Ultima pagina

TRANSLATOR

luni, 18 iunie 2012

Aplicatii la quiltul cu puisorii

Hai sa incep si povestea asta. Multe din informatii le gasiti in postarea ..., asa ca nu le mai repet. Pun insa o gramada de poze ca sa fie mai clar (repetarile sunt bune in procesul didactic...-:)))!!!).
Intai iti aduni toate materialele si uneltele de care ai nevoie, inclusiv mai multe materiale ca sa poti alege ce se potriveste cu blocurile de baza (la mine: moara de vant alb/roz).
Eu am zis deja ca voiam baza alb/roz cu puisorii galbeni, ceea ce insemna ca galbenul puisorilor trebuie sa se regasesca intr-un fel sau altul in materialul cu care incadrez medalionul central cu puisorii.
Asa ca am cautat in toata colectia mea de materiale de bumbac si am gasit materialele astea, care se potriveau atat cu roz cat si cu galben.
Plus resturile de galben-portocaliu pentru cioc. Va previn ca daca incepi cu quiltuitul te condamni sa strangi orice rest de bumbac care are ceva mai mult de 2x2 cm. Nu stii niciodata cand ai nevoie de el, mai ales la aplicatii. O quilteuza nu arunca nimic din resturile de materiale care pot fi candva folosite.
Fiecare din aceste materiale au fost candva folosite la un quilt. Una din placerile aplicatiilor in quiltuit este sa-ti aduci aminte de quiltul in care au fost folosite (ah, asta este quiltul pentru fetita Irinei, peticul asta este de la quiltul pentru Luka, copilul lui Michael si asa mai departe).
Problema principala este sa gasesti materiale care contrasteaza, dar se si potrivesc. Combinatiile de mai jos nu sunt inspirate:

Combinatia asta este mai  buna...

... dar contrastul este prea mare. In schimb galbenul si rozul asta sunt mai putin tari, si deci la acest material raman.



Acum trebuie sa caut in toata colectia mea de petice sa gasesc ce-mi trebuie pentru cioc.
Acum imi pregatesc tiparul puisorului. Intai am perfectionat desenul si am corectat liniile rotunde folosind florarul.
Am laminat foaie pe care am desenat, ca sa obtin o forma robusta cu care sa pot desena conturul pe foaia de freezer paper (adica imitatia folosind ambalajul de hartie de copiat).
Pentru laminare vezi postarea Cum folosesc eu aparatul de laminat documente.

Foaia laminata am taiat-o sa obtin tiparul. Am desenat modelul de doua ori, o data pentru tipar si a doua oara pentru model, ca sa ma ajute sa pozitionez bine partile aplicatiei (aici numai doua!).
In cele din urma am obtinul aceste tipare:
Acum am pregatit hartia de la ambalaj. Din fericire am gasit un ambalaj alb (probabil ca e mai ieftin decat cel imprimat, lucru care pe mine ma avantajeaza). Intai am taiat partile care nu se pot folosi, fiindca stratul de plastic e distrus.
Apoi am pus hartia cu partea lucioasa in jos si am umezit-o putin cu un burete umed. Am calcat-o cu fierul la LANA sa se lipeasca de masa.
Arata asa, pentru ca se strange putin, ceea ce este si scopul meu (sa se stranga inainte de a desena modelul pe ea, ca sa nu se micsoreze mai tarziu).
Pe urma mai pun inca o foaie deasupra, o umezesc iar si o calc. Scopul celei de a doua foi este sa iti faca tiparul de aplicatie mai gros si deci mai solid.

Pe foaia asta desnez tiparele, folosindu-ma de modelul desenat pe foaia plasrificata si decupat.
Atentie! Trebuie desenat numai cu creionul sau cu un stilou care are cerneala 'permanenta', acel stilou cu care se scrie pe discurile dvd, etc... De ce trebuie asta? Fiindca altfel iti va iesi cerneala cand calci folosind apretul sau vei fixa pasta din pix prin calcare. Si faci pete pe care nu le vei putea scoate.
Aici aveti dovada ca hartia folosita este cea de ambalaj de hartie de copiat.
Trebuie taiate toate formele care se vor calca pe materilul pe care vrei sa-l folosesti in aplicatii.
Aici am niste resturi de aplicatii pe care le-am folosit in quiltul Chinezoice pentru Corina, care a fost candva expus la expozitia de la casa Schiller din Bucuresti. Hartia pe care am folosit-o la frunzele astea Gingko era cu text pe ea, ceea ce nu m-a deranjat. Important e numai sa vezi liniile pe care trebuie sa decupezi tiparul.
Apropo, quiltul respectiv arata asa:
Dar sa ma intorc al puisorii mei.
 Am vazut ca am nevoie de 15 puisori, asa ca am desenat si calcat 15 corpuri si 15 ciocuri. In general o forma din hartia freezer paper (adevarata sau ce am folosit eu aici) se poate refolosi cam de 3 ori, Deci cu 5 tipare era OK. Dar cum am hartie din asta din belsug - ca e gratis - am facut cate 15 tipare...
Am ales trei feluri de material pentru puisori: galben uni si galben cu roz.
Dat fiind ca puisorii sunt aplicati pe alb, nu am avut probeleme cu materialul de sus, care nu ar fi mers direct langa rozul uni pe care l-am folosit in blocurile cu moara de vant.

Se pozitioneaza in asa fel incat intre ele sa-ti raman loc de doua tivuri (adica 2x 0,5 cm).
Ciocurile le puteam pune mai apropiate, ca sa fiu cinstita.

Pentru determinarea blocului de bumbac alb pe care aplic trebuie sa tii seama ca tivul lui trebuie sa fie mult mai mare decat cel al blocului cusut din bucati. Asa ca intai am remasurat blocul la care vreau sa atasez blocul cu aplicatii si am adaugat cate 2 cm la tivul lor.
Surplusul se taie cand finisezi blocul. Te ajuta in schimb sa ai rezerva - aplicand se poate distrotiona blocul si daca nu ai rezerve ai cam incurcat-o.
Trebuie taiate blocurile albe pe care aplici. Daca nu aveti planseta de quiltuit sau cuttere, faceti un tipar din hartie cu dimensiunea respectiva, puneti cate un punt in fiecare varf si uniti punctele cu o linie. Apoi taiati cu foarfeca pe linia respectiva.
Uitati-va in postarile anterioare despre quiltul cu puisorii ca sa va reamintiti cum se face.

 Acum am fundalul alb si ce-mi trebuie sa aplic.

 (voi continua in postarea urmatoare, ca sa nu fie postarea asta prea lunga).



2 comentarii:

  1. Carmen, imi place cum scrii. Mai-mai ca-mi vine sa fac un quilt pt bebelusi :)

    Vrei, te rog, sa ne scrii cum tii tu ordine intre atatea ace, ate, si panzeturi? Mie mi-ar fi foarte utila informatia asta, deoarece, asa cum ai explicat si tu, orice bucatica mai mare de 2 x 2 cm e demna de pastrat, iar cu timpul se aduna...

    Iti multumesc.

    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia astept postarea urmatoare,te admir pentru ceea ce faci,un adevarat talent si o adevarata arta.Felicitari!!mai k as incerca si o paturica mica:)

    RăspundețiȘtergere