Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 2 iunie 2013

Alteratia tiparului Burda (petite and sway back)

Cele mai multe tipare Burda sunt facute pentru inaltimea de 1m68 'normala' - marimile 36-48 sunt cele mai folosite. Sunt si tipare standard pentru inaltimea de 1m60 ('petite', marimile 17-25) sau de 1m70 (marimea 72 si mai sus).

Daca ai 'fericirea' sa ai 1m55, cum am eu, va trebui mereu sa alterezi lungimile in tipar (lungimea spatelui, a fetei inainte de full bust alteration si capul manecii / sleeve cap).



[linia orizontala arata unde am indoit surplusul si am lipit tiparul cu scoci / tape; 
la maneca a trebuit sa corectez = true linia de cusatura]

Si deci nu-mi ramane decat sa scurtez tiparele comerciale dupa o anumita metoda.
Este de fapt primul lucru pe care il fac inainte de tissue fitting (probarea tiparului pe foita).

Dar eu mai am inca o problema: spatele cabrat (sway back), ceea ce inseamna ca spatele meu din cauza posturii este mai scurt decat daca as sta corect, cu bazinul impins mai spre fata.
De fapt de cand am facut callanetics si am invatat sa imping bazinul spre fata am mai putine dureri de sptate si mi s-a mai redus din cabrura spatelui.

[fotografia este publicata pe itsasewinglife.blogspot.com]

Stii ca ai aceasta probleme daca ai cute la bluze si rochii desupra taliei, ca in poza de mai sus. 
Nici fusta nu sta asa cum ar trebui, pentru ca si acolo am mereu o cuta, direct sub banda de la talie.
Surplusul de material, care formeaza aceste cute, trebuie eliminat, scurtand spatele la nivelul taliei.

Pentru alteratia de petite, in general, trebuie scurtata lungimea spatelui. De ce? Pentru ca la acelasi bust de 88 cm ai pentru cupa B standard un spate de 42 cm (marimea 38 pentru inaltimea de 1m68) sau un spate de 40 cm (marimea 19, pentru inaltimea de 1m60 cm).
Daca folosesti un tipar Burda 'marime normala' 38 trebuie deci obligatoriu sa scurtezi spatele cu 2 cm, daca vrei sa faci o bluza pentru petite.

Scurtezi cu 2 cm doar daca ai un spate de aproximativ 40 cm. Eu am spatele de 38 cm, pe vremuri si mai scurt. Iar una din fetele de pe grup are un spate de 35,5 - hai sa zicem 36 cm.
Ea ar avea de scurtat nici mai mult si nici mai putin decat 6 cm!!!

Scurtarea tiparului se face pe liniile de scurtare / prelungire aratate in tipar. 


[Nu am fost in stare sa copiez mai bine aceasta ilustratia de pe burdastyle.de / Germania
Gasesc ca informatia in germana este mai bine redactata decat cea in engleza pe burdastyle.com]

Vedeti din imaginea de mai sus unde se face scurtarea pentru petite si mai ales ca se face in doua locuri: 
1. Desupra bustului, atat la fata cat si la spate - o scurtare care afecteaza si capul manecii (sleeve cap), pentru ca intre linia / lungimea rascroiturii bratului si lungimea capului manecii este o anumita proportie, care trebuie respectata. Cel putin daca vrei sa iti pice maneca bine.

2. Sub bust la fata si la spate.

Burda explica ca diferenta de lungime se scurteaza in acest fel:
- 1/3 din diferenta deasupra bustului
- 2/3 din diferenta sub bust.
Asta pentru ca rascroitura manecii sa nu devina mult prea stramta si sa fie prea scurta si incomoda.

PETITE / SWAY BACK

Dupa multe erori si abia dupa ce am citit cateva carti despre constructia tiparului (flat patternmaking), mi-am dat seama ca nu trebuie sa folosesc toata diferenta pe care o obtin scazand lungimea spateleui meu (masurata pe mine) din lungimea standard a spatelui, pentru ca in cazul unui spate cabrat (sway back) imi trebuie un fel de 'pensa' pe mijlocul spatelui, exact in talie, nici mai sus si nici mai jos.

Deci numai o parte din diferenta in lungime trebuie eliminata in felul care se descrie la Burda.
Dar cat si cum fac diferenta intre scurtarea standard si cea cu sway back am inteles abia citind Müller & Sohn (Mueller and Son), cand am inteles cat de important este sa pornesti de la masuratorile corpului 'standard'.

