Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 11 noiembrie 2012

Rochitele de botez (Christening gowns) - informatii despre confectionare

Nora mea mi-a dat dupa botez rochitele sa le spal si calc. De fapt eu am i-am cerut asta, pentru ca atunci nu avusesem timp sa fac ca sa poze si sa explic anumite detalii de la confectionare.


Am folosit un tipar Burda,  pe care l-am downloadat de pe situl Burda Germania (Taufkleid, Christening gown nr 9804-V). Ar fi trebuit sa comand un tipar in America, unde au modele mai somptuoase, dar din criza de timp am renuntat si am recurs la Burda.


A trebuit sa modific tiparul, intre altele ca sa imi iasa fusta mai bogata si platca (yoke) mai scurta:
* Am taiat platca sa fie la 4 cm sub brat.
* Am renuntat la guler.
* Am modificat maneca pe care am facut-o ceva mai bufanta (dar nu destul!): am largit maneca, am renuntat la manseta si am scurtat-o dupa probat, asa cum a dorit nora mea. Maneca are acum 5,5 cm sub brat.
* Am largit si scurtat fusta, care are acum 72 cm (fara sa socotesc dantela).

Fusta are jupon, care e mai scurt. Era exact deasupra gleznelor fetitelor. Arata foarte frumos, vazut pe sub fusta. Sub danteluta juponului se vedeau piciorusele lor in ciorapi albi.
Fusta, masurata acum, dupa spalat, are 72 cm + dantela de 3 cm = 75 cm. 
Juponul are acum 40 cm + dantela de 3 cm.


[Juponul, vazut pe dosul rochitei]

Jos am pus dantela de 3 cm latime (dupa finisare). As fi vrut o dantela mai lata, de aproximativ 10-12 cm. Tot de bumbac brodat. Dar nu am gasit si nu am indraznit sa o brodez eu la masinal, fiindca nu sunt foarte buna la asta. Mai am foarte mult de invatat.


Aceeasi dantela am pus-o si la maneca. Acolo a fost bine, latimea de 3 cm este perfecta.


Ar fi fost bine daca as fi gasit dantela asortata in doua latimi. Dar merge si asa.

Rochita am decorat-o astfel:

1. FUSTA
* Dantela de la tiv.
* 4 cm fara nimic,
* 7 tighele mici (nervuri??? / pintuck) cusute cu ac dublu Schmetz 1,6mm/80. Distanta dintre ele este acum de 0,75 cm. Cred ca initial a fost 1 cm.
* 14 cm pentru broderia cu monograme; intre monograma si ultima nervura / ultimul tighel (pintuck) sunt 2,5 cm, atat sus cat si jos.


NB. Daca nu aveti ac dublu si piciorus special, trebuie sa desenati liniile pe care veti coase, sa indoiti materialul pe acea linie si sa calcati, ca sa puteti coase cu acul foarte aproape de indoitura. E mai complicat si cere mai multa rabdare si atentie, dar se poate face.
Mai simplu e sa cosi cu piciorus special, cum am folosit eu la Bernina (special pentru acul dublu 1,6/80). Nu a trebuit sa masor si sa desenez fiecare linie, pentru ca ma ghida piciorusul). Cred ca si alte masini de cust au astfel de picioruse.



2. JUPONUL
Am pus numai danteluta la tiv. Tot cusatura frantuzeasca am folosit si aici, sa nu fie nimic surfilat (serged). Ar fi trebuit sa fac si la umeri acelasi lucru, dar ... am uitat!


2. PLATCA am brodat-o inainte se o croiesc.
* Am marcat mijlocul si cat imi trebuie pentru broderie de o parte si de alta a liniei de mijlocul fetei (CF).
* Apoi am cusut 10 tighele / nervuri (pintuck) pe ambele parti la 0,5 cm (tot cu ac dublu / twin needle Schmetz de 1,6/80). Acum sunt la 0,5 cm, dar presupun ca au fost la 0,75 cm cand am cusut, cand era materialul intins.




3. MANECA:
La maneca am brodat numai niste flori si am pus dantela jos.



De fapt dantela am pus-o dupa ce am terminat maneca, pentru ca nu am vrut sa se vada tivul jos, dupa ce as fi cusut maneca. Am pus-o 'rotund'.

Modelele de broderie folosite

Pentru monograme am cumparat un set de la firma Embroidery Arts, specializata in monograme (Romanesque 2).

Am calculat cate monograme imi intra de-a lungul tivului. Am ales sa pun initialele numelui copilului si initialele parintilor, ca sa completez numarul.  Am mai dublat, ca nu imi iesea numarul, asa ca am pus numele de familei (W) de doua ori, inainte si dupa initialele numelui fetitei (aici: JNM / Josephine Nynke Marie).


Pe piept am pus initiala numelui de botez: G si M (Gabriela si Mihaela).

La maneca am folosit un model de la Martha Pullen.

Dificultati.

Am facut o gresela, pe care am putut s-o repar, dar a fost o complicatie neasteptata la cusut.
Dupa ce am croit fustita mult mai larga decat era tiparul original, am croit juponul fara sa-l mai modific, adica fara sa-l largesc. Am uitat, pentru ca trecuse deja ceva timp de la croitul fustei. Tot cautam modele de brodat si dantele si am uitat de modificari.

Daca as fi avut juponul identic cu fusta ca largime, as fi putut sa le incretesc impreuna, ca si cum ar fi fost un singur material. Ar fi fost mai usor la atasarea fustitei.
Eu insa a trebuit sa incretesc separat fustita si apoi sa inretesc si juponul, sa le suprapun si sa le aduc pe fiecare separat la dimensiunea care imi trebuia, ca sa le pot atasa de corsaj.
Dupa aceea le-am cusut iar, ca si cand ar fi fost o singura piesa.


