Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 3 martie 2015

Lenjerie: stiati ca se poate calca lycra? (lingerie: yes, you can steam press lycra)

Prietena mea cea mai buna din Olanda, romanca evident, Elena ot Perish, este plecata in vacanta in Antilele olandeze. Cand o sa se intoarca o voi primi cu un cadou care ii ca face placere. Chiloti, pe ii gasesti foarte comozi. In plus ii place modelul meu de baza, pe care il fac automat,  aproape cu ochii inchisi. -:)!. 
Culoarea pe care am ales-o pentru ea este culoarea caramel, foarte buna sub hainele de vara. 
Trei chiloti ei si doi mie, deci am trecut iar la confectionarea industriala.



Am vazut de curtand un dvd cu Angela Wolf, in care vorbeste despre tivul pe materiale cu poliester si arata cum prin calcarea cu abur (steam pressing) devine materialul mai putin dificil. M-am gandit ca aceasta informatie imi va fi de folos la cusutul lenjeriei si am incercat metoda ei. Cu mare succes.

Care este problema. Am invatat sa fac chiloti fara sa dau inca o cusatura (topstitching) acolo unde se uneste partea dintre picioare (crotch) cu fata sau cu spatele. Asa am invatat si asa am scris ca se face in tutorialul de pe blgul meu.



Nu se vede foarte bine, dar cusatura de care vorbesc este chiar deasupra semnaturii mele de blog.

Pe blogul lui Sigrid (care este absolut geniala in ceea ce priveste cusutul lenjeriei, adresa este data pe lista mea de bloguri) am vazut ca ea invatase sa mai coasa un zigzag in trei pasi peste cusaturile de care vorbesc (topstitching). 

De atunci chilotii mei arata altfel, dupa cum vedeti:



Fac aceasta cusatura decorativa, dar si practica, cu zigzagul in trei pasi dupa ce am cusut bucata dintre picioare (vezi tutorialul si mai jos).




(culoarea adevarata , caramel, dar putin mai inchisa decat in realitate)

Din nefericire, am aici cel putin 6 straturi de material: fata sau spatele si cele doua piese dintre picioare, crotch, din lycra si bumbac, plus tivurile fiecarui strat de material, indoite spre interior si peste care trebuie sa cos. 
Desi sunt taiate gradat (grading), tivurile raman groase si se coase mai greu peste ele.




Spatele pe dos, unde nu este dantela...




... si fata cu un strat de dantela in plus. Doua straturi de dantela de fapt: dantela si tivul de la dantela care nu se vede de pe fata.

De aceea am vrut neaparat sa vad daca Angela Wolf are dreptate si daca prin calcarea cu aburi (steam pressing) imi usurez munca.

Cum se face.
Se calca lycra cu fierul de calcat cu aburi, cu termostatul pus pe ' lana'. Flolositi mult abur....  
(Steam press the lycra with the wool setting on the iron, plenty of steam).



Secretul succesului este de fapt o unealta de lemn, care se foloseste in couture si care se numeste 'tailor clapper' (nu stiu numele romanesc). 

Arata asa (este chiar un clapper pe care il poseda Angela Wolf). Cred ca este din lemn de fag sau artar (maple), un lemn destul de tare, nu lenul cel mai ieftin folosit la constructii.




Dupa ce ai calcat, pui repede bucata de lemn peste tivul inca umed si cald si il lasi acolo, pana se raceste materialul.
Use a clapper and press the seam for approx. 30-60 seconds. 

Eu nu am de fapt chiar acest ' clapper', pentru ca am comandat din greseala de doua ori (cat de mare poate sa fie prostia omului?!?) o alta scula pentru calcat, care se foloseste la calcatul tivului, dar si ca ' clapper'.
Vedeti mai jos 'clapper'-ul pe care il folosesc eu, cumparat de la Nancy's Notions sau poate din alta parte. Nu mai stiu de unde.



(asa se tine peste cusatura, pana se raceste materialul 
dupa ce a fost calcat cu abur)

Nu am cusut inca chilotii cu zigzagul triplu (three steps zigzag), dar va garantez ca locul peste care voi coase este mult mai putin rigid, decat cum stiu din experientele trecute.



Aici gasiti un tutorail in care se arata cum se face un clapper
http://www.instructables.com/id/How-to-Make-a-Tailors-Clapper/

P.S. Clapperul se foloseste si in quiltuit, daca ai tivuri multiple, care pornesc din acelasi loc. Daca dai materialul la spalat (prewash) nu vei avea probleme la calcatul cu abur. Daca insa folosesti materiale care nu au fost date la apa (preshrinked), nu folositi metoda asta. 

6 comentarii:

  1. Foarte utila informatia. Chiar ma intereseaza caci si eu fac piese de lenjerie si pentru fete si pentru baieti. Urmaresc si blogurile pe care le ai in lista ta de lenjerii. Vad in poza ca ai presa de calcat, poate ne scrii si despre ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hm, asta cu calcatul nici nu am stat la dubii ca e util, pt ca eu am facut treaba asta indata ce am invatat sa cos chiloti dupa tutorialul tau. Dar am calcat din alt motiv, nu pt top-stitching, ci mi se pare mie ca se aseaza straturile alea mult mai bine la calcare, si nu mai stau umflate si pot sa te deranjeze la un moment dat. Pe de alta parte, nu stiu daca sunt de acord cu top-stitchingul, depinde de ata, dar mie mi se pare ca exista posibilitatea sa "zgarie" :D dar asta e parerea mea :) Pe de alta parte, Carmen, la problema cu multe straturi, mai ales cand pui elasticul, acolo pe la imbinari, se face parca un buld, nici nu stiu cum sa ma exprim; epui, pt umflaturile de la imbinari, cel mai bun remediu e ciocanelul! bati un pic, si se niveleaza tot :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ana, chiar asa este cum spui. Diferenta este ca tu nu lucrezi decat cu bumbac, daca imi aduc bine aminte. Despre bumbac se stia ca se calca, dar despre materialele sintetice nu. Regula la facutul lenjeriei din fire sintetice ca nu te atingi de fierul de calcat decat sa pui captuseala termocolanta, daca e nevoie.
    In croitorie se calca tivurile mereu, daca materialul permite. Mitul era numai cu lycra.
    Topstitchul nu 'zgarie', asta este numai o parere a ta. De fapt nu este chiar topstitch, ca nu e cusatura de infrumusetare, e ca sa intaresti si sa presezi straturile de tivuri. Si intr-adevar ata conteaza. Daca cosi cu ata de lenjerie (60wt) sau cea normala, Guttermann (50wt) cusatura intra in material. Am sa pun poze. Imi place blogul tau, am cateva intrebari, la care cred ca tu ai putea acum sa raspunzi. Cand am timp o sa-ti scriu pe blog. Succes cu tiparele. Am sa te popularizez si eu luna asta.
    Da, stiu cum se bat tivurile cu ciocanul. Asta se face la jeans. Nu mi-a trecut sa fac la lycra. Ma intreb insa daca merge, dat fiind ca este elastica rau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Izi, despre ce presa de calcat vorbesti tu? Nu am asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Poate Izi se refera la unealta alba pe care scrie Bernina din poza #9

    RăspundețiȘtergere