Exista o formula prin care se calculeaza lungimea spatelui in functie de inaltimea corpului:
FORMULA: Lungimea spateleui = (inaltimea : 4) - 1 cm 

La mine + (154 : 4 = 38,5) - 1cm = 37,5 [pun 38 cm]

Formula aceasta se foloseste la verificarea masurii luate pe corpul unei persoane. Fireste ca uneori nu se potriveste intru totul, de exemplu la spate cabrat, dar iti da o idee de ce masura ar trebui sa ai, ca sa fie tiparul fatei si al spatelui in balanta.

Deci o persoane cu o inaltime de mai putin de 1m60, care are si spate cabrat / sway back / va modifica in acest fel tiparul normal pentru a-l face pentru petite:
- diferenta dintre Lungimea spatelui Burda - Lungimea CALCULATA individuala se scade in felul aratat de Burda pe situl pe care vi l-am dat (1/3 deasupra bustului si 2/3 sub bust)

- iar restul, adica diferenta dintre Lungimea CALCULATA individuala si Lungimea MASURATA individuala se va scoate facand alteratia pentru spate curbat / sway back.

Atentie!
* Nu incurcati alteratia pentru lungimea spatelui cu alteratia pentru bust cu cupa D sau si mai mare. 
Si acolo trebuie sa faci, daca esti petite, intai alteratia pentru lungimea spatelui si abia dupa aceea alteratia pentru bust (full bust adjustment). Cele doua alteratii au scopuri diferite.
Alteratie pe lungime iti repara lungimea rascroielii subratului si inaltimea capului manecii / sleeve cap, care iti este prea mare daca esti petite si vrei sa folosesti un tipar pentru marimi 'normale' de 1m68.  Daca nu o faci vei avea cute (fold) orizontale la capul manecii si intre piept si umar.
Alteratia de full bust iti da doar inaltime si largime in regiunea bustului, dar nu trebuie sa iti mareasca linia rascroiturii manecii.

* Sway back alteration este o modificare a tiparului care nu are nimic de-a face cu petite, ci cu o postura pe care o intalnesti la toate marimile ( petite, normala sau lungimi mari).

Regret ca vedeti atata galben, dar informatia este foarte importanta, fgandindu-ma cat m-am chinuit eu sa pricep de ce nu imi iesea tiparul cum voiam eu, daca aplicam numai alteratia de la Burda.


Despre alterarea tiparului gasiti si aici informatii importante, de exemplu despre Full bust alteration (marirea tiparului pentru bust cu cupa D si mai mare ca sa nu obtineti umeri si spate mult prea larg):

Metoda de probat PALMER & PLETSCH (I)
Palmer and Pletsch full bust alteration (II)

Informatii generale:
Tiparele Burda (I)
Tiparele Burda (II)
Alegerea tiparului (inaltimea si surplusurile de purtat si de design
Alegerea tiparului (modificarile pe lungime)
De ce e bine sa ai un tipar de baza
Verificarea tiparului: gatul si umerii
Tivurile egale - cum te ajuta in croitorie
Tot despre alegerea tiparului
Cum controlati lungimea si grosimea bratului pe tiparul comercial


NB. Pentru aceasta postare, daca v-a fost de folos, trebuie sa ii fiti  recunoscatoare lui PUISOR, care a aparut cu aceasta problema pe grup si m-a obligat sa incerc sa explic cum se face si de ce. Cu acesta ocazie mi-am facut si eu ordine in cap. Deci, multumiri doamnei Puisor din Belgia.

Nepotelele mele, piticele, cum le zice Cleo, se pregatesc de petrecere. Au descoperit berea. Adica au descoperit ca te poti juca cu cutiile de bere. Si inca pe masa.


La intrebarea unei prietene daca nu e periculos sa le inveti de pe acum cu berea, am raspuns ca nu e nici un pericol. Cutiile de tabla de bere sunt inca unele din putinele lucruri pe care nu le pot roade...
Au niste dinti de adevarate Piranha si rod si musca tot ce le iese in cale, mai ales degetele mele.

2 comentarii:

  1. Multe multumiri pentru explicatii!

    Nepotelele tale sunt foarte dragalase si expresive. Poza aceasta transmite foarte bine bucuria lor. Cea cu bluza roz pare sa fie nazdravana familiei :) Zic bine?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru urari, Puisor.
    Nu, nu zici bine. Cea cu bluza roz, Dodo / Gabriela, este mai frumusica, dar si mai prostanaca, fiindca e foarte buna. Se cam lasa condusa de surioara ei mai mica, Jojo / Mihaela, pe care o vezi ca a inceput deja sa cerceteze , dupa ce a pus stapanire pe jucarie, tragand-o spre ea (daca un pachet de bere se poate numi jucarie).
    Cea mica are temperament romanesc, cealalta este foarte, foarte olandeza.

    RăspundețiȘtergere