Merge si asa. Ba chiar imi place mai mult cum a iesit. Dar daca doriti sa nu va complicati viata, croiti-le egale ca largime si incretiti-le impreuna de mana sau la masina in acelasi timp.

Gatul a iesit foarte bine. Despre asta am mai scris aici. Va arat acum cum arata pe rochita finisata, pe fata...


... si pe dos


Capsele (sew-on snaps) pe care le-am pus sunt foarte urate si grosolane.
Sunt cumparate cu 3-4 ore inainte de botez si sunt cusute in graba. Am luat ce am gasit, pentru ca eu intentionam de fapt sa pun nasturei mici, albi. Pe care ii aveam.
Ar fi fost mai frumos asa, dar nora mea a vrut sa poata imbraca copii repede. La catolici, unde nu se scufunda copilul in apa la botez, e mai bine cu nasturi. La botezul ortodox, trebuie insa imbracat copilul in alb DUPA botez si repede de tot. Nu erau mai mult de 16-17 grade in biserica, asa ca nu aveam timp mult sa le imbracam. Nepoata mea (nasa) a stat cu haina pe ea in decursul botezului, atat era de frig (pentru romani, ca eu m-am invatat asa).

Imi place metoda de la Burda de a pune juponul, in asa fel incat sa nu se vada cum e cusut de platca.


[Pe dos]


[Atat pe dos, cat si pe fata - partea indoita -  nu se vede nici un tiv si nici o surfilare]

Am sa mai fac o rochita de bumbac de vara cu acelasi model si cu jupon si am sa va arat atunci cum se coase. Promit.

Acum am incheiat acest capitol despre rochitele de botez. Sper sa va foloseasca acesta postare, daca veti dori sa faceti o rochita asemanatoare.

P.S. Teodora (Voinea), ti-am raspuns la comentar, dar nu cred ca ai vazut ce am scris. Repet aici. Daca ai nevoie de tipar pentru o astfel de rochita, scrie-mi prin Lucru de Mana. Cred ca ti-as mai putea da si alte tipare pentru bebelusi, pe care le am eu.
Sa-ti traiasca nepotica, care se va naste in februarie. Daca va mai fi si Varsator, ca mine...

12 comentarii:

  1. Draga mea iti multumesc foarte mult pentru răspuns si pentru intentie!
    In ceea ce privesc tiparele sper sa găsesc ce îmi trebuie in colectia mea de reviste Burda pe care le am cam din 1999. Dar cred ca am sa-ți cer ceva lamuriri la execuție. Multumesc tare mult si îți doresc sa-ți iasă toate proiectele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa gasesti ce vrei. Daca nu, intreaba si poate am / stiu. Sa nu uiti sa scrii cand se naste fetita si cum o cheama.

      Ștergere
  2. Buna!
    Poti downloada tipare din State pe situl sewingpatterns.com.
    Eu am comandat de la ei downloads, si cel mai mult imi displace sa lipesc foile intre ele, dar daca alternativa a fost tot un download dar de pe Burda, ma gandeam ca merita sa stii si de situl asta.
    Mecanismul este ca dupa ce cumperi, ei iti pun la dispozitie un link pe situl lor, de unde poti accesa tiparul
    Eu prefer varianta la plic, dar pentru urgente sau tipare out of print, am folosit si download.
    Rosita

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu acest site, dar il folosesc numai pentru cititul recenziilor si uneori - rar - cursuri on line. Burda imi este mai apropape si nu ma deranjeaza ca situl de ubde cumpar e in germana, desi as prefera in engleza.
    Nici mie nu-mi place sa lipesc foiA4, dar ce sa fac!?! Cand nu ai la plic... Uneori nu sunt anumite tipare la magazinul cu stofe si nu am decat varianta download. Nu le trece pe aici prin cap ca cineva va dori sa faca o rochie de botez.
    Multumesc, Rosita, pentru ca ai avut gentiletea sa-mi spui de sewingpatterns.com. Cum nu aveai de unde sa stii ca-l cunosc, asa ca gestul conteza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca situl pe care citesti recenzii si iei cursuri e altul decat cel despre care ziceam eu, desi are un nume aproximativ la fel.
      Situl la care ma refeream eu e diferit, doar comercializeaza tipare ;)
      Rosita

      Ștergere
  4. Ceea ce ne-ai explicat ne foloseste la orice am face, nu numai la rochite de botez. Broderiile imi plac la nebunie, recunosc ca nu am facut asa ceva. Dar joaca la masina de brodat nu se termina niciodata. Mie mi-e teama ca nu o folosesc destul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bune sfaturile si cand ma gandesc ca atunci cand eram mica bunica ma punea la somn iau eu de nebuna imi bagam nasul la masina ei de cusut pe care am si stricat-o:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitarile mele pentru acest blog este foarte util si plin de sfaturi bune.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu trebuie sa mai spun prea multe ca deja a spus Izi ca sunt folositoare la orice alt gen de rochite ,bluzite ,etc...
    Abia astept sa folosesc si eu metoda aratata de tine ,cea cu crestatua in 'v' de la bie.
    Nu mai spun ca esti artista ca iar ma contrazici!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte interesant blogul si mai ales este util cu toate sfaturile bune.
    Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumoasa rochita, mi-ar placea sa gasesc asa ceva pentru finuta mea. Faceti cumva si la comanda asemenea rochite?

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua, faceti si la comanda? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere