Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 26 februarie 2013

Surprise Baby Jacket (modified)

Dupa ce v-am dat un ragaz sa va faceti diagrama personala, hai sa trecem la construirea tiparului pentru cardiganul 'surprise baby jacket' de Elizabeth Zimmermann (EZ). E vorba de modelul modificat de Drops Designs (Garnstudio).

Diferentele cu modelul original ar fi astea:
- EZ lucreaza in asa fel incat sa obtina tot cardiganul dintr-o data. Cusaturile sunt pe umar. Modelul Drops (asa voi numi varianta lor) se tricoteaza in alt sens si are cusaturile sub brat si lateral. Si la mijlocul spatelui.
- Drops lucreaza in doua etape: pornind de la manseta unei maneci, tricoteaza apoi pana termina maneca, adauga ochiuri pentru partea laterala a fetei si a spatelui si continua pana la mijlocul spatelui (care se va coase de cealalta jumatate) si finiseaza o jumatate din fata. Dupa aceea se face cealalta jumatate, in oglinda. Si se unesc la mijlocul spatelui.

In general ai zice ca metoda de lucru originala (EZ) e mai simpla - totul dintr-o singura miscare. Am descoperit insa doua dezavantaje majore, al doilea fiind cel mai important (estetic!).
1. Nu am inteles bine sistemul EZ -:))!!! (asta nu ar fi insa o nenorocire prea mare, pentru ca daca as sta sa tricotez o data, l-as pricepe).
2. Maneca iese foarte idiot! Iti apare un unghi drept, dar numai in spate, care strica liniile si aspectul estetic. Comparati va rog cum se vad dungile pe dosul manecii la modelul EZ ...



[poza este a jachetei originale, asa cum apare pe dvd-ul cu explicatiile; 
am luat-o de pe internet, fiindca mi-a fost lene sa scanez coperta de la dvd-ul meu]

... si cum ies dungile pe maneca in modelul facut de mine cu tehnica de la Drops.


Fiindca pe mine m-ar deranja dungile EZ de la maneca si fiindca pricep sistemul Drops, hai sa va explic varianta asta. Intai trebuie sa pricepeti sistemul si pe urma ajungem si la calcule...

Pornim de la acel 'schematic' despre care am scris in postarea trecuta (trebuie sa aveti pe el dimensiunile corecte in centimetri ale persoanei pentru care tricotati!). Si mai trebuie sa aveti un esantion tricotat, ca sa stiti exact cate ochiuri intra la un centimetru.


Se tricoteaza pornind de la manseta si numai jumatate din tipar. Deci avem nevoie numai de aceasta parte din 'schematic'.


Se lucreaza asa:

1. Intai maneca

2. Se adauga dupa aceea ochiurile pentru lungimea spatelui (Cast on for the Back).


3. In acelasi timp se inmulteste pentru fata, dar cate un ochi de o parte si de alta a diagonalei care merge de la subrat spre tivul de la Mijlocul Fetei (Center Front). Linia diagonala este al doilea ochi de la marginea din dreapta a manecii (vezi desenul de mai sus)


Pe fata lucrului se inmulteste la fiecare rand in dreapta si stanga celui de al doilea ochi de la marginea manecii (dreapta, cum se vede in desenul de mai jos). Pe dos se lucreaza ochiurile asa cum sunt.
Se continua in acest fel, pana ai lucrat si latimea umarului. Deci lungimea este acum = lungimea manecii + latimea umarului.

NB. Dat fiind acest mod special de a tricota, sfaturile - excelente in sine - de la unele cititoare ca intai trebuie sa fac spatele, ca sa imi iasa fata mai bine, nu se potrivesc de loc aici. Pentru ca nu se face spatele intai si apoi fata, ci se fac practic simultan!


4. Daca ati ajuns aici si aveti in inaltime [lungimea manecii + umarul], separati fata de spate.

5. Intai se tricoteaza spatele pe latimea 1/2 din dimensiunea gatului de pe schematic (partea colorata in verde). Hotarati-va cat de adanc vreti decolteul, daca vreti gatul rotund sau drept, etc. In functie de aceste alegeri veti scadea la inceputul randului (partea din dreapta a spatelui) la fiecare rand:
- o singura data toata adancimea gatului si va iese decolteu patrat
- scazaturi diferite, ca de ex, 1x3, 1x2, de trei ori 1x1 si apoi lucrati drept; dar numarul de ochiuri / stitches si scazaturi / decreases se calculeaza in functie de dimensiunea gatului si de grosimea firului (cu cat e firul mai gros, cu atat mai putine ochiuri trebuie scazute).

