Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 27 ianuarie 2015

Sa ne usuram munca la tricotat (efficient knitting)

Maine este ziua mea si a Izabelei de la Lady Hourglass. Dupa traditia olandeza sarbatoritul trateaza cu prajituri, ceea ce ar trebui sa fac si eu. Asa ca va tratez cu postari pe care le pastrez pentru o ocazie mai deosebita. Incep cu persoanele care citesc pentru tricotat.

Va voi arata cum imi planific eu munca la tricotat. Am inventate metoda asta, pentru ca m-am saturat sa nu mai stiu unde am ajuns, dupa ce am facut o pauza sau cate ochiuri mai am de scazut la rascroitura manecii (armhole) sau la gat (neck). Am inceput cu scheme numai pentru aceste portiuni si am ajuns sa calculez tot puloverul de la pusul ochiurilor pana la ultimele ochiuri (stitches) de incheiat (cast off).

IMPORTANT! Metoda asta o puteti fiolosi numai daca aveti un esantion (gauge) si puteti calcula numarul de ochiuri si randuri de care aveti nevoie sau daca tricotati un model dupa o revista in care gasiti cate ochiuri aveti de pus (cast on) sau de scazut (decrease) si pe cate randuri (rows) trebuie sa lucrati 

Am nevoie in primul rand de o pagina model, facuta in in Pages (Mac) / Words (Windows) cu numele "Matrix tricotat.doc".
Este foarte simplu de facut: cateva lini sau puncte TAB acelasi numar de linii / puncte TAB...
Ideal aveti nevoie de 5 coloane.
Dupa ce ati facut primul rand il copiati (copy) si apoi il reproduceti (paste). Repetati pana aveti o pagina. 
In coltul din dreapta pun "pagina ...", cerea ce ma ajuta daca am nevoie de mai multe pagini pentru pulover, ca sa marchez ordinea in care trebuie sa citesc schema.

Daca nu doriti sa va complicati, folositi pagini din caiet ' dictando'  cu linii si impartiti pagina in aprox 5 coloane.

* Vreau sa fac acest model de la Phildar, dintr-o revista de tricotat pentru copii. De fapt nu exact acest model, pentru ca am o lana mult mai subtire (Drops Baby Merino pentru andrele 2,5-3). Aveam modelul in gand cand am facut calculele, dar nu m-am uitat pe revista decat acum. 
Poate il mai fac inca o data cu o lana mai groasa (Drops Merino Extra Fine, andrele 3,5 - 4) pe nuante de albastru cu alb. Culoarea mea preferata este negru si apoi albastru sau auriu.



Am deja un tipar cu dimensiunile de care am eu nevoie (schematic). A trebuit sa transform masurile de lungime si latime (centimetri) in ochiri si randuri.Stiu ca pentru lana asta trebuie sa tricotez 226 randuri (rows) ca sa obtin lungimea spatelui sau a fetei (58 cm).



* Doresc sa obtin 4 dungi roz si pe umar 1/2 de dunga, asa ca am impartit lungimea totala de 226 randuri cu latimea dungii (24 randuri). 
Am mai facut un calcul pentru dungi de 30 randuri.
Observatie. Imi pare rau sa va arat ca eu amestec mereu limbile romana, engleza si olandeza. Scriu de exemplu spate in romaneste, dunga (streep) in olandeza, iar pe aceasta pagina (pagina 5!) am folosit limba engleza pentru ultimele randuri de la scazutul capului manecii (sleeve cap).  

Pagina 5

Dar sa va explic metoda incepand cu pagina 1.


Pagina 1

* Incep stanga jos, merg pana sus si apoi continui in acelasi fel pe coloana alturata. Fiecare liniuta reprezinta DOUA randuri (fata si dos / right side & wrong side). 

* Primul lucru pe care il fac este sa numerotez randurile, dus si intors: 2, 4, 6, 8... etc.  Am marcat pana la 226 randuri (deci am avut nevoie de 226:2 = 113 liniute).

Apoi stiam ca am nevoie de 20 de randuri ca sa ajung la scazutul pentru talie (waist shaping), 142 randuri ca sa incep scazutul rascroiturii manecii (armhole) si ca incep sa scad pentru gat (neck) la spate dupa 212 randuri.
* Trag o linie orizontala intre liniile care marcheaza fiecare portiune si notez 'waist shapping', 'armhole'  sau 'neck'.

* Pentru modelarea taliei am nevoie sa scad (decrease) de la sold spre talie. Formez astfel doua pense (vertical darts). 
ATENTIE!!!! Nu se scade direct pe cusatura de pe sold, ci in interiorul puloverului si anume la 1/3 de la margine, de o parte si alta. 

* Dupa ce tricotez doua randuri marchez asta pe fiecare linie orizontala. Trag o mica liniuta oblica, ca sa stiu unde am ajuns. 
Daca va uitati pe pagina de mai sus veti vedea ca pana acum am lucrat 22 randuri. Cand reiau tricotatul caut liniutele diagonale si stiu exact unde am ajuns, chiar daca am abandonat tricotajul pe o perioada lunga de timp.

Fata fiind din doua parti, cand tricotez prima parte voi avea numai liniute diagonale. Cand voi lucra a doua fata, marchez ce am tricotat deja cu o liniuta diagonala in sensul opus. Deci am acum un X, care imi marcheaza unde am ajuns. 

* Dupa ce am lucrat 18 randuri (partea drepta de pe sold) pun markers acolo unde voi scadea
1/3 spate -Marker A - 1/3 spate - Marker A - 1/3 spate.
Pentru ca am solduri rotunde am nevoie de inca doua locuri de pus marker B, care imparte 1/3 de la margini in doua parti:
1/6 spate - Marker B - 1/6 spate - Marker A - 1/3 spate - Marker A - 1/6 spate - Marker B - 1/6 spate.

Pentru acest model am notat jos pe pagina 1: 
26 ochiuri - Marker B - 27 ochiuri - Marker A - 52 ochiuri - Marker A- 27 ochiuri - Marker B - 26 ochiuri.

Daca va uitati bine pe pagina 1 veti vedea insa ca practic nu scad decat la Marker A, adica la 1/3 din latimea spatelui peste sold. La marker B scad numai la randurile 54 si 58 (modelul este de la Amy Herzog). Presupun ca pentru solduri mai putin rotunde nu ai nevoie de un marker B si ramai la proportia 1/3 - 1/3 - 1/3.

* Marcatul scazaturilor (decrease) de la formatul liniei de pe sold / waist shaping
Notez la ce rand trebuie sa scad pentru pense (vertical darts): 20, 24, 28, etc. Notez ' 1x2 A', ceea ce pentru mine inseamna: 'scazut 2 ochiuri pe fata / right side la marker A'. 
De fapt nu trebuie sa scad decat cate un ochi de fiecare parte, deci as putea sa notez si '1x1 A' (' scazut 1 ochi la fiecare Marker A). Notez ' 1x2 A' pentru ca imi este mai usor sa calculez cate ochiuri imi raman pe rand dupa scazut.
De fapt nu conteaza cum marchezi, conteaza numai sa stii ce ai de facut.

* Mai notez ca trebuie sa SCAD (decrease) si pana unde (am scris 'decrease' si am tras o linie verticala de la randul 20 pana la randul 60). Asta ca sa NU inmultesc (increase) din greseala!

* Se lucreaza apoi o portiune drept pentru talie (la mine 10 randuri, intre 62 - 72). Trebuie sa scot Marker B, scrie Amy Herzog. Raman numai cu merker A la 1/3 - 1/3 - 1/3 din sold.
Daca va uitati bine pe modelul / schematic desenat de Amy Herzog vedeti ca in talie este o mica portiune dreapta.

* Incep sa inmultesc (increase) pentru portiunea dintre talie si subrat (Waist to Armhole). Notez ca trebuie sa inmultesc ' increase waist'. Trebuie sa inmultesc de trei ori, la randul 72, 92 si 112 unde notez '1 x 2 increase'.
Scazutul pana in talie si inmultitul pana la bust depind de cat de fix (fitted) vrei puloverul. Cu cat este mai fix, cu atat ai mai mult de scazut / inmultit. Lungimea puloverului influenteaza si ea numarul de ochiuri de inmultit / scazut. 

* Scazatura de la subrat (armhole). La randul 142 trebuie sa incep sa scad pentru subrat. 
Unde am nevoie de mai mult loc ca sa notez cate ochiuri am de scazut (si cate ochiuri imi raman dupa scazut) folosesc doua coloane. E foarte practic sa notezi dupa fiecare scazatura cate ochiuri iti raman, pentru ca poti controla daca nu ai facut greseli la scazut.

Asa ca scriu: 142 (row/ randul) 1x6 (scad 1x6 ochiuri / stitches de fiecare parte a spatelui) 126 st (imi raman 126 ochiuri). Nu folosesc litera 'o' de la ochiuri, pentru ca seamana prea mult cu 0 (zero) si ar fi usor sa gresesc cand citesc schema de tricotat.


 Pagina 2

Spatele continua pe pagina 2 pana la randul 226. 
Nu am notat foarte inteligent, pentru ca am scris pe mai multe coloane si pentru voi schema este neclara. Pentru mine nu este, pentru ca urmaresc numai numarul de rand. Stiu ca de la randul 152 pana la 170 trebuie sa scad pentru subrat (armhole) si apoi trebuie sa lucrez drept intre randurile 172 si 212, dupa care va trebui sa scad cand ajung la randul 214 pentru gat (46 ochiuri / stitches de la mijloc).

' 26 st - 46 st - 26 st' la subsolul paginii imi arata cum se scade la gat, cand am ajuns la prima scazatura.

