Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 10 iunie 2012

Cum se pune ata in masina de cusut

Vad ca pe blogul meu nimeresc destul de multe persoane care intreaba pe internet 'cum se pune ata in masina de cusut?'. Hai sa scriu si despre asta pentru ca nu toata lumea care stie pe unde se baga ata in masina de cusut stie si cum se pune corect ata in masina de cusut. Sunt doua lucruri diferite, dupa cum am invatat pe propria piele.

Locurile prin care se pune ata in masina sunt prezentate in manualul masinei respective. Unele au un mod mai straniu, cum ar fi Pfaff Jeans, o masina mecanica cu dublu transport. Am avut o astfel de masina (foarte buna, facuta in Germania, nu in China; nu putea multe, dar ce putea, facea perfect, mai ales tighelul drept). Cum am mai multe masini, nu am folosit-o un timp si pe urma, cand am avut nevoie de ea, nu mai stiam cum se face. A trebuit sa o intreb pe domnisoara de la magazinul meu.
Daca nu mai aveti manualul masinii, cautati pe internet, unde se gasesc gratis sau contra plata si manuale de masini (mai) vechi. E adevarat ca de cele mai multe ori sunt numai in engleza sau germana.

Dar e un lucru despre care nu se scrie in manuale, cel putin nu in toate, si anume ca ata nu se poate pune bine decat cand este piciorusul ridicat si acul in cea mai inalta pozitie.
Ata care merge de la papiota la acul masinii trebuie sa treaca prin discurile de tensiune, care o tin intinsa si desfac din papiota (mosorul de ata) numai atata ata, cat sa se poata imbina firul de sus cu cel din suveica si sa se formeze cusatura frumos.
Discurile de tensiune se inchid si se deschid simultan cu mersul acului si tensiunea atei incepe sa functioneze daca piciorusul este lasat in jos.


Incercati sa trageti de ata care iese din ac cu piciorusul ridicat si apoi cu piciorusul lasat si va veti convinge.
Discurile sunt deschise la maximum cand acul e ridicat in pozitia cea mai mare si piciorusul este ridicat.
De aceea se pune ata numai in aceasta pozitie: ca sa intre bine intre discuri si sa ramana acolo. Daca discurile sunt inchise (piciorusul jos), ata va trece pe deasupra si tensiunea nu va fi cea la care trebuie sa functioneze masina. Pasuri sarite si tensiunea atei necorespunzatoare.

Al doilea lucru de care trebuie sa tineti seama este sa tineti ata putin intinsa cand o treceti prin toate punctele de la masina prin care trebuie sa treaca. Iar cand ajungeti la discurile de tensiune (la Bernina sunt in interiorul masinii), tineti-o intinsa si miscati-o IMPERCEPTIBIL, adica extrem de putin, la stanga si la dreapata, ca sa fiti sigure ca a trecut si ramas intre discuri. Lasati ata cu adevarat libera, fara tensiune, numai cand ajungeti in fata acului.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l stie toata lumea este ca problema cu ata se produce in partea opusa mecanismului care cauzeaza problema: daca ai bucle de ata (ata fara tensiune) pe fata, ai o problema legata de suveica. Iar daca ai bucle de ata pe dos, stii ca ata care trece prin masina pe sus nu are tensiunea corespunzatoare. S-a intamplat ceva acolo, ceva ce trebuie corectat.
In aces caz, primul remediu este sa scoateti ata din masina si sa o puneti din nou, asa cum trebuie. Sau sa scoateti suveica si sa controlati daca ata iese pe unde trebuie din suveica sau daca tensiunea de la suveica este buna.
Cum se verifica daca tensiunea de la masina de cusut este corecta? 
Despre asta am scris undeva pe Lucru de Mana. Am sa scriu din nou acelasi lucru si aici.
Deocamdata ma duc sa cos aplicatiile la quiltul cu puisori. In curand voi pune si pozele cu acest quilt. 
O duminica frumoasa tuturor.

Aceasta este Partea I din seria despre pusul atei in masina de cusut

Partea II - Sfaturi practice: schimbarea atei la masina de cusut
Partea III - Cum se pune ata metalica in masina (SEE KATE SEW blog)

36 de comentarii:

  1. Buna! am si eu o problme cu masinuta mea de cusut...ata de sus nu prinde ata de jos, din mosor, in cusatura iese doar ata de sus....aveti idee care ar fi problema si ce reglaje as putea sa fac? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate nu ai pus bine atele in masina (suveica si ata de sus, mai ales suveica) sau poate trebuie sa schimbi acul. In general pasii sariti se datoreaza unui ac care nu prinde bine ata de jos.
      Sau poate masina ta este dereglata si cand intra acul in panza nu se sincronizeaza cu miscarea suveicii / mosorului.
      Altceva nu stiu, mai ales ca nu stiu ce masina ai. Imi pare rau.

      Ștergere
  2. Buna ziua! Am infilat ata cum trebuie, cu toate acestea, dupa cateva ture, sub material apare o mare increngatura de ata. Nu am nici o explicatie, sau poate greiferul agata ata de sus prea mult. Masina este Ileana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci cand incepi sa cosi aduci ata din bobina (suveica) la suprafata si o tii ca sa nu se3 incurce atele la primii pasi???? Ceea ce descrii se rezolva in general in acest fel:
      Dupa ce ai pus ata atat in suveica si pe traseul de sus, adica ata care trece prin ac:
      1. lasi piciorusul jos
      2. Invarti de roata masinii ca sa intre acul sub placa (asa cum intra cand se coase) si apoi ridica-l iar in pozitia cea mai inalta
      3. Acum vezi ca acul a prins ata din suveica.
      4. Cu piciorusul ridicat, tragi de ambele ate, ce din ac si cea din suveica, ca sa le poti tine pe amandoua in mana stanga. Sa ai capetele de ata de aproximativ 7 cm.
      5. Pui materialul pe care vrei sa-l cosi, lasi piciorusul in jos si incepi sa cosi dat tinand cele doua ate bine in mana stanga. Nu trebuie sa tragi tare de ele, trebuie doar sa tensionezi firele.
      6. Dupa ce ai cusut do- trei pasi, poti da drumul la ata.
      Daca asta nu rezolva problema, nu stiu. S-ar putea sa fie ceva mecanic defect.
      Eu scot mereu firul din suveica la suprafata inainte de a incepe sa cos, ca sa nu patesc ca tine.
      Scrie-mi daca ai reusit sa rezolvi problema.

      Ștergere
    2. Bună am si eu o masina de cusut ideal si nu îmi trage ata dela suveica ma poate ajuta cineva ca io nu stiu ieste prima oara

      Ștergere
    3. Bună am si eu o masina de cusut ideal si nu îmi trage ata dela suveica ma poate ajuta cineva ca io nu stiu ieste prima oara

      Ștergere
    4. Bună am si eu o masina de cusut ideal si nu îmi trage ata dela suveica ma poate ajuta cineva ca io nu stiu ieste prima oara

      Ștergere
  3. buna! am si eu o problema cu masina me de cusut...atunci cand dau 5 pasi mi se blocheaza! :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna! am o problema cu masina de cusut...atunci cand fac 7 pasi mi se blocheaza!de ce mi se blocheaza,va rog frumos sa ma ajutati....apropo masina este Sanda!!

    RăspundețiȘtergere
  5. am si eu o masina de cusut veronica si imi baga ata de sus in bobina de jos si sa incilceste si se bloceaza

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna am si eu o problema de ce numi trage matetialul

    RăspundețiȘtergere
  7. buna,am o problema cu masina Victoria ,nu mi ia ata de jos din suveica ,cand o ia imi aduna multa ata pe material jos si imi prinde materialu pe la zimti

    RăspundețiȘtergere
  8. BUNA , cum pun ata pe mosor cu ajutorul masinii de cusut ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna, am o problema la masina . Dupa ce cos un tiv, de exemplu, daca trag de material ata se rupe. Nu stiu ce e de vina. Ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Miam cumparat, o masina noua victoria fy2205 .nu stiu so reglez, ma poate ajuta cineva ?