In poza de mai jos am sa colorat partea asta a spatelui cu verde, doar ca sa fie clar. Culoarea este insa aceasi, daca folositi fir in degradeu (variegated) sau daca folositi dungi.


5. Dupa ce ati terminat de tricotat jumatatea de spate, nu incheiati ochiurile, ci puneti-le pe un fir de lana, ca sa puteti uni cele doua jumatati incheind simultan cele doua jumatati de spate (3 needles bind off - incheierea folosind 3 andrele). O sa va arat cum se face la 'garter stitch'/ punct lenes, ca e o tehnica speciala, ca sa iasa invizibil.

6. Acum lucrati fata. Continuati inmultirea la fiecare rand, de o parte si de alta a diagonalei in partea stanga a lucrului si scadeti simultan pentru gat in partea stanga.

La scazatura pentru gat aceeasi poveste ca al scazatura gatului la spate. In plus poate vreti un gat in forma de V... Ajungem si acolo!

7. Mai aveti inca ceva de facut. Mijlocul Fetei (CF) se afla la aceeasi inaltime ca si Mijlocul Spatelui (CB). Cand ajungeti la acel numar de randuri, trebuie sa faceti butonierele. Apoi continuati 1 cm sau doi (depinde cat de larga vrei marginea). Incheiati (bind off) ochiurile de la gat in orice caz pana la linia diagonala. Daca va trebui sa incheiati sau nu si partea dinspre tiv in acelasi timp, depinde doar de cat de lunga ti-a iesit partea de sub brat (conditionata de numarul de ochiuri pe care trebuie sa le ai in latimea fetei). O sa intelegeti mai bine cand va voi explica cum se calculeaza pe un schematic concret.

8. Este posibil sa vrei un spate mai lung, in timp ce lungimea partii de sub brat din fata nu iese mai mult decat numarul de randuri egal cu numarul de inmultiri (de fapt de doua ori acest numar, daca lucrezi ciorapeste / stockinette, dar exact numarul de inmultiri in 'ridges' / muchiile de la punctul lenes - Geo sau Dorina, cum se numesc astea in romaneste! Help!!).

Inainte de a incheia tivul de la partea din fata, suprapui fata peste spate si vezi cat mai ai de tricotat. Tricotezi acum numai pe tiv (desenez cu culoare roz ce ar mai trebui adaugat, ca sa iasa tivurile de sub brat egale).


Partea cealalta se face 'in oglinda'.

Gata Asta este sistemul si ma opesc deocamdata aici, pentru ca postarea este foarte lunga. Asa e cand dai explicatii si vrei sa fie clar la toata lumea.

Data viitoare calculam cate ochiuri trebuie sa pui, sa scazi sau sa inmultesti pentru niste dimensiuni concrete. Este un calcul chiar foarte, foarte simplu!!! Oricine o poate face si oricine poate adapta tiparul pentru diferite grosimi de fir de lana si pentru diferite marimi (femei, barbati sau copii).

Sa auzim numai de bine, cum se zicea pe vremuri la Europa Libera.

IMPORTANT!!! Puteti folosi acest tipar si ca sa faceti un cardigan crosetat. Principiul este acelasi.

sâmbătă, 23 februarie 2013

'The schematic' (diagrama sau tiparul) - primul pas in tricotaj

V-am promis ca va voi explica cum se face jacheta de copil, care se tricoteaza intr-un mod deosebit. Inainte de a incepe explicatiile, cateva informatii de baza pentru toata lumea.



Modelul fost inventat de una din cele mai cunoscute tricoteuze din lume, Elizabeth Zimmermann, o anglo-saxona casatorita cu un neamt (de unde numele german). Modelul pe care l-am folosit eu nu este insa modelul original, ci o varianta. Sunt diferente intre cele doua tipuri, dupa cum am vazut din tiparul ei. Dupa ce va voi explica cum se tricoteaza, am sa fac si comparatii intre cele doua variante, pentru ca, din curiozitate, am cumparat si tiparul ei. Apoi am sa va spun de ce eu prefer sa raman la varianta pe care am folosit-o mai sus.

Dar intai un lucru extrem de important. Inainte de a incepe sa tricotezi trebuie sa te asiguri ca masurile sunt bune si corespund masurilor persoanei pentru care tricotezi. Pentru asta ai nevoie de o diagrama sau tipar (the schematic) al corpului ei.

Cel mai important lucru este largimea bustului plus suplusul de lejeritate (ease). Care este intre 5 - 10 cm. Depinde de ce fel de pulover vrei sa faci, daca vrei sa-l porti peste o bluza sau pe corp, etc.

Sunt diferite modele de pulovere, care prezinta modificari de la schema de baza:
- drop-shoulder sweaters (umar lasat) - despre acest tip voi scrie aici.
- set-in sleeve sweaters (pulovarul cu maneca cu cap, asemanatoare cu tiparul folosit in croitorie)
- saddle shoulder sweaters (capul manecii se continua pe umar)
- raglan
- seamless yoke sweaters (platca lucrata rotund, in care intra si maneca si partile din fata si din spate).

Pulovarul pe care il voi explica intra deci in categoria 'drop shoulder sweaters'.



Aceasta categorie are cel mai simplu 'schematic' de facut: formula de calcul este extrem de simpla si se aplica la orice persoana (femeie, barbat sau copil).

Ai nevoie de patru marimi, pe care le masori pe persoana respectiva:
Bustul = b
Lungimea manecilor si a spatelui = A
Lungimea spatelui = c
Largimea manecii jos = m


Acum faceti-va diagrama (schematic)

La masura bustului (b) adaugati surplusul de lejeritate (ease)
B= b + ease

NB! Diagrama nu trebuie facuta la marimea reala, pentru ca nu avem nevoie de un tipar ca in croitorie. Aveti nevoie numai de o miniatura, ca sa stiti ce dimensiuni trebuei sa aibe puloverul si pe care sa o pastrati si pentru alte pulovere. Ar fi insa bine sa desenati pe o foaie cu patratele, ca sa pastrati proportiile.


Desenati pe hartie o linie care sa reprezinte masura A. Marcati jumatatea liniei. De acolo masurati 1/4 B de o parte si de alta si desenati doua linii perpendiculare, care sunt linia manecii cazute si linia laterala a fetei sau a spatelui.

Elizabeth Zimmermann, care a inventat modelul jachetei 'surpriza', a dat si formula pentru lungimea capului drept al manecii: capul manecii este exact 1/2 B. Deci lungimea manecii in fata sau in spate este de 1/4 B.

Tot de la Elizabeth Zimmermann si formula pentru gat: gatul este 1/3 din largimea bustului in fata. deci 1/3 din 1/2 B.

Faceti calculele si puneti centimetrii pe care ii obtineti pe desen.
Acestea sunt dimensiunile pe care trebuie sa le obtineti cand tricotati. Daca nu vor corespunde veti obtine un pulover prea stramt sau prea larg.

Daca folositi un model din reviste, comparati mereu daca va iese numarul de centimetri de care aveti nevoie dupa diagrama personala (schematic)
Eu personal detest modelele din reviste care nu dau diagrama (schematic), pentru ca nu pot sa controlez daca imi va iesi un pulover asa cum vreau eu. Asta nu inseamna ca nu pot folosi modelul, dar baza ramane mereu diagrama mea personala cu dimensiunile si ajustez numarul de ochiuri in functie de cat am eu nevoie, nu de cat scrie in revista.

Variatii se pot obtine adaugand la bust (b) mai mult sau mai putin surplus (ease), ceea ce va afecta si inaltimea capului manecii si rascroitura bratului. Obtineti un pulover mai stramt, cu o maneca mai putin larga. Dar in cazul acestui tip de pulover nu as adauga in nici un caz mai putin de 5 cm surplus (ease). La un cardigan ai nevoie evident de mai mult surplus.

Gatul se face in functie de ce decolteu vrei: in general la spate (back) ai 1-2 cm adancime, iar la fata (front) in jur de 5-6 cm.

Acum, dupa aceste preliminarii extrem de importante, sa trecem la modificarea tiparului de baza (schematic) pentru Drop-shoulder sweater ca sa obtinem jacheta de copil de mai sus.
 (va urma)

duminică, 10 februarie 2013

E gata...

Am terminat jacheta din fire de lana pentru sosete (Drops / Fabel). Cateva poze si ceva comentarii. Dupa ce imi pleaca musafirii pe care ii astept din clipa in clipa - mai mult despre acest tricotaj.

Poza este clara, culorile nu...


... culorile sunt corecte, poza este in schimb neclara.


Concluzia? Am imbunatatit tehnica de tricotat, dar nu si cea de fotografiat.

Din greselile facute.
La prima parte din fata, pe care am tricotat-o, nu am inmultit la colt cand am trecut de la dungile verticale la cela orizontale (o sa vedeti mai tarziu unde si de ce). Din cauza asta marginea verticala din fata e stramba si nu arata bine.


La a doua parte mi-a trecut prin cap sa inmultesc un ochi pe colt si a iesit bine. Dar ca intotdeauna dupa legea universala a lui Murphy, partea care a iesit frumos este exact partea de dedesubt, care se vede mai putin.


La gat am facut cateva randuri cu punt lenes (garter stitch / multumesc Dorina, multumesc Geo pentru numele romanesc!). La a doua jumatate din banda de la gat am schimbat andrelele (3 mm) cu andrele mai mici (2.5 mm), ca sa se mai stranga gatul.

Marginea verticala de la punctul lenes am lucrat-o 'perlata' (ultimul ochi din rand pe fata, primul ochi se ia ca si cum l-ai lucra pe fata, dar nu-l lucrezi). De fapt nu ar fi avut nevoie de bordura cu croseta, dar am facut-o.

Am desfacut-o de milioane de ori (mai mult sau mai putin! -:)!!!...), pentru ca imi iesea mereu prea larga. Pana la urma m-am prins ca trebuie sa folosesc acelasi nr de croseta ca si andrelele, dar ca trebuie sa iau mai putine ochiuri, decat aveam eu pe margine (din 5 ochiuri - 4 cu croseta).
Dupa cum vedeti,  fiind tricotat pe latime, as fi putut sa las ochiurile neincheiate si sa le inchei numai cu croseta.
Am vrut sa fie mai strans pe verticala, ca sa se pastreze bine formasi de aceea am incheiat intai cu andrelele si apoi am crosetat un lantisor, iar la intoarcere am lucrat in 'punctul racului' (in sens invers decat crosetezi normal).
Nu am strans foarte mult la punctul racului, ca sa imi iasa coltisorii bine. Se vad bine in turcoaz.

Si aici am constata ca trebuie sa sar din loc in loc cate un ochi din lantisorul crosetat, daca voiam sa-mi iasa frumos punctul racului (Crab stitch, reverse or backwards single crochet edging border).


(va urma)

duminică, 3 februarie 2013

Fabrica de pulovere pentru Dodo si Jojo

Am mai terminat inca un pulover pentru nepotele. L-am facut foarte repede, pentru ca m-am folosit de schema standard pentru un pulover de marimea 80 (1an), lucrat cu aceeasi lana pe care am mai folosit-o pana acum (Phildar Partner Baby, andrele 2,5 mmm - 3 mm). O sa va arat data viitoare cum pastrez schemele intr-un caiet. Deschid caietul si citesc: atatea ochiuri, atatea randuri. Va sfatuiesc si pe voi sa va faceti un caiet in care sa notati tot ce tricotati si cum tricotati.
Daca peste un an cineva ma roaga sa fac un pulover pentru un copil de 1 an, am deja toate informatiile si nu mai trebuie sa imi bat capul.


Am mai scris deja ca vreau sa le fac lui Dodo si Jojo un numar mai mare de pulovere pentru iarna. Parintii lor stau intr-o casa veche, unde - dupa mine - este mai frig. Sunt deci la ora acutuala o manufacura de pulovere pentru copii de un an.

Dat fiind ca nu am prea multe culori de ales in colectia Phildar Partner Baby, pentru ca au aproape in exclusivitate numai culori pastel, modelele pe care le tricotez nu sunt prea originale. De fapt variatiile sunt aproape zero.
Partea pozitiva este ca ma concentrez asupra tehnicii de finisare si constat cu multumire ca fac progrese vizibile. -:))!! Acest ultim pulover arata mai bine decat tot ce am facut eu pana acum.