* Ca sa economisesc hartie am inceput fata (Front) tot pe pagina 2 si continui pe pagina 3. Am acelasi numar de randuri si notez cam aceleasi lucruri, asa ca nu va voi mai plictisi cu explicatii in plus. Cine a inteles cum notez poate citi ce trebuie sa fac. Si aici folosesc doua coloane pentru a nota daca am scazaturi multe de facut. 


 Pagina 3

Maneca incepe pe pagina 4 si continua pe pagina 5 (randurile 162 - 168). Pun 70 de ochiuri, fac manseta in punct bob de orez (seed stitch) 12 randuri si apoi incep sa inmultesc de o parte si alta a manecii pana la randul 110, cand incep sa scad pentru capul manecii (sleeve cap).
Incepand de la acest punct notez numarul de la rand, cate ochiuri am de scazut de fiecare parte si cate ochiuri imi raman dupa ce am terminat cele 2 randuri (126 / 1x1 / 64 = randul, row 128; 1x1 ochi / stitch de fiecare parte a manecii, scazut / decrease; raman cu 64 de ochiuri).

 Pagina 4

Cam asta ar fi. Pare mult mai complicat decat este, mai ales ca fiecare dintre noi foloseste alte simboluri, pe care le intelege fara dificultate. Sunt convinsa ca daca veti folositi metoda mea, veti marca altfel decat mine. Ideea ramane insa aceeasi: trebuie marcat fiecare rand pe care il lucrezi, ca sa stii dinainte cat ai de lucrat, unde ai ajuns si ce trebuie sa faci exact in locul unde ai ajuns.

Recunosc ca e ceva munca la inceput, pentru ca trebuie sa calculezi exact cate ochiuri si cate randuri are tiparul ca inaltime si largime si cum traduci schimbarile de contur ale tiparului in ochiuri si randuri. Pentru asta trebuie sa lucrezi intai un esantion (gauge) sau sa ai deja un pulover in care ai folosit aceeasi lana si acelasi model, pe care poti masura dimensiunile de care ai nevoie in esantion.
Partea buna este ca dupa ce ai terminat calculele nu mai ai nimic altceva de facut, decat sa tricotezi si sa bifezi randurile pe care le-ai lucrat deja.

La multi ani, Izabela pentru maine! Sarbatorim impreuna, dar la distanta. 
Betty din Bucuresti a fost prima care m-a felicitat deja.Trebuie mentionat.

P.S. Nu stiu daca ajung sa scriu ceva azi sau maine si pentru croitorese, dar am si pentru ele o prajitura pe blog.

9 comentarii:

  1. So, la multi ani nu-ti spun astazi, iti spun maine! Deci, asadar si prin urmare, ori avem stramosi comuni (mai apropiati decat doar ca natie) ori incep sa-mi cam fac griji :)) Eu folosesc aceeasi maculatura la tricotat!!! Nu sunt profesionista si mi-ar fi greu sa explic asa detaliat cum ai facut tu aici, dar e acelasi lucru. Prietenul meu spune cand tricotez, ca eu ma recreez sau sunt la ora de contabilitate :)).

    Da, am mereu caietel de matematica, la indemana, ca e usor sa tii coloanele imaginar, fara sa necesiti linii suplimentare, si nu las lucrul din mana pana nu am terminat radul (nici macar sa fug repede la toaleta :))) si insemnez fiecare rand sau informatie prestabilita sau intervenita pe prcurs.

    Esti nemaipomentita! Te pup!



    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani, sa fii iubita si implinita! Nu tricotez deloc, dar postarile tale sunt extraordinare. Eu una nu pot scrie asa. Am vazut ca nu reusesti sa ma contactezi, dar adresa mea de mail e aceeasi, te astept cu drag: andrei_izi@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. atunci incepem petrecerea de azi?
    Laaa multi ani, sa fii sanatoasa si fericita si implinita!! Sa ne incanti mereu cu articole frumoase si utile!

    Despre asta, si eu am o schema desenata cu ce voi face. am invatat de la tine sa schitez un pseudo-tipar si sa stiu unde voi ajunge

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani frumosi, Carmen! ma uit cu placere la blogul tau si te admir pentru energia pe care o dovedesti.
    Sa fii fericita!
    Carmina

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani sanatosi,fericiti si inspirati! V-am descoperit de putina vreme,dar trebuie sa spun ca apreciez in mod special darnicia cu care impartasiti informatia pe acest blog.Sa aveti o zi luminoasa, plina de bucurie !

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani plini de sanatate, bucurii si creativitate! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Si cum azi e maine de ieri, revin si-ti spun si eu un sincer si calduros La Multi Ani! Sanatate si multa-multa fericire, alaturi de printesele tale si toti cei dragi tie!

    Imbratisari si Pupici!
    Geany

    RăspundețiȘtergere
  8. La Multi Ani! Multa sanatate si cat mai multe bucurii alaturi de familie, inclusiv gagalicele scumpe de nepotele!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani! Sa fii sanatoasa si sa ai multa putere de munca pentru a face lucruri frumoase pentru nepotelele tale si pentru alte persoane dragi! Sa ai o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere