Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 28 februarie 2015

Tricotaj - despre margini de dantela in punct lenes (about lace edges in garter stitch)

Am gasit intr-o carte de Louisa Harding cateva modele frumoase de tricotat, care au o margine de dantela lucrata in punct lenes (garter stitch). 
In instructiuni scrie ca trebuie sa lucrezi dantela separat si sa o cosi dupa ce ai terminat sa lucrezi cat aveai nevoie.



Eu va propun o alta metoda: sa lucrati dantela si sa finisati in acelasi timp tivul puloverului sau cardiganului.

Avantaje: este mai simplu de lucrat si stii exact cat de lunga rebuie sa fie dantela. Dezavantaje: cusaturile fac tricotajele mai stabile. De ce? Pentru ca adaugati dantela perpendicular pe tivul obiectului pe care il tricotati.
Dupa cum am mai scris, daca am lucra in punct drept (stockinette), ar trebui sa lucram numai trei randuri pentru patru ochiuri pe verticala (4 ochiuri pe verticala pentru 3 randuri pe care le lucrezi perpendicular in punct de ciorap / 4 vertical stitches for 3 horizontal rows in stockinette).
Insa pentru ca punctul lenes (garter stitch) se strange, putem lucra doua randuri /dus si intors pentru fiecare ochi pe care il incheiem. (Two rows for one vertical stitch).

Lana este Drops Fabel Berry Dreams (330), pe care o cumpar in Olanda de la Wolplein. Culorile sunt frumoase, pentru ca degradeul este subtil si nu este scumpa. Prefer acum sa lucrez cu Drops Merino Baby (andrele 3 - 3,5) sau Drops Merino extra Fine (andrele 3,4 - 4).



Intai cateva modele din cartea ' Cardigans'  de Louisa Harding, pe care o gasiti pe Amazon si pe care v-o recomand cu entuziasm. 
O puteti rasfoi (Blick ins Buch). Neaparat sa va uitati la continut.







In cazul in care doriti sa tricotati un astfel de model, va sftuiesc sa puneti ochiurile pe un rest de lana, pe care sa il puteti desira dupa ce ati cusut marginile, ca sa va ramana ochiurile libere ca in modelul de cardigan pe care il lucrez eu.
(If you want to knit such a pattern, start knitting with a provisional cast on, to get free stitches as below)



Acest model este o varianta a cardiganului pe care vi l-am explicat in postarea Surprise Baby Jacket (modified). Am modificat putin modelul dintr-o revista Drops, pe care il gasiti si pe situl lor. 
Am facut cardiganul mai lung si am adaugat dantela.
Daca tiparul de pe situl de la Drops vi se pare greu de inteles, spuneti-mi ca sa va mai fac o data schema cu directia de lucrat pe blog. 

Acest model are oricum o portiune lucrata de jur imprejur, pentru ca nu poti inmulti mai mult decat ai nevoie ca sa realizezi latimea marimii (size) pe care o tricotezi (vezi schema de la Surprise Baby Jacket). Portiunea de lungimea dorita se lucreaza in jos, dinspre subrat spre tiv. Obtin in acest fel toate ochiurile de la tiv libere si pot finisa tivul in doua feluri: (a) inchei toate ochiurile (cast off) si cos dantela lucrata separat sau (b) inchei in timp ce lucrez dantela de la tiv.




NB. Cardiganul este fotografiat cu tivul in sus. 
Vedeti acum ca ' gaurile' de care scriu mai jos dispar dupa ce lucrezi mai mult.

Am sa va arat cum se lucreaza. Dupa ce am terminat sa lucrez cardiganul si am obtinut lungimea pe care o doream, pun ochiuri in continuare (cable cast on) pe aceeasi andrea circulara cu care am tricotat pana acum. Nu e nevoie sa folosesti o alta andrea (no need to use another needle).