Culoarea adevarata (denim) este cea de jos. As fi vrut eu sa gasesc o lana de culoarea din prima poza... As putea folosi altfel de lana, dar nu va fi tot atat de moale ca Partner Baby si eu nu vreau pentru fetite 100% lana, asa ca renunt la alte incercari. Deocamdata.

La gat tot nu am reusit sa fac ceva asa cum as fi vrut.
Cum nu stiu sa crosetez, am festonat marginea slitzului (slit) si am brodat un lantisor cu acul. Am incercat mai intai cu croseta, dar mi s-a largit marginea si nu imi mai ieseau dungile unde trebuie.

Tehnica de tricotat fundita, de care sunt in cele din urma multumita. V-am mai spus doar ca voi mai face ceva incercari ca sa gasesc ceva acceptabil.



Este lucrata pe 8 ochiuri (stitches) pe andrele 2,5 mm si in garter stitch (tot pe fata)
Lungimea - cat se cere, in raport de grosimea lanei, de varsta copilului si de model.
Am tot incercat sa vad cat o vrau de lunga, strangand cu degetul la mijloc. 
Am strans-o cu un fir de lana infasurat de mai multe ori si am cusut-o de pulover. 
Marginile sunt 'perlate', cea mai buna metoda de finisare la garter stitch (am mai scris despre asta).
Fundita este fixata cu punt de tighel, cusut pe fiecare ochi sau rand de garter stitch. 
Modelul de cusatura (tighel / in urma acului) se potriveste bine la punctul bob de orez al funditei.

Ramane bine fixata de pulover, deci bebelusul sau copilul nu poate sa traga de ea sa o rupa.

Concluzia: arata bine (zic singura!), este rezistenta si - mai ales - este foarte usor de facut.

In ceea ce priveste gatul, cred ca am citit ceva despre o metoda mai buna de finisare.
O s-o aplic in noul pulover roz cu slit, pe care il voi face pentru fetita unei colege si am sa va spun cum se lucreaza, daca imi va iesi bine. La prima vedere mi se pare ceva mai simplu decat ce fac eu pana acum, dar intai sa vad daca iese mai frumos cum scrie la carte.
Iubesc progresul, dar trebuie sa fie musai vizibil! Pai nu?

Tivul de la pulover si manecile sunt finisate cu ceea ce se numeste aici in Olanda 'dinti de soricei' muizentandjes (picot hem, cam asa ceva - se zice 'picot' in orice caz). Nu stiu cum se zice in romaneste.

Tivul este jos atasat de pulover in timp de tricotam, nu este cusut. La maneci este cusut cu mana, pentru ca eu lucrez maneca de jos in sus, adica iau ochiuri de-a lungul rascroiturii bratului si lucrez capul rotund al manecii cu randuri scurte (short rows).

Din nefericire pentru mine tivul de la maneca arata mult mai bine, pentru ca tivul de jos se cam indoaie spre fata. Ceea ce inseamna ca fac ceva cum nu trebuie cand tricotez tivul impreuna cu fata sau cu spatele.
Asa ca nu scriu deocamdata nimic despre acest fel de atasa tivul, pana nu stiu precis unde gresesc sau, mai bine spus, unde ar trebui sa ameliorez tehnica pe care o folosesc.
Stiu cum se face, cum se indoaie si cum se iau ochiurile de la tiv, ca sa se tricoteze impreuna cu ochiurile puloverului. Nu trebuie sa-mi explicati asta, cu muntele de carti pe care il am.
Problema nu este asta, ci raportul dintre randurile lucrate, grosimea andrelelor si cat de larg trebuie sa fie firul cu care lucrez ochiurile impreuna ca sa nu stranga.
Veti mai auzi despre aceasta problema.

Acum ceva pe scurt despre noul proiect cu lana de sosete (Drops Fabel). 
Firul acesta de lana se lucreaza exceptional de placut si repede. Trebuie sa va spun insa ca mie nu-mi place sa lucrez cu andrele forte groase, adica mai mari decat 5 mm. E adevarat ca termini mai repede, dar te costa atata truda sa bagi andreaua prin firele alea groase. Andrelele mele preferate sunt 2,5 mm - 3,5 mm. Hai, si 4 mm.

De fapt tricotatul cu un astfel de fir da dependenta, pentru ca esti non stop fascinata de modelul care iti iese si parca nu ai lasa lucrul din mana.

Punctul este 'garter stitch' (cine imi spune cum se numeste in romaneste???? Va rog!!!), simplu. Modeliul insa este deosebit. Am priceput facand cum se lucreaza si as vrea sa va fac o schema, ca sa puteti aplica tehnica la orice fel de marime (bebelus, copil, dame) si sa va dau niste formule cum se calculeaza numarul de ochiuri si randuri independent de firul pe care il folosesti.
Poate unele din voi stiti deja. Eu scriu insa pentru incepatoare, carora as vrea sa le insuflu dragostea pentru tricotat si sa le dau niste 'unelte' care sa le usureze munca.


Uite cat am tricotat in doua zile! Cu toate ca a trebuit sa desir mult la a doua jumatate (Am numarat gresit si am pus intai numai 40 de ochiuri pentru spate, in loc de 50). Tot ce este infasurat pe pelota este lucratura pe care am desfacut-o, ca sa o corectez. Prefer sa desfac si sa lucrez de doua ori, decat sa imi iasa urat.
Desiratul ca sa corectezi o greseala face parte din tricotatul nostru de toate zilele. E botezul tricoteuzei care lucreaza din pasiune.
Incercati sa va obisnuiti cu ideea asta.


Mai amintiti-mi de schema pentru acest tip de jacheta, daca uit. Daca va intereseza.

vineri, 1 februarie 2013

Luna noua, lana noua (Drops / Fabel knitting yarn)

Intai sa va multumesc pentru urari, doamnelor si domnisoarelor dragi. M-au bucurat si mi-au incalzit inima. Va imbratisez in modul cyber cu mult drag si va doresc si eu aceleasi lucruri bune si frumoase pentru fiecare zi din viata voastra.

Vreau acum insa sa va povestesc despre ultima mea descoperire in ceea ce priveste lana de tricotat pentru copii (knitting yarn).
La un magazin am vazut un fir foarte frumos si l-am incercat. Vi-l recomanddin inima si cu garantie, daca vreti sa faceti ceva pentru copii sau pentru voi. Lucrand fie cu un singur fir (yarn, ca mi se traduce 'wire'!!) sau cu firul dublu.

Cred ca si la crosetat e foarte bun, dar acolo nu ma pricep, dupa cum am spus cinstit. Geany, care este maestra, ar trebui sa-si dea parerea.



E vorba de lana de la firma DROPS DESIGNS (GARNSTUDIO), calitatea FABEL, facuta in Germania, cred. Sau poate in Danemarca. Dar e oricum: 'Made in EU'!

Se lucreza cu andrele (knitting needles) 2, 5 mm - 3 mm.
Eu lucrez aici cu andrele 3 mm, pentru ca lucrez strans si pentru ca lucrez in punctul 'tot pe fata' (garter stitch, point mousse).

Se poate lucra si cu fir dublu si atunci as folosi andrele de la 4 mm - 4,5 mm, poate chiar si 5 mm.
Dar poate nu aveti nevoie de fir dublu, pentru ca mai exista si calitatea FABEL BIG, care e cred ceva mai groasa, decat ce obtii cu fir dublu. Mi se pare insa ca au mai putine culori decat in calitatea FABEL (fir subtire).

E o lana care se foloseste la tricotatul sosetelor, deci este foarte rezistenta. Perfect pentru un pulover de copil, care in general va trebui spalat des.
Se spala la masina de spalat, pentru ca firul contine 75% Lana / Wool Superwash si 25 % Polyamide. Poliamida e, dupa mine, mai moale si mai fina decat fibra de acril (acryl).
Se spala superb si devine foarte moale - scriu dupa ce am spalat un esantion.

