Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Raspunsuri la intrebari si revista Ottobre cu tipare pentru copii

Am primit cateva intrebari si cateva comentarii interesante pe blog, despre care voi scrie la sfarsitul postarii de azi.

Trebuie sa va spun ca in ultimul timp am avut foarte putin timp liber pentru computer si ca sa citesc ultimele postari de pe blogurile pe care le urmaresc. Fiind sfarsit de an, toata lumea da zor sa indeplineasca planul, mai ales tribunalele. Ceea ce inseamna lucrari peste lucrari si plecatul la 7 dimineata de acasa si revenitul abia dupa 7 seara. Nu mai sunt buna de nimic dupa ora 20.00.
Partea buna este ca de pe 21 decembrie voi fi libera pana pe 2 ianuarie. Sper sa fiu in stare sa recuperez din ce am pierdut luna asta si sa stau la masina de cusut cat vreau.

Lucrez acum la un sarafan marimea 74 din revista Ottobre, ultimul numar (6/2012), care are o constructie interesanta. Pana am inteles explicatiile, a trebuit sa desfac de multe ori si chiar sa tai tivul de la poale, pentru ca gresisem si nu aveam alta solutie sa repar greseala. Asa ca am scurtat fustita cu 5/8 inches (aproximativ 1,5 cm) cu cat am taiat, ca sa pot coase tivul din nou.

Cred ca despre tehnica de modificare a tiparului (pentru persoanele care nu au aceasta revista si nu o pot procura) si despre tehnica de confectionare merita sa scrie vreo doua postari.


[Panglica nu este finisata. Bieul trebuie cusut ca sa obtin o panglica gen 'spaghetti'.
Captuseala / lining nu se potriveste, pentru ca am folosit ce bumbac am avut la indemana]

Modelul arata asa (poza si schema din interiorul revistei Ottobre):


[in revista e aranjata mult mai frumos pentru poza]


Aici puteti vedea toate modelele din acest numar; sarafanul meu este modelul 7.

Tiparul e facut pentru poplin de bumbac, care a fost folosit la coaserea prototipului.
Eu am folosit 'baby cord' (adica material raiat din bumbac foarte fin).
Sarafanul pe care l-am facut este numai o prima incercare, mai ales ca instructiunile din tipar nu sunt foarte, foarte clare. Se coase totul de pe dos si nu se finiseaza cusaturile, care sunt perfect inchise.
Intentionez sa-l mai fac de cateva ori in materiale si cu dimensiuni diferite (tiparul este pana la 92, marimea unei fetite de 2 ani).

Fermoarul
Cel mai greu mi-a fost la pusul fermoarului, desi stiu sa pun un fermoar invisibil (invisible zipper), un fermoar centrat (centered zipper) sau un fermoar ascuns in indoitura (lapped zipper).
Am vrut sa urmez instructiunile pas cu pas din revista - ceea ce va asigur va nu voi mai face.

Cusutul tivului fustitei 'balon'
Asta a fost o mare incercare, pana am inteles - cu foarte mare greutate!!! - ce imi cereau sa fac in instructiuni. Tivul se coase in cea mai mare parte intr-un mod complicat, intorcand o parte din fustita pe fata, atat cat poti .... O sa vedeti, data viitoare, altfel de greu de explicat fara poze.


Apoi se scoate partea ramasa necusuta din tiv printr-o deschizatura lasate la o margine, se termina de cust tivul, se intoarce pe dos si trebuie inchisa ultima deschizatura ramasa, pe margine (ceea cand am facut pozele inca nu facusem).


Captuseala este mai scurta si mai stramta la tiv decat fustita, ca sa obtii o fustita 'balon'- iar nu stiu cum se numeste acest gen de fusta in romaneste.


Arata foarte bine pe dos, fiindca totul e perfect finisat la masina. Singurul lucru pe care mai am de facut, dupa cum am mai spus, este sa cos lateral si sa prind pe dos captuseala de fermoar.

Sunt convinsa ca merita sa va fac tutorial, mai ales ca dupa atata munca am gasit o metoda de coasere a tivului mai usor si mai eficace decat ce am gasit eu explicat in instructiuni.
Sarafanul il voi mai face incao o data - pas cu pas - cu alte materiale. Trebuie in primul rand sa caut o captuseala asortata, cum au facut cei de la Ottombre, nu sa trantesc ce-am avut in casa.
Desi aveam captuseala de haine din viscoza (bemberg) intr-o culoare asortata, nu mi se pare potrivita pentru o haina de copii atat de mici. Iar captuseala de nylon nici macar nu merita sa fie mentionata...