    RăspundețiȘtergere
  12. poate sami spuna cineva cum incarc mosorul la o masina de cusut singer 720 cu suveica incorp[orata ca nu are unde sa fixeze mosorul pentru a rula ata pe el

    RăspundețiȘtergere
  13. poate sami spuna cineva cum incarc mosorul la o masina de cusut singer 720 cu suveica incorp[orata ca nu are unde sa fixeze mosorul pentru a rula ata pe el

    RăspundețiȘtergere
  14. Bună. ..
    Am o mașină Minerva M 16E stou un model vechi. Și am recondiționat o și acum m am împotmolit la punerea atei .Gen când pun ata și la ac și la suveica după ce a trecut pe unde trebuia când încerc sa cos intra acul in material și se rupe firul când acul urca.. indicații sau clipuri,linkuri.? Va mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Bună. ..
    Am o mașină Minerva M 16E stou un model vechi. Și am recondiționat o și acum m am împotmolit la punerea atei .Gen când pun ata și la ac și la suveica după ce a trecut pe unde trebuia când încerc sa cos intra acul in material și se rupe firul când acul urca.. indicații sau clipuri,linkuri.? Va mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua. Ma intereseaza o schema cu partea de jos pe unde se introduce ata la o masina industriala de cusut butoniere grele, tip MINERVA 62761-P2. Am inteles ca si BROTHER-ul ar avea acelasi sistem Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna am si eu o masina de cusut singer si de ceva timp nu imi mai merge bine ... la inceput imi batea pe loc si imi aduna materialul ... nu am mai folosit-o de cateva luni bune iar ac am incercat din nou insa de deata asta nu imi mai ia nici macar ata de la spon... e o masina destul de performanta ,cu panou de control electronic si are 40 de programe ...ce ar putea avea ???

    RăspundețiȘtergere
  18. buna ziua am si eu o problema cu msina de cusut singer electrica in momentul cand vreau sa cos ceva imi face numai noduri sub material si i se rupe ata..de ce?? ma poate ajuta cineva va rog ??

    RăspundețiȘtergere
  19. Bună ziua va rog să mă ajutați am achiziționat o mașină portabilă Handy stitch de la aloshop am vrut sa schimb ață si acum nu mai prinde ata cum trebuie să fac

    RăspundețiȘtergere
  20. Bună ziua va rog să mă ajutați am achiziționat o mașină portabilă Handy stitch de la aloshop am vrut sa schimb ață si acum nu mai prinde ata cum trebuie să fac

    RăspundețiȘtergere
  21. BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI :AM O MASINA DE CUSUT SINGER ELECTRICA SI NU IMI TRAGE ATA DE JOS MA POATE AJUTA CINEVA VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua,

    Am primit ieri o Singer Smart II, este simplu de instalat si folosit, insa am 2 mici probleme si nu stiu inca cum pot sa le rezolv.
    In primul rand ata de sus se trage foarte greu si cand o las libera in spate si incep sa cos, mi-o trage pe aia lasata libera ci nu de sus si, inevitabil imi sare din ac si zboara in sus.
    In al doilea rand, cand cos, aproape la orice tip de cusatura, pe fata arata relativ ok, insa pe spate este o tona de ata care face niste bucle incurcate si arata groaznic.
    Am facut mai multe incercari si unele arau muult mai imcurcat si buclat pe spate.
    Cum pot rezolva asta? Mai ales a doua parte care imi pare cea mai dubioasa si nu o sa pot coase o haina sau ceva cu haosul ala pe partea din spate.

