Long time ago I thought about learning to dye fabric for my quilts or other stuff I make, but I dismissed this idea as soon as possible. Too messy. Why should I want to make a mess in my house, if I can buy all the colors I need in the shop? Well, I changed my mind lately.
I wanted to take 'some classes' this fall and dyeing was one of the classes my quilt shop, Cordi Atelier, offered. Why not? A class for beginners, of course, to learn a new technique step by step, properly.
Acum cativa ani m-am gandit ce ar fi sa incep un curs de vopsit textiele, dar m-am razgandit foarte repede. Mi se parea o operatie prea complicata, dat fiind ca am posibilitatea sa cumpar materiale in toate culorile curcubeului. Si in plus, ma gandeam la riscul sa fac o mare porcarie in casa, daca s-ar intampla 'accidente' cu vopseaua.
Anul acesta am avut chef sa iau iar cursuri la magazinul Cordi Atelier. Asa am dat de o clasa de vopsit pentru incepatori, pentru ca nu strica sa inveti corect de la inceput cum sa vopsesti.
We used soda ash (1 l water and 50 gr soda ash powder or crystals, I don't really know which one). We were told that the household soda you can buy in Germany can replace the real product (soda ash), but the household soda sold in the Netherlands in the supermarket can not. It is less concentrated. Nevertheless we can use it as well, provided we take 150 gr for 1 liter water (the Dutch household soda is three times less concentrated). I suppose this is because the safety rules in the Netherlands for such products are different than in Germany.
Anyhow it is good to know that I do not have to order ash soda in internet shops, just a quick visit to the supermarket and I can buy a similar product.
Am folosit o solutie de soda pentru vopsit (ash soda, pe care probabil ca o puteti cumpara si in Romania sub forma de pudra sau cristale) in proportie de 50 gr la 1 litru de apa.
De la profesoara am aflat ca putem folosi si soda de menaj care se vinde la noi in magazine, dar care trebuie folosita in cantitati mai mari: 150 gr la un litru de apa. Tot de la ea am aflat ca soda care se vinde in Germania are aceeasi concentratie cu soda ash, adica este mult mai puternica decat a noastra. Presupun ca la noi este obligatorie o concentratie mai mica a sodei folosita in menaj, din motive de securitate. Cred ca e mai bine asa, desi imi va complca existenta, pentru ca trebuie sa o dizolv intai in apa fierbinte si sa adauga apa ca sa completez pana la un litru.
Partea buna este ca nu mai depind de internet si pot cumpara soda cand doresc. Magazinul e la 5 minute de mine.
We dyed cotton poplin cut in pieces of 25 cm X 50 cm (half of a fat quarter). Such pieces are enough, if you want to use it for applique, as I intend to do.
Am vopsit poplin de bumbac, taiat in bucati de 25 cm x 50 cm (o jumatate de ceea ce se numeste in quiltuit 'fat quarter'). Bucatile pe care le-am vopsit sunt suficient de mari ca sa le folosesc la aplicatii.
To my big surprise it was not messy at all. I started to dye wearing gloves, but soon I took them off, because I do not tolerate the latex on my skin very well.
We needed three plastic cups for the primary colours, a clean empty yoghurt recipient and freezer plastic bags. Plastic syringes (small and big) to measure how much dye we need to pour into the soda ash liquid to create different colors (the teacher gave us precise recipes).
Spre marea mea surpriza nu am facut nici o mizerie cand am vopsit. A fost o operatie foarte... curata. Eu am folosit la inceput manusi de latex, asa cum vedeti la Stephanie in poza de mai jos, dar le-am scos repede, fiind ca nu suport latexul pe piele. Va asigur insa ca nu am nici o pata de vopsea pe maini.
Am avut nevoie de trei recipiente de plastic, in care am pus vopseaua diluata, de un recipient mai mare pentru lichidul de soda ash si de un recipient mai mic (o cutie in care a fost iaurt) ca sa punem sacii de plastic. Am folosit saci de plastic mai grosi, care se folosesc in congelator, ca sa evit riscul sa se rupa.