[dosul sarafanului, cu fermoarul inca nefinisat de mana]

Concluzia mea despre acest tipar.
Este un sarafan care se poate pune cu un t-shirt asortat, atat vara cat si iarna. Daca as folosi un  material mai de sarbatoare (nicki velours, catifea sau ceva cu carouri), poate fi o haina draguta pentru sarbatorile de Craciun.
Va sfatuiesc sa o faceti si voi, daca veti avea rabdare sa urmati indicatiile pe care le voi da pe blog (instructiunile din Ottobre, mai detaliate decat in revista).

Am terminat cele doua t-shirturi pentru Dodo si Jojo, despre cre am mai scris.
Nu sunt foarte multumita de felul in care a trebuit sa inchid la gat. Nu-mi place. Daca tiparul este bun, adica maneca este bine croita, voi face acelasi tipar dar fara nici n fel de slit sau de incheietura la spate sau pe umar cu capse (snaps). Depindeinsa cat de mare este capul nepotelelor mele.


Am croit deja un alt tipar de t-shirt din Ottobre, marimea 74, de culoare vernil, ca sa se asorteze cu sarafanul portocaliu.

Si acum ultima parte a postarii, cea cu RASPUNSURI la mesajele voastre:

ROSITA, ai dreptate, eu vorbeam de un alt site,  desi situl de care vorbesti tu - sewingpatterns.com - imi era cunoscut. Nu am incercat pana acum decat dowload te tipare de la Burda, pentru ca nu le folosesc decat la nevoie. Altfel prefer tiparele de gata sau revistele, de unde poti copia tiparul  la marimea lui normala. Scuza-ma, te rog.

Pentru doamnele care semneaza SCAUNE DE BIROU, MOBILA DE COMANDA si TAPET
Imi pare bine ca va place blogul si ca va este de folos. M-a amuzat ca ati scris sub aceeasi postare. Combinatia semnaturilor voastre (scuane si mobila) m-a inveselit.

VERA, daca ai sti cat de mult regret ca nu esti prin apropiere.... Cred ca as fi pierdut mai putin timp cu cusutul, desfacututl, cusutul, taiatul si iar cusutul tivului...

ANETTE T, care a intrebat daca se poate face un tipar pentru caini cu PatternMaker 7.
Daca vrei sa obtii un tipar bagand dimensiunile cainelui in program - NU! PatternMaker are programe macro facute pentru calculele folosite la tiparele pentru corpul uman.
Daca stii cum sa faci un tipar, poti folosi varianta Professional (cred!) ca sa desenezi tiparul pe computer. Dar in acest scop poti folosi si Correl Draw sau un alt program grafic, nu trebuie sa dai atatia bani pe un software ca PatternMaker. Nu-ti ramame dacat sa incerci sa faci tu un tipar, folosind metoda de drapaj (draping) si incercand sa desenezi pe o bucata de panza, pusa pe caine, tiparul. Folosind un stilou cu fetru (permanent marker). Sau sa cauti tipare (gratis?) pe internet.
Eu nu te pot ajuta, fiiindca nu am caine si nici nu voi avea vreodata. Nu numai pentru ca nu ma omor dupa caini, dar mai ales penru ca nu sunt dispusa sa ingrijesc un caine cum se cuvine. Si daca stii ca nu ai chef de asta este criminal sa ai un caine. Sau un alt animal.

Va multumesc tuturor care mi-au laudat nepotelele sau ce am cusut eu. Jojo e prima care are un dintisor.

Daca am uitat pe cineva, reveniti, va rog. V-0am spus ca sunt zapacita de atata treaba. Nici nu am timp sa ma duc sa vad ultima parte din Twilight (Breaking Down 2), care se pare ca este singura parte mai acceptabila din toate. Vorba fiului meu 'dar asta nu era de loc greu, dat fiind cat de proaste au fost celelalte".
Daca deseara va uitati la Merlin pe BBC 1 imi veti tine companie de la distanta.

4 comentarii:

  1. Eu deja am inteles cum ai cusut, dar astept cu interes si tutorialul, invat foarte multe asa. Materialul este bestial, la noi nu se gaseste asa cord fin. Si t-shirt-urile imi plac mult. De abia ti-astept perioada ta libera, desi esti cam in sarbatori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte tari bluzitele si sunt si cu doua fete

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara, abia te-am descoperit si m-am si abonat la feed . Abia astept instructiunile. Eu abia saptamana trecuta am luat pentru prima data Ottobre si ma tenteaza rochita asta. As vrea sa te intreb daca marimile cad cam marimile din comert? Multumesc. PS Eu locuiesc in Almere ,tu ? esti pe aproape ? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara,
    Te rog sa-mi zici si mie de unde cumperi revista.

    RăspundețiȘtergere