Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 3 august 2014

Tutorial pernuta de croitorie (how to make a tailor's ham)

Scriu in romana si engelza, pentru ca este o postare importanta (I shall translate the most important information in English).

Data trecuta v-am scris putin despre pernuta de croitorie (tailor's ham) si cat este de importanta.

Va pun ca ilustratie o poza cu un cardigan pe care il fac acum pentru Dodo.
Mai am sa pun bentita de la gat (bieu), sa termin tivurile si sa pun nasturii. Are o platca (yoke) incretita, care din pacate nu se vede foarte bine si pe eu care am dublat-o cu captuseala (facing), pentru ca nu imi placea cum arata incretitura pe spate in tipar. Cu captuseala e mai placut la purtat. Daca iese bine, o sa va arat  cum se transforma un t-shirt pentru copii si adulti in acest model de cardigan. Ah, da. Vera stie, evident! -:)!


Nu lucrez chiar in clipa de fata la el, dar l-am asezat pe pernuta ca sa vedeti cum se foloseste pernuta la calcat.  Umarul si gatul se curbeaza perfect pe partea convexa, ceea ce e important pentru calcat.   Va amintiti ca diferenta dintre o haina facuta in casa de un incepator si una facuta de un amator respectabil consta felul in care a fost calcata in timpul lucrului: ati calcat fiecare tiv  inainte de a coase o parte a hanie de alta sau nu?

Cel mai bun tutorial pentru facutul unei pernute de croitorie il gasiti in blogul lui MISS P, http://portialawrie.blogspot.co.ukAcolo a pus o postare care se numeste

Sewing Basics # 3 - How to Make a Tailor's Ham


If you speak English, read this and come back for some additional information - my suggestions for a better tailor's ham.

Pentru cine nu se descurca in limba engleza, uitati-va intai pe blog ca sa pricepeti in mare despre ce e vorba si reveniti pentru traducere si explicatii.


1. Faceti-va un tipar cu forma ovala
Ca sa va ajut, va dau dimensiunile pernitelor mele - masurate pe jumatate, de la o magine a tiparului la cealalta, incepand de la - o cusatura si trecand peste pernuta - pana la cealalta. 
Va dau o singura dimensiune pentru lungime, dar trei pentru largime (la 1/4, la 1/2 si la 3/4 din lungime) la pernuta ovala:

Pernuta ovala (tailor's ham):
* Lungimea (L)  = 25 cm
* Latime (width): la 1/4 L = 19 cm; la 1/2 L = 18,5 cm; la 3/4 L = 15 cm

Pernuta lunga / seam roll (pentru maneca; se foloseste mai putin, deci nu are mare prioritate. Ca sa fie informatia completa, v-o dau si pe asta):
* L = 31 cm
* Latimea / W  = 12,5 cm

Desenati o forma ovala  ca pe blogul pe care vi l-am aratat, folosindu-va de dimensiunile date de mine. Apoi adaugati tivurile.

Materiale: 1/2 bumbac si 1/2 lana, daca faceti dupa moda americana. Dupa moda olandeza (europeana presupun) se pune in (linen) foarte des tesut sau canvas

2. Se cos cele doua fete pe dos, lasand 5 cm necusuti (leave a 5"opening). 
Miss P lasa necusut la varf, pernuta mea din America este umpluta prin baza, nu prin varf. Se vede dupa cusatura. Cred insa ca e mai practic sa faci cum zice ea, ca sa poti indesa pernuta mai usor.

3. Taiati cusaturile ca sa ramana suficiente sa nu se destrame, dar nu atat de mari sa faca cute. Vezi la Miss P cum trebuie sa arate.

4. Se intarce husa pe dos si se umple cu rumegus de la magazinul pentru animale, care se pune pe fundul custilor ("stuff with clean sawdust/ wood shavings, available from any pet store", zice Miss P). Aveti insa grija sa nu cumparati acele granule pentru pisici, care nu sunt bune ca se 'topesc'. 

[NB! Granulele pentru pisici se pun numai pe fundul ghiveciului de flori, ca sa lase apa sa se scurga si sa nu ramana planta cu radacinile in apa].

5. Iau o singura poza de pe blogul ei, ca sa fie direct clar despre ce e vorba. As fi putut sa pun poza pe Pinterest, dar nu stiu cum. Poate o puneti voi si dati-i si un +1 pe Google ca merita din plin!!! Asta stiu sa fac, asa ca eu i-am dat 1+ pe Google. 
(I borrow only one picture from Miss P, because I do not know how to pin it on Pinterest. Please, do that for me and give her a 'like' on Google).

Daca nu aveti o astfel de palnie, faceti o palnie din hartie. E mai putin practica si veti imprastia rumegus pe jos, dar daca nu aveti... ce sa faci?!?

6. Indesati foarte, foarte, foarte bine!!! Repet, pernuta trebuie sa iasa foarte, foarte tare, ca si cum ar fi facuta din carton.

7. Coaseti cu mana tivul ramas deschis. E gata acum! Dar de fapt nu este inca, cititi si comentariile mele de mai jos, va rog.

Multumesc, Miss P! (Thank you, Miss P). 

Acum ceva completari din partea mea. My suggestions:

1. Cea mai importanta observatie: nu dati materialel la apa, inainte de a termina pernuta.  E mai bine sa termini pernuta si abia dupa aceea sa o pulverizezi cu apa, ca sa lasi materialul sa se stranga in jurul umpluturii de rumegus. Va va iesi mai bine. Truc invatat de la Sharon Schamber!