Apoi siringi de plastic, ca sa dozam vopseua lichida, pentru ca am folosit retete date de profesoara - atatia mililitri de vosea galbena si atati mililitri de vopsea rosie, etc...
We put a freezer plastic bag in the empty recipient (you can use anything you want, as long as the plastic bag is supported like in the picture below. It will stay clean and unstained).
Sacul de plastic e pus in recipientul mai mic, cutia de iaurt. Dar puteti folosi orice vas mic de forma asta. Vasul nu se va murdari, trebuie numai sa tina sacul de plastic in forma, ca sa nu curga lichidul.
We measured 50 ml soda ash liquid for a half fat quarter of poplin and 10 ml liquid dye. For the pure color we used 10 ml of red, yellow or blue. The other colors were obtained using different combination of red-blue-yellow, but the whole amount of liquid color was always 10 ml for 50 ml soda ash liquid.
Pentru o bucata de bumbac de 25 cm x 50 cm am masurat 50 ml de lichid de soda ash si 10 ml de vopsea - o singura culoare, daca doresti culoarea pura sau amestecata in diferite proportii. Proportiile de vopsea rosie, galbena sau albastra difera, dar totalul de vopsea este mereu 10 ml pentru 50 ml soda ash.
Then we placed the fabric in the plastic bag, squeezed a bit to get the fabric completely soaked...
Apoi am bagat materialul in sacul de plastic si am framantat putin sacul ca sa patrunda vopseaua in material...
... closed the bag .... / ... am legat sacul de plastic cu un nod...
... and putted it in a bucket. It has to stay there for at least 24 hours, but not longer that 2 days.
... si l-am pus intr-o galeata de plastic, asa cum vedeti. Trebuie sa stea asa cel putin 24 de ore si maximum 2 zile.
Unfortunately my freezer plastic bags were blue. They do not allow you to see the real color of the dye and the fabric.
Din nefericire eu am folosit saci de plastic de culoarea albasta. I-am cumparat pentru ca erau mai grosi si nu riscam sa se rupa cand framantam sacul ca sa patrunda vopseaua in material.
After 24-48 hours I have to rinse the fabric in cold water. It is importante to get the soda ash out. The water does not have to be completely clear, just make sure that you eliminate the soda liquid.
The fabrics need to be washed in the washing machine on 60 degrees Celsius (warm) with soap for coloured fabrics. A complete short washing program, rinsing included.
Yellow and light fabrics cannot be washed together with other colors.
Dupa 24-48 de ore trebuie sa clatesc bine materialul vopsit. Singurul lucru important este sa iasa lichidul de soda ash din material. Nu conteaza daca mai iese vopsea cand clatesti.
Dupa aceea trebuie sa speli materialele vopsite la masina cu un detergent pentru rufe colorate. Un ciclu complet, inclusiv clatitul, dar un ciclu scurt.
Materialele se pot spala impreuna, cu exceptia culorii galben si al culorilor deschise.
When the fabric is almost dry, you have to iron it - hot! - to complete the dyeing process. We were told that the real colors will pop out only after you ironed the fabric. Our teacher said that this is the only time she enjoys ironing.
Apoi trebuie sa lasati sa se usuce matrialele vopsite si cand sunt aproape uscate de tot, trebuie sa le calcati cu fierul de calcat fierbinte, ca sa fixati culoarea. Am inteles de la profesoara ca abia dupa ce le calci vei vedea culoarea advarata, care pare sa 'invie'. Ea ne-a spus ca este singura data cand ii place sa calce.
After we dyed 2x15 colors forming the color wheel (cold and warm colors) we experimented with the recipes for light and dark shades of the same color.
I dyed light to dark turquoise and magenta, because I wanted shades of pink and blue (Frozen!) for my granddaughters. They want now Elsa dresses, so I need poplin in those colors.
