Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 29 ianuarie 2015

Copierea unui model de aplicat pe quilt sau haine

Am o prietena mica in Belgia. care va avea o fetita in martie. Pentru ea mai fac o data quiltul cu puisorii, pentru care am facut tutorial pe blog (aici si aici). 
I-am propus si un alt model de quilt, dar ea a vrut neaparat modelul cu puisori. Si deci m-am pus pe lucru, pentru ca am luat liber de ziua mea si pot lucra mai mult timp la quilt. E mai simplu sa faci blocuri identice, daca le faci unul dupa altul, fara pauza mare intre ele.

Din nefericire nu mai gasesc tiparul / desenul cu puisorul de aplicat, pe care l-am folosit data trecuta. Nu am alta solotie decat sa il copiez dupa poza quiltului meu, care se afla acum in alt oras. Iata cum am rezolvat aceasta problema.

Nu cred ca ce voi scrie mai jos va fi ceva nou pentru voi, dar fiindca e vorba de ultima mea activitate de quiltuit am sa va arat cum copiez si adaptez modele pe care nu le mai am.

1. Intai am copiat imaginea de pe blogul meu, pentru ca nu mai am computerul in care o pastram. Am copiat-o de pe internet in iPhoto (programul in care pastreze pozele), dupa care am ' taiat-o'  (crop image), ca sa ramana numai ce imi trebuie.



2. Apoi am copiat imaginea (jpeg) in programul Pages (echivalentul de la Words in Windows). Stiam deja ca vreau sa o pun intr-un bloc de 6 inches (15,25 cm) asa ca i-am schimbat dimensiunile (edit image) ca sa aibe inaltimea de 12 cm. 

3. Am printuit aceasta imagine ...



... si am copiat apoi pe o pagina alba contururile cu marker permanent.



4. Am mai copiat desenul pe foaie transparenta de plastic, care se foloseste la proiectarea imaginilor pe ecran sau pentru copertele transparente, care se pun la magazinul de copiat (copy-copy, la noi in Olanda), daca vrei sa legi paginile copiate.  


5. Am copiat desnul de DOUA ori. De unul am nevoie ca sa stiu cum arata desenul, iar din celalalt tai partile de aplicat. Cum se aplica, stiti deja. Daca nu, cititi in postarile la care am dat link mai sus.



6. Calc apoi diagonalele la blocul pe care voi aplica puisorul. Blocul pe care aplic este taiat intai mai mare decat cel final, ca sa imi fie mai usor la aplicat la masina (tai un bloc de 8 inches ca sa obtin un bloc de 6, 5 inches cu tivuri de 1/4 inch si de 6 inches dupa ce este cusut in quilt).

7. Marchez si pe corpul puisorului unde se va fi centrul blocului. Ca sa il pot aseza bine din ochi, nu marchez numai un mic X in centru, ci doua linii perpendiculare, care ma vor ajuta sa plasez corpul puisorului in asa fel, incat ele sa se suprapuna cu diagonalele calcate (ironed) pe bloc.



Va arat pe dosul blocalui, ca sa fie mai clar:



Aici am doua blocuri si modelul: un bloc cu puisorul aplicat si pe care am desenat ochiul si labele puisorului si un bloc dupa ce am cusut (numai aplicatia).



8. Nu mai ramane decat sa tai blocul ca sa aibe dimensiunile de care am nevoie in quilt (6 x 6 terminat si 6,5 x 6,5 cu tivurile pentru cusut). Folosesc un ' ruler' ominigrid in inches, pentru ca liniile de la un ' ruler'  in centimetri sunt mai putin clare. La cusut si quiltuit sunt partizana masurarii in inches.


9. Daca nu aveti o astfel de unealta (ruler), desenati marimea blocului cu tivurile si liniile diagonale marcate pe aceeasi foaie transparenta, care se foloseste la proiectoare. Nu e neaparat nevoie sa fie pus puisroul exact pe diagonala calcata, dar trebuie tinut sema de sensul firului cand tai marginile definitive al blocului.. 
V-am spus ca am lucrat din ochi.

10. Eu surfilez blocul pe care nu am cusut inca apicatiile, ca sa nu se destrame marginile si sa se schimbe dimensiunea blocului. Puteti folosi si zigzagul de la masina de cusut, daca nu aveti masina de surfilat (serger).

Puteti sa folositit aceasta metoda pentru aplicatul pe haine de copii.

Mai am sa scriu ceva si pentru ' croitorese'. Sper sa pot sa o fac pana duminica, desi plec cateva zile cu copiii si nepotelele. M-am aprovizionat cu niste dvd-uri de la 'baby TV', ' Little People' si Printesele Fructe de padure. Voi avea activitati intelectuale la nivel de 2-3 ani, pentru ca neaparat vreau sa vad aceste dvd-uri cu Dodo si Jojo, dar voi tricota ca sa nu ma las complet coplesita de ce voi admira.

Acum un mesaj iimportant pentru IZI, GEANY,  vecina din Belgia CLEO (nu e ea cea cu fetita, dar mai stii ce vraji ii mai fac?!? -:)!!), Carmina, Mihaela Dumitru, Claudia Puisor, Carmen Predescu si Ana. 
Va multumesc din inima pentru urarile de ziua mea. Mi-a facut mare placere sa vad ca v-ati gandit la mine. De aceea va multumesc public pe blog, nu in subsolul mesajului vostru.

PS. Asa cum scrie la carte (legea lui Murphy) am gasit tiparele vechi, pe care le cautam, dupa ce am terminat de aplicat toate blocurile. 

4 comentarii:

  1. vaaaai! ce puisor dragalas! O sa fur si eu desenul cu el :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite ca din intamplare mi-a ramas un bloc in plus cu puisorul aplicat. Ti-l trimit cand termin quiltul si am sa pun in pachet si o ie pentru Cleo, pe care te rog sa i-o dai.
    Ia-l ca l-am adaptat si eu dupa iun model dintr-o revista. Dat fiind ca e publicat de Bernina ca sa faca lumea quyiltul, nu am probleme cu copy right. Cine vrea sa pastreze dreptul de autor cu dintii, nu publica pe internet si il tine exclusiv. Dar nu-l poti folosi decat pntru uz personal, nu se poate comercializa. Nu cate-as suspecta de astfel de ganduri...-:)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooo, ce surpriza!!
      MUltumesc fuarte foarte mult ca te-ai gandit la mine, cu ia!
      Eu cos de zor la una, am deja 100 de ore de cusut, si as fi ... pe la jumatatea muncii.

      Ștergere
  3. Hmmm....nici nu ma gandisem la posibile probleme de copyright :| Oricum, ar fi trebuit sa pun si niste ghilimele in raspuns :D
    Orice ar fi, puisorii raman dragalasi :)

    RăspundețiȘtergere