Pun exact atatea ochiuri (cast on lace stitces) cat imi trebuie pentru model. 13, pentru ca am folosit modelul de dantele ca pentru fularul roz din Cadouri de Craciun I - Fular tricotat in punct lenes cu dantela (scarf in garter stitch with lace).

Ochiurile se pun in directia pe care o vedeti mai jos. Pentru ca modelul trebuie lucrat cu colturile (scallop edge) spre partea exterioara, trebuie sa mai lucrati un rand pe fata (knit the next row), de la margine spre tiv. (1. Cast on, 2.  knit one row towards the cardigan).
1. Randul 1: puneti ochiuri (row 1 - cast on)
2. Randul 2: pe fata (row 2 - knit)
3. Randul 3 - incepeti modelul de dantela (row 3 - knit in lace pattern).

La fiecare al doilea rand (2,4,6, etc), care se lucreaza in de la colturi spre tivul cardiganului, tricotati impreuna ultimul ochi al dantelei cu primul ochi de pe tiv care este liber (every second row on the wrong side: knit together the last lace stitch with the first stitch of the cardigan / pullover).

Acum cateva poze.

1. Lucrati modelul pe fata (knit the lace pattern).


2. Intoarceti lucrul pe partea cealalta... 



... si lucrati pana la ultimul ochi al dantelei. 



3. Lucrati impreuna ultimul ochi al dantelei si primul ochi de la tiv pe care il aveti in stanga (knit 2 together: last lace stitch & first stitch on the cardigan).


4. Intoarceti lucrul pe dos si continuati sa lucrati (Turn). Primul ochi de la dantela nu se lucreaza (slip the first lace stitch on the right needle, with the yarn in the back)



Firul se trece in spatele primului ochi nelucrat (yarn in the back)



5. Aveti acum o 'gaura' intre dantela si tivul de la cardigan, ceea ce este normal. Se va inchide, dupa ce lucrative in continuare. (You get a tiny hole, but don't panic. It will disappear when you knit back and knit 2 together).



6. Continuati lucrand ca mai sus. La fiecare al doilea rand veti incheia cate un ochi de la tivul cardiganului. (every second row you will bind off one stitch from the edge). 

Altceva. 
Probabil ca va mirati de ce scriu atat despre tricotaje in ultimul timp. 
Explicatia este foarte simpla. Am avut o gripa enervanta, sora cu boala lui Pffeifer. Mult dupa ce esti ' vindecata' ramai foarte slabita. Nu stiu cum este pe la voi, dar am multi colegi cu aceleasi simptome...

In timpul convalescentei foarte lungi, care de fapt si acum mai dureaza, am stat foarte mult in pat si m-am uitat la Netflix sau am revazut cateva dvd-uri despre croitorie, quiltuit si tricotaj. In aceste conditii tricotajul, crosetatul (de care nu sunt in stare) sau brodatul sunt cele mai folositoare hobbies. Tricotajul in primul rand, mai ales daca lucrez ' mecanic', fara sa fie nevoie sa ma uit in continuare la tricotaj, cum ar fi daca folosesc punctul de ciorap (stockinette) sau punctul lenes (garter stitch).

Am ramas insa mult in urma cu alte lucruri de terminat,  intre care quilturi si lenjerie. Fata de quilt pentru Puisor asteapta de mai mult timp sa fie terminata.


4 comentarii:

  1. foarte frumoase lucrurile care le faci. Si mie imi place mult mult culorile la fir alese! Iar pretul nu e f. mare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta explicatia dvs. Va doresc multa sanatate si o primavara frumoasa. Va propun un subiect si despre tricotarea ciorapilor. Pe mine ma intereseaza in mod special tricotarea calcaiului.Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce dragut arata preview-ul!!! :) Puisor la puisori trage :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place lâna pe care o folosești. Si puii sunt draguti.

    Multă sănătate! Sa te faci bine cât mai curând!

    RăspundețiȘtergere