Dupa ce am terminat de vopsit 2x15 culori (calde si reci) am vopsit aceeasi culoare in diferite nuante, de la deschis la inchis. Eu am ales sa vopsesc nuante de roz si de turcoaz, pentru proiectele viitoare pentru nepotelele mele. E greu de gasit material in culorile din Frozen si ambele isi doresc foarte mult o rochie ca cea a Elsei.
During the last part of the class we could experiment with different techniques. I took some pictures. Some of them are not so good, but show you our nice classroom, like this one:
Ultima parte a cursului a fost dedicata experimentelor, asa ca ma facut cateva poze cu colegele mele. Unele poze sunt mai putin reusite, ca asta de mai jos (neclara).
Other pictures are better and show more than the pictures of what I did, especially when the students are using white, transparent plastic bags.
Alte poze arata mai bine ce am facut, mai ales in cazul in care au fost folositi saci de plastic transpranti, albi.
Stephanie experimented with folded fabric, which she put in a plastic bag with ash soda liquid. When the fabric was thoroughly wet she dripped dye at random over it.
Vecina mea, Stephanie, a experimentat cu materialul facut armonica, pe care l-a bagat asa cum era in sacul de plastic cu lichid de soda ash. Dupa ce s-a asigurat ca materialul era complet imbibat de soda ash, a picurat vopsea la intamplare, in diferite locuri.
But she used too much colors and when she squeezed the bag the color became very muddy.
The lesson is: act quickly and do not mess too much with the colors.
Din nefericrea folosit prea multe culori in acelasi loc, care s-au amestecat asa ca rezultatul a fost ceva de culoarea noroiului.
Lectia de tras este ca trebuie sa lucrezi repede si sa nu incerci sa corectezi ceva adaugand o noua culoare peste prima.
This lady had much more luck with her experiments. It appeared it was not her first class about dyeing. She was not a beginner. She knew when to stop adding dye.
Doamna acesta a avut mai mult noroc la experimentat. Am inteles mai tarziu ca era avansata, fiindca mai urmase acest curs anul trecut.
She was the best student.
A fost cea mai buna dintre noi toate.
These are my 40 dyed fabrics. I hope I shall be able to show you more exciting pictures after the fabric is washed and ironed.
Asa arata la ora actuala cele 40 de bucati pe care le-am vopsit eu. Sper sa arate mai bine dupa ce le spal si calc si sa va arat poze mai interesante.
Now something about the classes I can take at Cordi's. Some are funny, but not for me, other are very interesting.
Acum cate ceva despre cursurile de la Cordi Atelier. Unele sunt interesante si amuzante, dar nu sunt pentru mine; alte cursuri ma intereseaza mult.
A class I shall NOT take is 'fabric bonbons'. It is meant as a funny experiment with textiles and embellishments.
Un curs pe care NU il voi urma se numeste 'bomboane textile'. Este de fapt un experiment cu materiale textiele si cum se pot impodobi.
I must recognise that they are original and funny to look at. It may be a nice decoration or a funny Christmas present, if you like them.
Trebuie sa recunosc insa ca sunt originale si interesante. Pot fi o decoratie originala sau un cadou interesant de Craciun, daca va plac.
The class I shall take in november is about piecing difficult seams. Its name is 'The Circle of Life'. The quilt that I could make during this class - I could !- is this one, behind the old lady. As I already wrote, I am making very few quilts these days and I have no place in my house for such a quilt.
Cursul pe care il voi urma in noiembrie. ' The Circle of Life', va fi despre cusutul blocurilor mai dificile in quilt. Quiltul pe care l-as putea face in timpul si dupa acest curs este quiltul care se vede in poza de mai jos. Dar dupa cum am mai spus, fac putine quilturi in ultimul timp si nici nu am loc in casa pentru un astfel de model.
Another class I want to take is a 2 days Hortensia workshop by a German quilter, Elsbeth Nusser-Lampe. I was too late for this year and now the class in may is already completely booked. The next opportunity will be in ... december 2016! Well, I suppose I have to wait. I saw at Cordi's some little samples of her work which give me power to wait -:)!
