Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 9 iunie 2012

Uneltele mele de croitorie (1)

Dupa ce am pus pozele cu tivul 'fag de miere' la t-shirt mi-am adus aminte ca aveam si poze cu taiatul excesului de tiv cu o foarfeca speciala, care nu stiu cum se numeste in romaneste.


A mea are manerul curbat, ca sa o tii mai bine in mana, dar exista si cu maner drept.


In englezeste se numeste 'duckbill scissors' sau 'application scissors'. Eu am cumparat-o prin internet de la Nancy Zieman (Nancy's Notions). O puteti vedea aici pe acest magazin pe internet. Se gasesc si mai scumpe si si mai bune, dar eu sunt multumita de a mea.

Am cumparat-o pentru ca am citit despre ea intr-o carte despre aplicatii. Recunosc ca imi plac foarte mult gadgets-urile de care sunt foarte curioasa cum functioneaza. De multe ori o cam dau in bara insa. Atunci ma minunez de propria prostie, adica de naivitatea ca tot ce zboara se mananca si ca toate minunile promise se si indeplinesc. Dar dupa aceea uit repede astfel de momente...-:)!!!

Si mai trebuie sa recunosc ca a durat cam mult pana am inteles cum functioneaza. Pe lista Berina 8 series s-a discutat daca aceasta foarfeca merita sa fie cumparata. Parerile erau impartite. Eu tindeam spre nu, pana cand am inteles de ce nu imi iesea ce voiam. Nu stiam sa o folosesc pentru ca nu intelesesem principiul de functionare.

Forfeca are doua parti cu care taie: una lata si deasupra sau dedesubtul ei (depinde de cum o tii in mana!!!) vine partea ascutita pe care o stim de la foarfeca normala.
Ceea ce nu intelesesem eu la inceput este ca pozitionarea foarfecii este cel mai important lucru. O luam in mana cum imi venea, cand cu partea 'cioc de rata' in sus, cand in jos.

Ea trebuie insa sa fie pusa mereu cu partea lata in jos cand tai. 
Daca nu faci asta sau nu ai chef sa te tii de regula asta cu sfintenie, nu da banii pe foarfeca asta. Daca da, atunci vei avea o unealta minunata, care iti va usura mult munca la taiat sau scurtat un tiv chiar deasupra liniei de cusatura.
Cum functioneaza?


Partea cioc de rata (daca asa i se zice!) se impinge exact de-a lungul tivului unde vrei sa tai. Dat fiind ca jumatatea ascutita a foarfecii taie PESTE (pe deasupra) 'ciocul(ui) de rata' nu iti va taia tivul, ci va taia exact deasupra lui.


Rezultatul este acesta:


Sper sa se gasesca si in Romania. In afara de astfel de tivuri se foloseste la taiatul aplicatiilor. Sa zicem ca ati aplicat ceva la masina cu punt feston, punct de butoniera sau  sau cu folosind punctul zigzag. Taiati surplusul cu aceasgta foarfeca (daca nu folositi Vliesofix, ca sa puteti taia cu precizie inainte de a aplica).

Foarfeci din acestea se gasesc la toate preturile si de mai multe marci, cu sau fara maner curbat. Sunt pentru dreptaci si stangaci, pentru ca cineva care taie cu mana stanga o va intoarce pe asta, ca sa taie si nu va avea lama 'cioc de rata' deasupra.


Oricum, rezultatul merita banii dati pe foarfeca. Cu o foarfeca normala as fi obtinut foarte greu un tiv atat de bine taiat (in partea stanga am mai zbarcit-o putin, ca nu am pus lama lata chiar langa tiv cand am taiat si se vede... in realitate se vede mai putin si e pe dos, dar totusi.... se vede).

Ma gandesc ca puteti incerca si cu foarfeca normala, daca va tineti de regula pozitionarii foarfecei. Avantajul ciocului de rata este ca e lat si iti protejeaza partea de dedesubt a materialului. Nici o sansa sa o tai cu varful ascutit, care trece deasupra ciocului de rata.


P.S. E 9 iunie si vremea este absolut mizerabila. Ploua, e vant si e frig rau. Saptamana trecuta am avut colegi care au dat drumul la calorifer ... In iunie!!!
Ma gandesc cu dor ce frumos trebuie sa fie in Romania si ma uit la temperatura de acolo cu mult dor si invidie (benigna!). Ma intreb cum arata Ploiestiul meu iubit si alte parti din Romania de care ma simt legata: regiunea Mizil Buzau (satul Naieni, al bunicilor din partea mamei) si superbul Targu-Neamt, unde am copilarit in fiecare vara la bunicii din partea tatalui. Ce as mai urca acum la Cetatea Neamtului. 
Salutati locurile astea din partea mea, de la ploaie, vand si frig.

4 comentarii:

  1. Interesanta foarfeca.E bine ca ne-ai aratat-o, poate tu crezi ca tot ce ai tu avem si noi, dar nu-i asa. Noi romanii ne descurcam cum putem. Tot asa suntem noi...facem de toate cu cele mai precare unelte. E drept ca ne place tehnologia, dar daca nu avem bani , suntem multumiti cu ce facem.
    Sa stii ca si la noi a fost foarte ploios, am avut multe inundatii in tara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domna Iza-Bella, nici la noi nu se gaseste foarfeca asta, asa ca nu suntem si pe acest plan mai bine aprovizionati. Am scris doar ca a trebuit sa o comand in America.
    Se gasesc si la voi destule. Incetul cu incetul o sa vina. Daca ai sti ce jale era aici acum vreo 10-15 ani. Nu se gasea practic nimic din ce se folosea in America la quiltuit. Si daca se gaseau, erau atat de scumpe, ca multa lume nu isi permitea sa cumpere. Apropo de asta. Am cumparat ieri ate pentru croitorit. Un mosor mare de Gütterman (1000m) costa 8 euro, pret dublu fata de cat era in guldeni. Progresam, dar din nefericire acelasi 'progres' vine si la voi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am zis aiurea. Se gaseste si la noi, dar e considerata un obiect de lux, pentru ca la Nancy Zieman costa 13,95 dolari (11-12 euro), pe cand la noi 20 de euro + porto de trimitere in jur de 5 euro. Vezi la http://www.hergarden.nl/embroidery/product.php?productid=16623
    Pai nu-ti convine sa comanzi in America? Chiar cu cheltuielile de trimitere iesi mult mai ieftin.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place cum povestesti si explici toate chitibusurile croitoriei si nu numai! Eu am aceasta foarfeca, are manerele curbate si imbracate cu un material cauciucat (antialunecare), este adevarat, este speciala pentru decuparea aplicatiilor, surplusurilor de material. Taie impecabil si la fel, iti dau dreptate, dupa putin exercitiu devine o ustensila de baza in atelier!

    RăspundețiȘtergere