Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 19 iunie 2012

Ordine ... in haosul meu textil?!?

Fetelor, Hai sa incep sa raspund la unele mesaje.


Claudia sau Fluturasul din Maramu' (care este o foarte buna prietena dinainte de blog) imi scrie "Mai-mai ca-mi vine sa fac un quilt pentru bebelusi :) [Pai fa un quilt pentru bebelusi si pe urma mai fa si bebelusul pentru quilt si pentru fratiorul Tim / Fiorosul Pirat]. Vrei, te rog sa ne scrii cum tii tu ordine intre atatea ace, ate si panzeturi? Mie mi-ar fi foarte utila explicatia asta, deoarece, asa cum ai explicat si tu, orice bucatica mai mare de 2 x 2 cm e demna de pastrat, iar cu timpul se aduna...".

Fluturas (porecla e data de mine si ma mandresc cu ea), durerea mare este ca nu tin de loc ordine, desi ma lupt in permanenta cu propriul meu haos. Adica sunt o combinatie intre o persoana foarte ordonata si una foarte dezordonata, iar rezultatul este cand asa, cand asa.... Am sa imi calc pe inima si am sa-ti arat cum arata acum camera mea de lucru cu toate carpele si peticele scoase sa pot alege si sa ma inspire culorile.

Uita-te si ingrozeste-te!!!
Am mai povestit deja ca fiul meu a fost atat de .... (puncte-puncte) sa imi dea dimensiunile paturicii de la boxa/ tzarc gresite. Ceea ce fac eu acum (1,25 x 1,75 m) nu le este gemenelor de nici un folos, cel putin nu pana peste cam 6 luni, cand o sa inceapa sa se miste pe jos si au nevoie de o paturica de joaca. Dar ele nu au in clipa asta plapumioare pentru carucior si nici pentru patut. Nora-mea (care nici nu a auzit pana acum ce poti sa faci cu un ac) are doua paturici mizerabile de polar fleece roz, care arata groaznic.
Asa ca chiar in clipa asta bag carbuni puternic sa termin cat de curand doua paturici aproape identice cu pisicute model Laurel Burch (unul din modelele mele preferate pt copii) si cu un buchet de flori. Pisicutele inaripate zburand peste un buchet de flori, cel care se vede jos in poza de mai sus.

Modelele de aplicat de care sunt multumita si stiu ca le voi mai folosi, sunt laminate si tinute in dosar-clasor (cred ca asa i se zice). Vedeti foile laminate cu pisoiasul Jim si pisicuata Sarah si cu florile.


Tehnica asta speciala de facut aplicatii, pe care am folosit-o aici, o voi descrie alta data si tot cu tutorial pe larg...  Rezultatul este ca fac intai aplicatia separat, pe care o voi pozitiona pe fundal unde vreau eu.

Partea buna e ca faci aplicatiile separat si poti lucra numai la un model, pana il termini. Partea proasta este ca trebuie sa ai toate peticele la dispozitie ca sa poti alege si sa schimbi culoarea daca nu-ti convine... De unde muntele de carpe de pe masa de lucru...

Nora-mea iubeste verdele (eu sunt pentru albastru, se vede deja diferenta de gusturi).

Fiindca fetitele sunt gemene nu vreau sa fie paturicile identice. Sa aibe ceva asemanator, dar si ceva deosebit. Am cumparat vineri doua materiale de bumbac roz si verde cu inimioare si ma intreb - dar nu cu mare convingere - ce fundal sa aleg. Verdele e cam inchis.
Pana la urma tot alb o sa-l fac, desi albul se murdareste mai repede.

Am terminat pisoiasii, acum trebuie sa incep florile. M-am gandit sa le fac in nuante de roz pentru paturica cu inimioare verzi pe margine si in nuante de liliachiu sau mov pentru paturica cu inimioare roz. Voi vedea, combin la urma... S-ar putea sa le fac galbene, ca albastrul este rece.

In acelasi timp continui sa quiltuiesc la masina puisorii.

Deci fac doua lucruri dintr-o data.

Dezordinea este completa. Nici nu mai am loc sa pun restul de scule pe masa din cauza muntelui de materiale de bumbac.

Ar trebuie sa mai fac si o poza dupa ce am terminat florile si am strans carpele, ca sa nu crezi ca sunt chiar asociala...
Concluzia: Fa tu bebelusul, ca eu iti fac pisicutele de aplicat. -:)!!!

Pentru Anca cu mesajul: "Abia astept postarea urmatoare... mai k as incerca si o paturica mica :)".
Neaparat sa incerci si daca nu ai curaj sa incepi ceva mai mare incearca o paturica pentru papusi. Eu am facut una pentru o fetita. Am facut un quilt pentru fetita si o paturica la fel pentru papusa ei. Este un cadou foarte frumos pentru o fetita mica. Stiu, cum sa nu stiu... si ghici cum stiu?!?
Daca faci o paturica cam de 50 x 50 cm poti incerca acolo diferite tehnici. Dimensiunile sunt tocmai potrivite ca sa incepi sa inveti sa quiltuiesti. Apoi poti folosi resturi de bumbac. Poti face puisorul meu in centru si pui apoi niste margini potrivite. Poti incerca sa faci niste blocuri mai mult sau mai putin traditionale. Etc... etc... etc...
Si mai am inca o gramada de idei pentru tine.

Cel mai mult imi place paturica asta pentru papusa pe care nu m-am indurat sa o dau, pentru ca mi-au resuit combinatiile de culori. Nu artat din centru, cat cele de pe margine.
Am pastrat-o pentru mine si am facut alta.