Un alt curs pe care vreau sa-l urmez este al unei artiste (art quilt) germane., Elsbeth Nusser-Lampe (vezi linkul mai sus). M-am trezit foarte tarziu anul acesta si am pierdut trenul in octombrie-noiembrie. La cursul din mai 2016, pe care il va da aceasta artista, nu mai e de pe acum nici un loc liber, asa ca prima posibilitate este in ... decembrie 2016! Deci trebuie sa astept, dar ce am vazut facut de ea la Cordi imi spune ca merita sa raman pe lista de asteptare.
I can't wait to see my dyed fabrics. And you know what? If you dye as I learned yesterday you will discover that dyeing is not al all messy as I or you thought.
Abia astept sa pot clati materialele vopsite... Si stiti ceva? Daca vopsiti si voi in acelsi fel ca noi la Cordi va garantez ca veti descoperi ca vopsitul nu este deloc un hobby murdar, asa cum am creuzt eu soau poate ati crezut si voi.
I wanted to take 'some classes' this fall and dyeing was one of the classes my quilt shop, Cordi Atelier, offered. Why not? A class for beginners, of course, to learn a new technique step by step, properly.
Acum cativa ani m-am gandit ce ar fi sa incep un curs de vopsit textiele, dar m-am razgandit foarte repede. Mi se parea o operatie prea complicata, dat fiind ca am posibilitatea sa cumpar materiale in toate culorile curcubeului. Si in plus, ma gandeam la riscul sa fac o mare porcarie in casa, daca s-ar intampla 'accidente' cu vopseaua.
Anul acesta am avut chef sa iau iar cursuri la magazinul Cordi Atelier. Asa am dat de o clasa de vopsit pentru incepatori, pentru ca nu strica sa inveti corect de la inceput cum sa vopsesti.
We learned to make all the colors of the colorwheel with a kind of procyon powder, Drimarene-K dye, a cold water fibre reactive dye for cotton (not for synthetics). I am certainly interested in dyeing synthetics, too, because many fabrics for garments content synthetics fibers. It will be the next step.
Am invatat sa vopsim toate culorile de baza ale curcubeului, folosind o vopsea numita Drimarene-K, care se vinde in Olanda. E sora vopselei cunoscuta sub numele de 'procion'. Drimarene-K (vezi linkul mai sus) nu vopseste insa decat fibrele naturale.
Ma intereseaza si vopselele pentru materiale sintetice, pentru ca multe materiale folosite in croitorie au si ceva sintetic. Va fi etapa urmatoare.
Our teacher prepared the dyes in two groups of primary colors- yellow, red and blue (acid lemon, turquoise and magenta red and golden yellow, navy blue and scarlet red). Plus black, to get dark colors.
Profesoara noastra a pregatit dinainte solutia de vopsea lichida. Am folosit culorile primare (rosu, galben si albastru) in varianta rece (acid lemon, turcoaz si magenta) si in varianta calda (galben auriu, rosu pur si albastru maritim inchis).
We used soda ash (1 l water and 50 gr soda ash powder or crystals, I don't really know which one). We were told that the household soda you can buy in Germany can replace the real product (soda ash), but the household soda sold in the Netherlands in the supermarket can not. It is less concentrated. Nevertheless we can use it as well, provided we take 150 gr for 1 liter water (the Dutch household soda is three times less concentrated). I suppose this is because the safety rules in the Netherlands for such products are different than in Germany.
Anyhow it is good to know that I do not have to order ash soda in internet shops, just a quick visit to the supermarket and I can buy a similar product.
Am folosit o solutie de soda pentru vopsit (ash soda, pe care probabil ca o puteti cumpara si in Romania sub forma de pudra sau cristale) in proportie de 50 gr la 1 litru de apa.
