrema stanga.




 Elasticul se coase pe DOS!!! Asta a fost rezultatul muncii titanice de gandire pentru ca imi iesea mereu prost pe fata.
Cusandu-l pe dos, vad exact unde trebuie sa cos marginea zigzagului, adica EXACT aproape de marginea elasticului.
Descoperirea am facut-o din frustratia ca nu vedeam unde sa cos si mi se curba marginea la purtat.

Descoperirea imi apartine - din punct de vedere subiectiv - dar nu sunt prima care a gandit-o. Am vazut-o in dvd-ul olandez. Deci originala nu este, am inventat din nou roata, cum se zice in Olanda.



 Si aici trebuie sa aveti grija sa intindeti elasticul numai atat cat cere materialul.

Regula imperativa, daca vreti sa va iasa bine: NU TREBUIE INTINS MATERIALUL, CI NUMAI ELASTICUL!!!

Asa arata elasticul cusut si finisat.





Si asa arata slipul terminat, cu fundulita prinsa cu un bold.






Aceasta este Partea III din seria despre cusutul lenjeriei intime (chilotii).
Partea I: Ce trebuie sa stii in general despre cusutul lenjeriei
Partea II: Lenjerie intima (cum se croieste un slip)
Partea IV: Lenjerie intima (tutorial) probatul - fitting lingerie)
Partea V: Lenjeria intima (tutorial) - aplicarea dantelei

Ar fi bine daca ati citi si acea parte, fiindca va spun de ce materiale aveti nevoie si eventualele alternative.