Do not preshrink the fabrics!  After you finish the tailor's ham spritz it with water and let it dry. It will be better! I learned this technique from Sharon Schamber.

2. Nu folositi bumbac de quiltuit, care nu este atat de des tesut ca bumbacul care se foloseste la cearsafuri. La quiltuitul de mana te invata sa nu quiltuieste pe bumbac de la cearfafuri ca este prea des si nu iti intra acul bine in el. Aceasta regula o aplicam acum in favoarea noastra.

Eventual doua straturi de bumbac?!? Pernuta trebuie sa fie rezistenta.

COMPLETARE (5 august 2014): 
Da, trebuie neaparat doua straturi de panza: primul jumatate din bumbac si jumatate din lana, dar captusite ambele cu un strat de bumbac. Deci cosi ca si cum stratul dublu ar fi un singur material. 
Am citit asta de curand, dar nu mai situ unde. Este insa logic.

Do not use cotton for quilting / piecing. Use cotton for bedsheets, much stronger. 

3. Pernuta nu iese atat de ascutita cat pare in poza cu tiparul Daca va uitati bine, veti vedea ca nici lui Miss P nu i-a iesit o pernuta foarte ascutita. 
De fapt se mai intinde, cand cusaturile sunt trase in sus de umplutura. Dar oricum, as folosi pentru tipar un varf asemanator cu varful ROTUND la un pantof de dama.

M-as bucura sa imi scrieti daca a iesit bine. Si daca da, puneti-i lui Miss P pe blog un mic mesaj cu 'Thank you for your wonderful and helpful tutorial". Merita din plin.

Succes! 


Ultima poza, ca sa vedeti cat de frumos se potriveste la umar.

OFF TOPIC
Acum ma duc sa imi rearanjez camera de lucru, fiindca am schimbat masina de cusut cu una noua si imi va fi adusa miercuri. Aici e la masinile de cusut ca la masini: trebuie sa stii cand sa o schimbi. Cea mai mare porcarie este ca se schimba modelele atat de repede, ca ramai cu masinile vechi. Am acum o masina de cusut brodat Brother Innov-is 4500 cu toate upgradurile si cercurile de brodat, pe care vreau sa o vand. La schimbat imi da mai nimic pe ea, desi e perfecta. controlata in fiecare an si nu am folosit-o decat la brodat. Trebuie sa-l intreb pe mecanic daca stie pe cine sa o vand.  Imi ia prea mult loc in casa.

Duminica placuta la toata lumea.

P.S. Draga Vera, daca tu stii unde se pot cumpara pernute din astea in Romania, scrie te rog aici si posteaza si pe blogul tau despre uneltele tale de croitorie, pentru ca este ceva important penru cineva care vrea sa invete sa faca croitorie bine. Multumesc. Abia astept sa citesc ce vei scrie.

5 comentarii:

  1. Multumeeesc!!!! Deja am luat rumegusul :D.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare foarte bine ca iti este de folos. Vezi ca am pus o completare, pentru ca am gasit informatii noi despre cum e facuta pernuta care se vinde: strat dublu! Logic, dat fiind ca trebuie sa eviti sa-ti iasa rumegusul din pernuta.
    Succes si spune-mi cum ti-a iesit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prima incercare: https://plus.google.com/photos/109780201863725799681/albums/6043996641655377841
      Am folosit percal la materialul de bumbac deorece aveam deja acasa si am inteles ca asta se folosea la asternuturi. Cum in postare era pe undeva mentionat ca poate merge material pus in strat duble, deja am pus :D. O singura problema ar fi faptul ca materialele mele erau deja spalate deci nu prea s-au strans la calcat....
      La urmatoarea am rotunjit un pic partea mai lata sa imi iasa mai rotund. Este in lucru :D.
      Multumeesc :)

      Ștergere
    2. A iesit bine, dar spatele / partea de baza trebuie putin mai rotunjita. In plus trebuie sa mai bagi rumegus. Se pare ca dupa ce o folosesti un timp vei vedea ca se indeasa rumegusul si atunci mai trebuie bagat in plus. Dar ai facut treaba buna!

      Ștergere
  3. Buna Carmen,nu stiu daca se gasesc de cumparat ,sincer...nici nu m-am uitat vreodata prin mercerii dupa pernite de croitorie.Pernita mea este primita cadou , acum multi ani de ,la o croitoreasa ,care a lucrat-o in fata mea .Stiu ca fata este facuta din stofa subtire, dar tesuta foarte des si este umpluta cu bucatele de materiale(mai mult stofa si bumbac), taiate foarte mici.(stiu asta ca eu am "tocat"materialul pentru umplutura).Apoi cu un bat mai gros batea pernita dupa care o aburea cu fierul de calcat si iar mai adauga umplutura caci se strangeau cele din interior ,iar le batea si iar le aburea ,pana a iesit o pernita foarte tare .Din ce -mi aduc aminte doamna lucrase in croitoria barbateasca si invatasea de la maistrul cu care lucrase.Si pot sa spun ca pentru mine este de nelipsit caci ,asa cum ai spus sunt unele operatii de" calcat interfazic" la care doar cu pernita si manecarul reusesti sa dai o forma corecta.

    RăspundețiȘtergere