In loc de vatelina, daca nu ai, pune un strat sau doua de finet (din cel de pijamale). Eu prefer un strat de finet unui strat de poliester, care ramane rigid si nu se drapeaza tot atat de bine ca bumbacul.
Incearca diferite combinatii si daca ai idei bune scrie pe blog si da-mi si mie linkul sa trimit pe cei interesati pe blogul tau.

Poti sa inveti pe ea sa cosi tivurile drepte, sa faci 'paper piecing' (partea centrala care e facuta din resturi si e voit stramba), sa pui bieu si sa quiltuiesti liber (iti explic mai tarziu cum, mai ales tie si Alinei)


Geany, lucrezi minunat si doar stii ca sunt carcotasa din fire! Nu am acum timp sa stau mult la computer sa scriu ceva mai profund (panseurile mele despre cum trebuie sa arate o haina bine facuta), dar stiu ca lucrarile tale sunt la fix si merita date ca exemplu.
Si tu si Izi aveti mare, mare talent la croitorie. Talent natural. Vezi asta si din faptul ca eu citesc de zor ca un adevarat soarece de biblioteca - ceea ce si sunt si ma mandresc tare cu asta - ca sa aflu in carti informatii si aflu lucruri pe care tu le descoperi in mod firesc, de la sine si fluierand. Imi plac foarte mult oamenii ca tine si Izi. Ma inspirati.

Ai dreptate in ceea ce scrii despre vanzatorii care nu mie imi fac o favoare, ci eu lor ca le suna casa de bani dupa ce ii vizitez. Am mai spus ca sunt naiva si inghit tot ce zboara cand e vorba de masini de cusut...
Iti multumesc de autorizatie. O sa-ti fac o surpriza placuta in curand...

Alina, mi-ai scris asa: "Astazi am intrat pt prima data pe blogul tau si sunt super incantata. De ceva timp tot caut sfaturi de quiltuit si croitorie in romana, dar persoanele de la noi care cunosc aceasta arta sunt foarte secretoase si nu-ti ofera informatii decat pe bani. Iti multumesc ca tu esti altfel!".
Nu stiu daca sunt altfel, fiindca eu nu am nevoie sa castig bani cu informatiile pe care le am si pe care doresc din toata inima sa le impart cu altii. Am meseria mea, care nu are nimic de-a face cu arta textila de orice natura, cu care imi castig existenta. Probabil ca daca as avea nevoie de bani as fi si eu... 'secretoasa'. Asta privit dpdv rational. Ceea ce nu ma impiedica sa ma enervez cand constat ca quiltuitul, mai ales, e un hobby elitar, care costa foarte multi bani, mai ales dati pe lectii. As dori sa pot ajuta pe toti cei care nu au bani pentru lectii.
Dar si aici as zice: ia niste lectii de baza, daca poti, la nivel general, ca sa inveti bine de la inceput. Cu conditia sa nu fie excesiv de scumpe. Pe urma te descurci si singura.
In masura in care este posibil te voi ajuta. Pune intrebari si voi vedea la care pot sa-ti raspund. Succes la invatatura.

Mai era cineva - cred ca din Giurgiu - care scria ca este tinerica (ca si mine) si cu vointa sa invete sa faca quilturi. Ma intreb ce a reusit sa faca si ii tin pumnii.

Cam atat pentru astazi.

P.S. Va rog foarte, foarte mult sa semnati daca aveti ceva de intrebat. Altfel nu stiu cum sa ma adresez si cui. Nu raspund la mesaje in care nu pot gasi nici cel mai mic indiciu despre nume / pseudonim. Cum sa scriu 'draga anonima din univers'?!?

3 comentarii:

  1. Incerc sa tin pasul cu postarile tale, desi timpul ma preseaza la maxim... da, plecarea spre Romania ma epuizeaza mereu indiferent cu ce scop merg sau cat dureaza vizita... Abea astept sa-mi pot lua timp sa-ti studiez tot blogul, ma fascineaza pur si simpplu... Ma regasesc in multe postari de parca as fi clona ta :)) Da, exact ca atelierul tau, asa arata si al meu, cand e ordine maxima, cand caut cate-un instrument undeva pe sub mormane... Saptamana asta am lucrat continuu la 3 masini de cusut 3 produse diferite... imi luau foc pedalele (la propriu si la figurat, iar pana se raceau lucram la altceva.

    Aprecierile tale sunt de foarte mare valoare, chiar daca eu mereu gasesc ceva care ar fi putut fi mai bine la produsele mele... Incerc sa ma perfectionez cu fiecare nou produs, imi iese sau nu... ramane la aprecierea fiecaruia :) Spor in tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna!Ma bucur ca am redescoperit blogul tau,am dat de el mai demult dar pierdusem adresa...Imi place tot ce faci cum explici,si am gasit multe lucruri interesante sau chiar mici secrete in ale croitoriei care nu le stiam,multumim ca le impartasesti si cu noi :)
    Paturi in aceasta tehnica am si mici si mari,dar cand vad cum explici si cum le faci tu cu aplicatii si asa colorate parca imi vine sa incerc si eu doar asa ca imi sunt dragi.Dar ca sa incep sa fac una cat de mica imi trebuie materiale,una alta,apoi sunt atatea cusaturi care le fac sa fie mult mai frumoase si cred ca la masina mea liniara nu merge...Ramane doar sa le admir si poate o data si o data am sa incerc...
    Sa ai o zi frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti multumesc din suflet ca m-ai linistit, in ceea ce priveste ordinea :)
    Paturica aceea colorata e foarte frumoasa. Lucrezi impecabil, te admir!

    RăspundețiȘtergere