Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 24 iunie 2012

Uneltele mele de croitorie (3)

Cercul de brodat de la Madeira

Scriind la postarea cu aplicatiile puisorilor am dat de niste poze de la cardiganul ciclamen, pe care am facut free motion folosind cercul de brodat de la Madeira. Si mi-am adus aminte ca acest cerc este una din uneltele de care nu as putea sa ma lipsesc si ca merita o postare speciala.

Prima data am vazut cum se foloseste un cerc de brodat in manualul primei masine mai bune ale mele, Elna Carina Air Electronic cu sabloane. Desi necomputerizata, ce masina....

Vorbesc de 1980, cand multe din cate avem azi nu erau si nici nu ne trecea prin cap ca se vor inventa.

Primul cerc pe care l-am cumparat era din lemn si avea un surub cu care se inchidea.


Era complicat sa-l folosesti, daca aveai nevoie sa-l repozitonezi.
Cercul de la Madeira, pe care il poti cumpara acum, este un urias pas inainte. Uitati-va ce usor se pune si se scoate.
Intai desparti cele doua cercuri. Pui materialul peste cercul verde si il asezi in asa fel incat sa nu se intinda cand pui si cercul de sus. Materialul trebuie tinut drept, dar nu intins ca pe 'toba'.


Apoi strangi de cele doua manere, ca sa se micsoreze cercul si il bagi peste cercul verde. Dand drumul la manere cercul de metal se mareste si iti fixeaza materialul in cercul verde. Gata, mai mult nu ai de facut! Ai acum materialul bine intins, ca si cum ar avea un stabilizator.


(I) La croitorie. Aici aveam de fapt intaritor de vlieselina la dublura tivului (nu stiu cum ii zice in romaneste, in engleza ii zice 'facing'), dar materialul nu era atat de tare (gen hartie) ca sa il pot misca liber la free motion. Fara cerc sau stabilizer nu faceam nimic.

Poza asta cred ca am mai pus-o pe blog.


Si poate si pe asta. Si poate am mai si spus ca am facut impodobirea (embellishment) folosind doua fire de ata degradeu (variegated) pe care le-am decalat putin de tot cand am inceput sa cos.


Cercul de la Madeira este foarte simplu de mutat in timpul cusutului, fiindca nu ai nici un surub de desfacut, ci doar apesi pe doua manere.

(II) La aplicat cu masina. Dupa cum ati vazut recent se poate folosi si la aplicat. Chiar daca nu va intereseaza quiltuitul cred ca va intereseaza ce am scris despre folosirea cercului de la Madeira in
Aplicatii cu Freezer Paper si apret (puisori).





(III) La cusaturi ajur cu masina.
Si cel mai important lucru: cercul de la Madeira se mai foloseste la cusaturile cu ac pentru ajur (wing needle), daca vrei de exemplu sa faci un ajur pe o bluza de in.


Pentru o astfel de cusatura ai nevoie sa iti ramana materialul bine intins, ca sa se vada gaurile facute de Wing Needle (nici acul asta nu stiu cum se numeste in romaneste):


Poti sa apretezi materialul sa fie la fel de tare ca hartia, daca vrei un ajur frumos, dar poti sa folosesti si cercul de la Madeira.

Dupa cum vedeti din poza cu cardiganul ciclamen, nici macar nu e nevoie sa fie tot materialul in cerc, asa ca poti sa cosi si aproape de margine.
Daca nu sta bine, folositi un truc de la quilteuze: coaseti cu pas mare de tot inca o fasie / bucata de bumbac de-a lungul tivului (la jumatatea tivului), ca sa se mareasca suprafata la stanga tivului din poza de mai sus si sa puteti pune materialul in cerc in asa fel incat cusatura ajur sa fie la mijloc. Dupa ce ai terminat, descosi cusatura mare si scoti bucata de bumbac ajutatoare. Simplu si inventiv, nu? Traiasca quillteuzele din America si metoda lor de a quiltui in cerc aproape de margine.

Poza de mai sus este de la situl Martha Pullen, o celebritate in ceea ce priveste coaserea la masina in stilul bunicilor noastre si al lucrului de mana delicat si migalos. Care se poate face si cu o masina care are numai zigzag!!!

8 comentarii:

  1. Esti extraordinara cu serialul asta. Ideea e atat de simpla, cum de nu mi-o fi venit si mie?? Eu cerc din acela cu subur mi-am luat nu de mult, credeam ca-l voi folosi mai mult, dar nu a fost asa, ca mi-am luat masina de brodat si folosesc patratul din dotare. Ac te asigur ca nu am auzit, deci inca o noutate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca spun ca si eu am gherghef, atat de lemn cat si ca cel de la Madeira... vei spune ca-s cu capul?! Nu, nu sunt si chiar le am si in mai multe exemplare si dimensiuni... Cand voi avea timp sa le postez in blogul meu, voi face trimitere la explicatiile tale (desigur, daca imi permiti).
    Cu drag, Geany

    RăspundețiȘtergere
  3. Iza-bella. Deci tu spui ca folosesti cercul de broderie de la Brother? Da, se poate, dar nu ti-e firca ca il paradesti, ca masinile dde brodat sunt gingase foc... In fine, la asta nu m-am gandit. Imi pare bine ca ai invatat ceva nou, pentru ca si eu invat de la tine. Ce nu-mi place este ca pui pe blog postari foarte apetisante (pizze si alte bunatati dupa care ma prapadesc) ... pe cand eu sunt in plina dieta!!! Mi-ar trebui emoticonul care urla de zor, dar nu stiu cum sa-l pun... De fapt imi plac postarile tale culinare, ba chiar foarte mult, dar imi creeaza pofta de mancare...

    RăspundețiȘtergere
  4. Geany, de ce nu ma mir ca ai si tu cerc?!? Ca sa-ti spun sincer ajunsesem de mult la concluzia ca mi-am gasit sufletul geaman in tine in ceea ce pricveste croitoria... Vrei sa-ti pun si eu o poza cu masina mea de tricotat, pe care o detest si de care nu stiu cum sa scap, desi are toate cele, de la facut elastic pana la lucrat in bob de orez...
    Cand am citit ce ai scris tu despre experienta ta cu masina de tricotat imi venea sa-ti scriu un emai 'si eu ca tine... si eu ca tine...'. Este ca ca la destainuirea asta nu te-ai asteptat?
    Pune ce vrei pe blog, daca dai provenienta e OK.

    De ce sa-ti spun ca esti cu capul... ?!?Atunci sunt si eu cu capul ... in ceea ce priveste masina de tricotat pe care n-as mai avea-o.
    Sa-ti spun sincer, am o gramada de chestii de dat, dar nu le pot duce in Romania, sa fac pe cineva fericit. Acum as avea un fier de calcat cu aburi si care se curata automat de calciu... Pacat ca voi, fetele care mergeti mai des in Romania stati atat de departe. Vacanta placuta in Romania!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga SewingZoe,
      Eu acum nu am servici,si ma gandeam sa incep croitoria, am ceva experienta, dar nu prea am scule. Daca ai ceva care nu-ti trebuie, si poti sa trimiti in Romania, astept vesti de la tine, tel meu este 0722248945 sau e-mail lianalupu66@yahoo.com
      Mersi si o seara faina.

      Ștergere
    2. Am sa-ti raspund mai tarziu pe email., Liana.

      Ștergere
  5. Carmen draga,

    Ce articol frumos si interesant ai scris iar! Imi doresc acest ac, Wing Needle. L-am vazut intr-o carte, pe el si altele interesante insa nu si in magazine. Ai vreo sursa buna (in America poate?) ?
    Eu am cercul acela cu surub, se foloseste si la broderia manuala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fluturas, ma bucur ca ti-a placut articolul. ... Despre ac - da, de unde? se gaseste pe toate drumurile, adica la toate magazinele care vand ace Schmeetz. La tine in Nemtia ii zice "Hohlsaumnadel (Schwertnadel, Wingnadel)", il gasesti in marimea 100 si 120 si te costa 3 euro bucata.
      Cercul cu surubellul il poti folosi la broderia manuala. Daca trebuie sa cosi la masina sau daca vrei sa faci THREAD PAINTING (cunoscandu-te pe tine) nu e oractic, fiidca tot trebuie sa insurubezi si desfaci surubul, Cercul de la Madeira (Stickrahmen, Stickring mit Spannungsfeder, 2 Größen, 13 / 18 cm) te costa 4,30 sau 4,90 euro la tine, dupa cum am vazut pe internet. Si cercul asta se gaseste pe toate drumurile... Asa ca vezi si tu... Nu merita sa te chinuiesti cu cercul cu lemn. Tine-l pentru cand faci broderie cu panglicuta de matase.
      Ai primit quiltul pentru Tim sau merge posta la fel de grozav ca si in Romania?!?

      Ștergere