Eu lucrez mereu intai un esantion cand lucrez cu un nou tip de lana, ca sa masor cu cate ochiuri obtin 10 cm in latime. Dat fiindca fiecare lucreaza in alt mod (mai strans, mai larg), poti obtine alt numar de ochiuri decat cel indicat pe pelota de lana. Daca lucrezi mai larg, puloverul va fi mult mai larg decat intentionezi si urmezi orbeste indicatiile din modelul pe care vrei sa-l faci, fara sa controlezi esantionul (gauge).

Sfatul meu este sa lucrati intai un esantion pe un numar mai mare de ochiuri decat cel indicat pe pelota pentru a obtine 10 cm (ideal ar fi sa dublezi, ca sa ai aproximativ 20 cm la esantion). Lana se strange si e bine sa ai margini la cei 10 cm pe care ii masori, ca sa fii sigura ca nu gresestu.
Comparati cu numarul de ochiuri in esantionul dat (gauge) si abia dupa aceea puneti (cast on) mai multe sau mai putine ochiuri decat sunt indicate in tipar / instructiuni. Dupa cum e cazul.

Cu FABEL vreau sa fac o jacheta pentru Jojo, careia ii stat atat de bine cu albastru inchis, ca sa o asorteze cu blugii daruiti de cealalta bunica.

Acum mai am ceva interesant sa va arat.

1. Observati diferenta dintre modelul (pattern) care imi iese mie in garter stitch, cu impresia data de pelota. Cum se zice, rezultatul tricotat 'tot pe fata'(garter stitch) este mai subtil decat ai avea impresia dupa imaginea pelotei.

2. Trebuie sa tineti seama si de faptul ca dungile sunt cu atat mai pronuntate, cu cat tricotajul pe care il faci are o latime mai mica. Cu cat voi inmulti mai mult lateral la maneca pe care o vedeti (prima poza), cu atat se vor subtia mai mult dungile si efectul va fi altfel.

3. In afara de asta eu lucrez in 'garter stitch', care 'comprima' tricotajul si il face si mai gros.
Daca as lucra in mod normal, ciorapeste (stockinette stitch) efectul ar fi cu totul si  altul, cum se vede in pozele de mai jos, care sunt  luate de pe situl de la DROPS DESIGNS.

Eu folosesc culoarea nr. 677p, Verde/ Turcoaz (grün/türkis)

Prima poza este cu esantionul pe care il arata ei (ca sa apara ceva atractiv!).



Si a doua cu rezultatul pe care il obtii, daca ai folosi aceeasi lana pentru sosete.

Tin sa va spun ca mie nu-mi place de loc cum arata si eu nu as lucra asa ceva (parere personala si deci foarte subiectiva). Tricotajul arata ca si cum ai fi trantit niste dungi mai mult sau mai putin la intamplare.
Dar ca sa fiu corecta, trebuie sa recunosc si ca o soseta se face pe un numar relativ mic de ochiuri si ca dungile sunt de aceea foarte pronuntate. Prea pronuntate dupa gustul meu, dupa cum am mai spus.

Lucrat in 'garter stitch'arata insa foarte bine si am sa mai incerc niste nuante. Voi raporta si despre asta in viitor, la timpul potrivit.

Si ca sa inchei, o veste buna pentru voi.
Drops a ieftinit recent acest fel de lana, de la Euro 2,40 la Euro 1,90. In Germania este - mi se pare - chiar si mai ieftin, dar pe mine din Olanda m-ar costa trimiterea mai mult decat as castiga.

In paranteza fie zis. S-au ieftinit peste tot, numai la magazinul meu din Groningen, nu. Desi ar fi trebuit sa o faca si ma enerveaza foarte tare ca nu au facut-o. Nu pentru ca m-as duce sa cer diferenta de pret, dar pentru ca vanzatorul incearca sa scoata un profit, pe care firma Drops nu-l mai permite si profita de nestiinta cumparatorului. Abia acum am vazut ca toti distribuitorii de marca Drops au scazut pretul si au comunicat acest lucru pe internet, dupa ce am cumparat 10 pelote.

Deci daca va intereseaza cautati pe internet unde sunt puncte de distributie de lana DROPS prin apropiere.

P.S. Am incercat si lana de ciorapi LANA GROSSA in culori ombrate (degradeu) si nu imi place. Nu imi plac culorile si nu imi place ca este mai aspra - si dupa spalat! - decat FABEL.

P.P.S. Ce zici, vecina draga (din Belgia), te tenteaza???