De la profesoara am aflat ca putem folosi si soda de menaj care se vinde la noi in magazine, dar care trebuie folosita in cantitati mai mari: 150 gr la un litru de apa. Tot de la ea am aflat ca soda care se vinde in Germania are aceeasi concentratie cu soda ash, adica este mult mai puternica decat a noastra. Presupun ca la noi este obligatorie o concentratie mai mica a sodei folosita in menaj, din motive de securitate. Cred ca e mai bine asa, desi imi va complca existenta, pentru ca trebuie sa o dizolv intai in apa fierbinte si sa adauga apa ca sa completez pana la un litru.
Partea buna este ca nu mai depind de internet si pot cumpara soda cand doresc. Magazinul e la 5 minute de mine.
We dyed cotton poplin cut in pieces of 25 cm X 50 cm (half of a fat quarter). Such pieces are enough, if you want to use it for applique, as I intend to do.
Am vopsit poplin de bumbac, taiat in bucati de 25 cm x 50 cm (o jumatate de ceea ce se numeste in quiltuit 'fat quarter'). Bucatile pe care le-am vopsit sunt suficient de mari ca sa le folosesc la aplicatii.
To my big surprise it was not messy at all. I started to dye wearing gloves, but soon I took them off, because I do not tolerate the latex on my skin very well.
We needed three plastic cups for the primary colours, a clean empty yoghurt recipient and freezer plastic bags. Plastic syringes (small and big) to measure how much dye we need to pour into the soda ash liquid to create different colors (the teacher gave us precise recipes).
Spre marea mea surpriza nu am facut nici o mizerie cand am vopsit. A fost o operatie foarte... curata. Eu am folosit la inceput manusi de latex, asa cum vedeti la Stephanie in poza de mai jos, dar le-am scos repede, fiind ca nu suport latexul pe piele. Va asigur insa ca nu am nici o pata de vopsea pe maini.
Am avut nevoie de trei recipiente de plastic, in care am pus vopseaua diluata, de un recipient mai mare pentru lichidul de soda ash si de un recipient mai mic (o cutie in care a fost iaurt) ca sa punem sacii de plastic. Am folosit saci de plastic mai grosi, care se folosesc in congelator, ca sa evit riscul sa se rupa.
Apoi siringi de plastic, ca sa dozam vopseua lichida, pentru ca am folosit retete date de profesoara - atatia mililitri de vosea galbena si atati mililitri de vopsea rosie, etc...
We put a freezer plastic bag in the empty recipient (you can use anything you want, as long as the plastic bag is supported like in the picture below. It will stay clean and unstained).
Sacul de plastic e pus in recipientul mai mic, cutia de iaurt. Dar puteti folosi orice vas mic de forma asta. Vasul nu se va murdari, trebuie numai sa tina sacul de plastic in forma, ca sa nu curga lichidul.
We measured 50 ml soda ash liquid for a half fat quarter of poplin and 10 ml liquid dye. For the pure color we used 10 ml of red, yellow or blue. The other colors were obtained using different combination of red-blue-yellow, but the whole amount of liquid color was always 10 ml for 50 ml soda ash liquid.
Pentru o bucata de bumbac de 25 cm x 50 cm am masurat 50 ml de lichid de soda ash si 10 ml de vopsea - o singura culoare, daca doresti culoarea pura sau amestecata in diferite proportii. Proportiile de vopsea rosie, galbena sau albastra difera, dar totalul de vopsea este mereu 10 ml pentru 50 ml soda ash.
Then we placed the fabric in the plastic bag, squeezed a bit to get the fabric completely soaked...
Apoi am bagat materialul in sacul de plastic si am framantat putin sacul ca sa patrunda vopseaua in material...
... and putted it in a bucket. It has to stay there for at least 24 hours, but not longer that 2 days.
... si l-am pus intr-o galeata de plastic, asa cum vedeti. Trebuie sa stea asa cel putin 24 de ore si maximum 2 zile.
Unfortunately my freezer plastic bags were blue. They do not allow you to see the real color of the dye and the fabric.
Din nefericire eu am folosit saci de plastic de culoarea albasta. I-am cumparat pentru ca erau mai grosi si nu riscam sa se rupa cand framantam sacul ca sa patrunda vopseaua in material.
After 24-48 hours I have to rinse the fabric in cold water. It is importante to get the soda ash out. The water does not have to be completely clear, just make sure that you eliminate the soda liquid.
The fabrics need to be washed in the washing machine on 60 degrees Celsius (warm) with soap for coloured fabrics. A complete short washing program, rinsing included.
Yellow and light fabrics cannot be washed together with other colors.
Dupa 24-48 de ore trebuie sa clatesc bine materialul vopsit. Singurul lucru important este sa iasa lichidul de soda ash din material. Nu conteaza daca mai iese vopsea cand clatesti.
Dupa aceea trebuie sa speli materialele vopsite la masina cu un detergent pentru rufe colorate. Un ciclu complet, inclusiv clatitul, dar un ciclu scurt.
Materialele se pot spala impreuna, cu exceptia culorii galben si al culorilor deschise.
When the fabric is almost dry, you have to iron it - hot! - to complete the dyeing process. We were told that the real colors will pop out only after you ironed the fabric. Our teacher said that this is the only time she enjoys ironing.
Apoi trebuie sa lasati sa se usuce matrialele vopsite si cand sunt aproape uscate de tot, trebuie sa le calcati cu fierul de calcat fierbinte, ca sa fixati culoarea. Am inteles de la profesoara ca abia dupa ce le calci vei vedea culoarea advarata, care pare sa 'invie'. Ea ne-a spus ca este singura data cand ii place sa calce.
After we dyed 2x15 colors forming the color wheel (cold and warm colors) we experimented with the recipes for light and dark shades of the same color.
I dyed light to dark turquoise and magenta, because I wanted shades of pink and blue (Frozen!) for my granddaughters. They want now Elsa dresses, so I need poplin in those colors.
Dupa ce am terminat de vopsit 2x15 culori (calde si reci) am vopsit aceeasi culoare in diferite nuante, de la deschis la inchis. Eu am ales sa vopsesc nuante de roz si de turcoaz, pentru proiectele viitoare pentru nepotelele mele. E greu de gasit material in culorile din Frozen si ambele isi doresc foarte mult o rochie ca cea a Elsei.
During the last part of the class we could experiment with different techniques. I took some pictures. Some of them are not so good, but show you our nice classroom, like this one:
Ultima parte a cursului a fost dedicata experimentelor, asa ca ma facut cateva poze cu colegele mele. Unele poze sunt mai putin reusite, ca asta de mai jos (neclara).
Other pictures are better and show more than the pictures of what I did, especially when the students are using white, transparent plastic bags.
Alte poze arata mai bine ce am facut, mai ales in cazul in care au fost folositi saci de plastic transpranti, albi.
Stephanie experimented with folded fabric, which she put in a plastic bag with ash soda liquid. When the fabric was thoroughly wet she dripped dye at random over it.
Vecina mea, Stephanie, a experimentat cu materialul facut armonica, pe care l-a bagat asa cum era in sacul de plastic cu lichid de soda ash. Dupa ce s-a asigurat ca materialul era complet imbibat de soda ash, a picurat vopsea la intamplare, in diferite locuri.
But she used too much colors and when she squeezed the bag the color became very muddy.
The lesson is: act quickly and do not mess too much with the colors.
Din nefericrea folosit prea multe culori in acelasi loc, care s-au amestecat asa ca rezultatul a fost ceva de culoarea noroiului.
Lectia de tras este ca trebuie sa lucrezi repede si sa nu incerci sa corectezi ceva adaugand o noua culoare peste prima.
This lady had much more luck with her experiments. It appeared it was not her first class about dyeing. She was not a beginner. She knew when to stop adding dye.
Doamna acesta a avut mai mult noroc la experimentat. Am inteles mai tarziu ca era avansata, fiindca mai urmase acest curs anul trecut.