    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. masina este reglata pentru o marime/grosime de ac in corelatie cu o grosime de ata ! la fel si piciorusul care preseaza materialul ! tensiunea atei de la suveica si a bobinei de sus trebuie reglata in asa fel ca atele sa se intalneasca la jumatatea materialului, indiferent de grosimea acestuia ! atele trebuie sa fie de pe aceeasi bobina si sus si jos ! cand materialul nu are consistenta, piciorusul face presiune prea mare asupra acestuia si-l baga printre dintii din placa si nu mai avanseaza - iese balamuc mare si se pierde o groaza de timp ! se foloseste o bucata de panza alba din bbc pusa in doua, un ac de 80 si se regleaza tensiunile atelor, lungimea pasului si presiunea piciorului - masina merge singura dar nu suporta viteza prea mare din cauza imperfectiunii pieselor care nu se angreneaza bine si se sar pasi sau nu se imbina atele ! dupa ce se face acest reglaj standard, in functie de materialul folosit se fac mici ajustari de tensiune, de pas, de grosime de ac - trebuie tinuta minte reglarea standard neaparat ! o ata mai groasa nu poate trece printr-un ac subtire, un ac gros sparge/strica un material subtire, pentru blugi trebuie micsorata presiunea piciorusului ca sa poata avansa materialul, iar acul subtire se rupe imediat ! cusatoresele stau cu o mana pe roata cand vor sa opreasca cusutul sau sa schimbe directia - trebuie oprita miscarea acului exact in punctul dorit si se ia piciorul de pe pedala !la surfilare, cusaturi in zigzag, tensiunea atei trebuie sa fie usor mai mica , sa nu se rupa ata ! dupa ce se face cusatura se trage de material – cusatura trebuie sa fie elastica, sa se imbine frumos si sa nu stranga materialul ! daca se rupe cusatura la tragere, tensiunile nu sunt reglate bine si toata munca si timpul si materialul sunt pierdute in zadar ! cam la fiecare material trebuie facuta o proba de reglare si de viteza de lucru ! mosoarele pentru suveica nu ajung oricat de multe ai avea – un mosorel sus, unul jos, se aduna vreo 30 buc ! culorile de ata din stoc nu se potrivesc niciodata cu materialul nou sau cu confectia ce trebuie ajustata/remediata ! bafta si rabdare multa !
      09 ian 2018, 00:00 - marti

      Ștergere
  23. Buna ziua.Am si eu o masina de cusut Nicoleta,la care nu am carte tehnica.Am tras ceva la ea,dar peste cateva zile cand am incercat din nou,mi-a rupt acul.De fapt,doua ace.Ati putea sa-mi spuneti,va rog,din ce cauza se rup acele?Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua. Mi-am achiziționat de curând o mașinuța de cusut Hendy Stitch , in ideea ca începătoare fiind pot sa ma inițiez in tainele croitoriei ( la nivel micro bineînțeles) , dar din păcate nu inteleg cum se bagă ața . In partea de sus e Ok, dar inteleg ca din zona grătarului trebuie sa mai iasă un fir , care sa facă cu cel de sus un lat. Cum sa fac cu firul de jos?
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna!:) Am o masina de cusut Visgount (e din Marea Britanie si pare destul de veche) si problema a aparut dupa ce am cusut o vreme in zig-zag. De cand am trecut inapoi la cusatura drepata, masina nu mai coase corect. Ata de sus coase corespunzator dar cea de pe suveica nu se impleticeste cu cea de sus. De aceea, sub material iese o îmbărligătură si nu imi explic de ce.

    P.S. Ața este pusă bine.

    RăspundețiȘtergere
  26. Bună seara ! Am și eu o problema la mașină de cusut... După 5 cm cusuți îmi rupe ață ... Bag cos 5 cm și iar se rupe mă poate ajuta cineva

    RăspundețiȘtergere
  27. Îmi rupe ață de sus ... Am schimbat și acul ... Și degeaba

    RăspundețiȘtergere
  28. Am cumpărat o mașină de cusut portabila și am folosito 5 minute și nustiu ce sa întâmplat dar nu mai coase merge în gol!

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna! Am o masina praf 230 si abia am început să coș la ea. A mers un pic apoi acum imi rupe ața. Eu sunt încăpătoare dar am incercat sa tensionat ața in fel si chip. Nu se intampla nimic. Ce sa fac oare?

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna...am o masina de cusut Ilea a ...de la bunicul meu...vreau sa ii pun ata si nu reusesc....agata ata din suveica...o scoate la suprafata dar ca d vreau sa cos....o rupe multumesc

    RăspundețiȘtergere