Ultima pagina

TRANSLATOR

vineri, 1 august 2014

Uneltele mele de croitorie (6) Perna de calcat

Am sa va pun azi doua postari despre uneltele mele de croitorie.
De ce doua? Fiindca postarea tutorial despre cum se face o perna de croitorie, desi scurta, este atat de importanta, incat merita sa nu se piarda intr-o alta postare cu caracter general.

Deci prima parte - informatii generale.

Iata uneltele mele de calcat, puse gramada, una peste alta.


Unele sunt cumparate din intamplare, fiindca auzisem vag de ele si le-am gasit ieftinite foarte mult intr-un magazin cu furnituri pentru croitorii de profesie, care a dat faliment. Altele au fost cumparate in mod deliberat in America, fiindca nu se gaseau in Olanda.

In poza de mai sus vedeti in primul rand trei perne de calcat ovale de diferite marimi (tailor's ham); o perna lunga de calcat tivul in maneca (seam roll); niste unelte de lem, care se folosesc la calcat in cazuri speciale (Tailor Board and Pad Set), despre care am sa scriu alta data; un burete vechi, pe care il folosesc la umezit si niste carpe de calcat transparente.

Perna de calcat ovala si perna lunga, care sunt pe jumatate acoperite cu lana cu carouri si pe jumatate cu bumbac alb, le-am cumparat de la Nancy's Notions, impreuna (Tailor's Ham and Seam Roll Set). La fel si scula de lemn de mai jos.



Pernele din canvas le-am cumparat in Olanda. Arata altfel decat pernele din America:


In America se recomanda sa fie acoperite pe jumatate cu bumbac si pe jumatate cu lana (materialul in carouri).


Bumbacul se foloseste la calcatul tivurilor, gatului sau al penselor pe materiale care se pot calca la temperaturi ridicate, iar lana pentru materialele care se calca la temperaturi mai joase. Asa zice Nancy Zieman de la Nancy's Notions.
Nu ma convinge, pentru ca nu vad cine iti interzice si de ce de ce nu poti calca pe bumbac cu fierul de calcat la temperaturi mai scazute.

Cred ca e vorba mai degraba de puterea de aderenta (grip, in engleza) a materialului din lana, o proprietate de care ai nevoie la calcatul lanii.

Dovada este ca in Olanda croitorii de profesie calcau mereu pe perne imbracate pe ambele parti in canvas.  E un material foarte rezistent. Cred ca e din in, dupa cum se simte la pipait. Nu cred deci ca putem spune ca o metoda folosita de mai mult de doua secole in Europa de croitorii profesionisti de haine pentru barbati este principial gresita si ca ei nu stiau ce fac!

Materialul de canvas imbina cele doua calitati a pernei duble din America: este suficient de rezistent la temperaturi mari si are in plus si suficienta aderenta (grip), ca sa tina materialul pe care il calci sa nu se miste. Eu folosesc in general mai des perna mica din canvas din Olanda, decat cea de la Nancy's Notions.
Diferenta cea mai importanta intre ele este ca perna din canvas este foarte, foarte tare. E ca si cum ai calca pe lemn - ca sa va explic cat de tare si de bine umpluta este.

 

In postarea viitoare va voi arata cum va puteti face singure o perna de calcat ovala sau lunga si care sunt dimensiunile standard.

Observatie facuta pe 3 august:
am postat deja acest tutorial (Tutorial pernuta de croitorie (how to make a tailor's ham)

OFF TOPIC

1. Acum va parasesc pentru catva timp, dar nu inainte de a va arata cum intra tehnologia avansata in viata unui copil. Nepotica mea Jojo stie chiar inainte de doi ani ce poti face cu un computer.  A invatat de la tata ce poti face cu degetelele pe claviatura de la laptop.


Ba chiar incearca cu incapatanare sa miste cu degetul (swipe) imaginile la televizor, ca pe laptop. Se duce la ecran si incearca miscarea de mai jos, care evident ca nu ii reuseste si se enerveaza.


2. Azi trebuia sa vina Claudia Puisor la mine, dar a intervenit ceva important in familie si nu poate veni. Am amanat pentru alta data. M-am bucurat tare mult ca va veni sa putem face multe lucruri impreuna. Unul dintre regrete este legat si de faptul ca nu mai am (deocamdat!) un manechin frumos pentru ilustratii la explicatiile cum se tine capul manecii ca sa poti imbina bine o curva concava cu una convexa ('deal' si 'vale', cum se mai zice popular). Eu nu pot sa tim si materialele si sa fac si poza.
Claudia, esti asteptata din MULTE, MULTE motive. Asa ca pe curand, Puisor!

5 comentarii:

  1. Ah, nu stiam ca gulerele se calca pe pernuta. Acum inteleg de ce mi se parea mereu aiurea cand le calcam pe masa. Trebuie sa-mi fac si eu o pernuta de genul asta.
    Eu am o intrebare: La ce folosesti sucitorul in croitorie? Vad unul in prima poza.

    Ii sta bine lui Jojo la tastatura. Cred ca se pregateste sa-si deschida un blog de fashion :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa cum ti-am mai spus, draga Carmen, este o adevarata desfatare sa citesc blogul tau. Multumesc si pentru ultimele tale postari, de cand ai revenit.
    Penute din acestea imi trebuie si mie. Eu mi-am cumparat deocamdata un manecar, dar imi lipsesc multe altele necesare croitoriei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziuam

    As avea nevoie de un set de perne de calcat.

    Poti sa-mi spui de unde pot cumpara in romania ?

    0726221274 - Alex

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua, as dori sa cumpăr aceasta perna pt.calcat se poate comanda la d-voastră?

    RăspundețiȘtergere