She was the best student.
A fost cea mai buna dintre noi toate.
These are my 40 dyed fabrics. I hope I shall be able to show you more exciting pictures after the fabric is washed and ironed.
Asa arata la ora actuala cele 40 de bucati pe care le-am vopsit eu. Sper sa arate mai bine dupa ce le spal si calc si sa va arat poze mai interesante.
Now something about the classes I can take at Cordi's. Some are funny, but not for me, other are very interesting.
Acum cate ceva despre cursurile de la Cordi Atelier. Unele sunt interesante si amuzante, dar nu sunt pentru mine; alte cursuri ma intereseaza mult.
A class I shall NOT take is 'fabric bonbons'. It is meant as a funny experiment with textiles and embellishments.
Un curs pe care NU il voi urma se numeste 'bomboane textile'. Este de fapt un experiment cu materiale textiele si cum se pot impodobi.
I must recognise that they are original and funny to look at. It may be a nice decoration or a funny Christmas present, if you like them.
Trebuie sa recunosc insa ca sunt originale si interesante. Pot fi o decoratie originala sau un cadou interesant de Craciun, daca va plac.
The class I shall take in november is about piecing difficult seams. Its name is 'The Circle of Life'. The quilt that I could make during this class - I could !- is this one, behind the old lady. As I already wrote, I am making very few quilts these days and I have no place in my house for such a quilt.
Cursul pe care il voi urma in noiembrie. ' The Circle of Life', va fi despre cusutul blocurilor mai dificile in quilt. Quiltul pe care l-as putea face in timpul si dupa acest curs este quiltul care se vede in poza de mai jos. Dar dupa cum am mai spus, fac putine quilturi in ultimul timp si nici nu am loc in casa pentru un astfel de model.
Another class I want to take is a 2 days Hortensia workshop by a German quilter, Elsbeth Nusser-Lampe. I was too late for this year and now the class in may is already completely booked. The next opportunity will be in ... december 2016! Well, I suppose I have to wait. I saw at Cordi's some little samples of her work which give me power to wait -:)!
Un alt curs pe care vreau sa-l urmez este al unei artiste (art quilt) germane., Elsbeth Nusser-Lampe (vezi linkul mai sus). M-am trezit foarte tarziu anul acesta si am pierdut trenul in octombrie-noiembrie. La cursul din mai 2016, pe care il va da aceasta artista, nu mai e de pe acum nici un loc liber, asa ca prima posibilitate este in ... decembrie 2016! Deci trebuie sa astept, dar ce am vazut facut de ea la Cordi imi spune ca merita sa raman pe lista de asteptare.
Abia astept sa pot clati materialele vopsite... Si stiti ceva? Daca vopsiti si voi in acelsi fel ca noi la Cordi va garantez ca veti descoperi ca vopsitul nu este deloc un hobby murdar, asa cum am creuzt eu soau poate ati crezut si voi.
Foarte frumoase sunt pozele cu quilturile .
RăspundețiȘtergereMulțumesc pt postarea despre vopsele, nu stiam de vopseaua aceasta. Eu cunosc vopsitul cu plante și cu vopsele Marabu. Acestea din urma sunt ușor se folosit, iar vopseaua se fixează cu otet. Procedeul e altul, se dizolva vopseaua în apa fierbinte și se introduce pânză în apa.
Spor la vopsit! Sunt curioasa cum arata culorile tale după uscare,adică dacă sunt vii și strălucitoare sau mate.
Eu nu am vopsit niciodata dar mi se pare foarte interesant!. Si eu stiam ca otetul fixeaza culoarea...Abia astept sa vad pozele cu rezultatul final.
RăspundețiȘtergereLa prajiturile textile cred ca mai degraba fetita mea ar fi interesata (de cateva luni mai coase, stangaci, dar ce mandra sunt !! )
In rest, am vazut la ce minune de curs te-ai inscris pe anul viitor..