Am gasit pe situl de la Martha Stewart o reteta de sos caramel pe care trebuie neaparat sa o incerc, pentru ca este o metoda de facut ' caramel umed' (wet caramel) si pentru ca se explica cum poti evita cristalizarea zaharului, daca il lasi sa se caramelizeze cu capacul pus pe caserola (aburii care se formeaza pe capac se scurg pe peretii caserolei si ii tin umezi).
Mai am o reteta cu mai multa apa si aici (http://www.mybakingaddiction.com/salted-caramel-sauce/), cu care veti obtine un sos de aceasta consistenta (dupa poza de pe blog):
Merita insa sa va uitati intai la acest video de la Martha Stewart.
http://www.marthastewart.com/1076494/kitchen-conundrums?xsc=eml_edf022815#1096279
Din nefericire ca sa-l puteti vedea trebuie sa asteptati intai sa se termine reclama pt condimente McCormick.
Traducerea in romaneste, daca nu intelegeti:
1 cana zahar; 6 linguri unt, taiat bucati; 1/2 lingurita sare (sau mai putin); 1/2 lingurita extract de vanilie; 1/2 cana smantana lichida (nu foarte subtire).
Puneti zaharul intr-o caserola si adaugati atata apa, cat sa fie uniform umed. Nu multa apa, deci.
Puneti-l pe foc mediu si lasati-l sa se topeasca, pana se coloreaza pe margini. Cu o lingura de lemn (sau o alta spatula) amestecati, de la margine spre centru. Cu capacul pus, lasati-l pe foc inca aprox. 3 minute, ca sa devina de culoarea ambrei (controlati des sa nu se arda).
Cand e gata, puneti untul si bateti-l in caramel, apoi sarea si vanilia.
Turnati smantana si incorporati-o batand cu telul.
Se pune apoi in alt recipient si se lasa sa se raceasca.
In film se mai arata ca trebuie sa incerci culoarea caramelului pe hartie, fiindca in cratita va aparea mai inchis la culoare decat este si nu vei avea caramelizarea pe care o doresti.
Se recomanda de asemenea sa ai un bol cu apa rece la indemana, dace te-ai ars pe degete.
1 martie 2015. Am uitat sa mai scriu ca in sosul caramel demonstrat pe video nu se pune unt. Presupun ca asta se datoreaza faptului ca il foloseste peste inghetata.
Iarasi am uitata sa scriu ca adauga zeama de lamaie ca sa previna cristalizarea zaharului.
In rest - uitati-va pe film si cititi reteta in englezeste.
INGREDIENTS
Mai am o reteta cu mai multa apa si aici (http://www.mybakingaddiction.com/salted-caramel-sauce/), cu care veti obtine un sos de aceasta consistenta (dupa poza de pe blog):
Merita insa sa va uitati intai la acest video de la Martha Stewart.
http://www.marthastewart.com/1076494/kitchen-conundrums?xsc=eml_edf022815#1096279
Din nefericire ca sa-l puteti vedea trebuie sa asteptati intai sa se termine reclama pt condimente McCormick.
Traducerea in romaneste, daca nu intelegeti:
1 cana zahar; 6 linguri unt, taiat bucati; 1/2 lingurita sare (sau mai putin); 1/2 lingurita extract de vanilie; 1/2 cana smantana lichida (nu foarte subtire).
Puneti zaharul intr-o caserola si adaugati atata apa, cat sa fie uniform umed. Nu multa apa, deci.
Puneti-l pe foc mediu si lasati-l sa se topeasca, pana se coloreaza pe margini. Cu o lingura de lemn (sau o alta spatula) amestecati, de la margine spre centru. Cu capacul pus, lasati-l pe foc inca aprox. 3 minute, ca sa devina de culoarea ambrei (controlati des sa nu se arda).
Cand e gata, puneti untul si bateti-l in caramel, apoi sarea si vanilia.
Turnati smantana si incorporati-o batand cu telul.
Se pune apoi in alt recipient si se lasa sa se raceasca.
In film se mai arata ca trebuie sa incerci culoarea caramelului pe hartie, fiindca in cratita va aparea mai inchis la culoare decat este si nu vei avea caramelizarea pe care o doresti.
Se recomanda de asemenea sa ai un bol cu apa rece la indemana, dace te-ai ars pe degete.
1 martie 2015. Am uitat sa mai scriu ca in sosul caramel demonstrat pe video nu se pune unt. Presupun ca asta se datoreaza faptului ca il foloseste peste inghetata.
Iarasi am uitata sa scriu ca adauga zeama de lamaie ca sa previna cristalizarea zaharului.
In rest - uitati-va pe film si cititi reteta in englezeste.
INGREDIENTS
- 1 cup sugar
- 6 tablespoons (3/4 stick) cold unsalted butter, cubed
- 1/2 teaspoon coarse salt
- 1/2 teaspoon vanilla extract
- 1/2 cup heavy cream
DIRECTIONS
- In a medium saucepan, heat sugar over medium-high until melted and brown at edges, 3 minutes. With a heat-resistant spatula, pull melted sugar toward center until all sugar is melted and caramel is deep amber in color, 3 minutes more.
- Immediately whisk in butter, coarse salt, and pure vanilla extract (take care as mixture is extremely hot and will bubble).
- Whisk in heavy cream.
- Pour into a heatproof container and let cool.
Incerc sa ma las de dulciuri si tu vii cu o asemenea reteta apetisanta???
RăspundețiȘtergereNu vorbi, ca am vazut pe blogul tau cum arati in fusta dreapta (a-line). Poti manca linistita o portie mare de dulciuri pe zi... Ca sa nu uit: frumoasa fusta!
RăspundețiȘtergereacu, daca ai pus reteta, zi si la ce folosesti sosul caramel :)
RăspundețiȘtergereEu ma gandeam sa pun peste o tarta cu mere.
De exemplu asa...? http://www.yummly.com/recipes/desserts-with-caramel-sauce Peste profiterol, peste frisca, inghetata si alte dulciuri?
RăspundețiȘtergereSau aici, la deserturi cu mere sau la clatite?
RăspundețiȘtergerehttp://www.yummly.com/recipes/apple-desserts-with-caramel-sauce
http://www.yummly.co.uk/recipes/desserts-with-caramel-sauce
Ca sa fiu sincera pe mine nu ma ducea gandul la mai multe deserturi decat inghetata sau clatite, dar ideea ta cu mere este excelenta.
RăspundețiȘtergereStii cum e, eu ma gandesc doar la cele ce le cunosc :) - inghetata am masina dar fac rar, pt ca... cea de casa nu le place la colocatari, mai buna e cea cu chimicale :D si cand cumpar, o mancam... cum este..
RăspundețiȘtergereCum fac des tarte cu mere/ negrese - la asta m-am gandit. As putea sa pun si peste un tort cu mere, in loc de traditionala frisca.
O sa o mai pun pe o prajitura cu morcov si ghimbir. Merci!!