Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 14 octombrie 2012

Rochitele de botez (Christening Gowns)

N-am mai scris de multa vreme. Nu numai pentru ca am fost foarte ocupata, dat si pentru ca ultima saptamana am bolit, lovita de o pardalnica de gripa. Anul trecut m-am vaccinat, ceea ce nu m-a scutit de riipa, dar a facut-o foarte acceptabila. O zi-doua, iar apoi ... hai iar la treaba. Acum sunt programata pentru vaccin abia pe 29 octombrie, ceea ce a permis gripei sa ma puna la pamant, ca si pe foarte multi colegi
Stiu ca in Romania se crede ca vaccinul impotriva gripei este o prostie si nu trebuie facut.
Nu sunt de acord cu aceasta parere. Prima data cand am facut vaccinul am fost si eu foarte sceptica, dar am observat ca ajuta, chiar daca nu te apara 100% contra gripei, in sensul ca vei fi scutita complet de aceasta placere, iti usureaza foarte mult boala.

In ultimul timp ma ocup de rochitele de botez ale nepotelelor, carora m-am gandit sa le spun pe frantuzeste (-:)))!!! ... Jojo si Dodo (adica se repeta prima silaba a numelui mic). Numele lor de botez vor fi Mihaela si Gabriela, adica numele celor doi arhangheli, dar si al nasei si al mamei ei, verisoara mea si fata ei. Un alt avantaj e ca vor avea si ziua numelui impreuna.
Cel putin numele astea imi plac, spre deosebire de numele olandeze, despre care nu mi-am schimbat parerea.



Dupa ce am scurtat pieptul si spatele pe tiparul rochitei, le-am pus pe batist in asa fel incat sa mai am destul material pe latime, pentru ca doream sa decorez pieptul cu cusatura drepata cu ac dublu (iese un fel de cuta mica - Vera, cum se spune in romaneste chestia asta?), care 'mananca' material.


La fel si la fata, care nu are cusatura pe mijlocul fetei. Am scos doua masuri (68 si 74). La probat voi alege care din ele ramane. Fiind sfarsit de octombrie, care aici s-ar compara cu sfarsitul de noiembrie in Romania ca temperatura, trebuiesc imbracate rochitele peste un tricou de bumbac cu maneca lunga.


Apoi am apretat foarte bine batistul, cu metoda mea de facut apret (reteta o gasiti pe blog).


Am facut un apret foarte tare, ba chiar prea tare, dupa cum veti vedea in dreapta. In loc de o lingurita, am pus o lingura cu varf de amidon, ceea ce inseamna ca acum voi pune o lingura rasa. L-am mai diluat cu apa.
Pentru apretare folosesc un pulverizator pentru flori, cumparat la un magazin foarte proletar de produse pentru casa (Blokker). Orice pulverizator e bun, mai ales daca e transparent, ca sa vezi direct cat mai ai.
IMPORTANT. Sa nu uitati sa spalati pulverizatorul direct dupa ce ati terminat sa-l folositit, ca sa nu se astupe gaura de pulverizare cu apret uscat.

Am apretat de cateva ori. De fiecare data am pulverizat apret, am lasat un timp sa intre apretul in material si am calcat. Se calca neaparat pe o carpa, pe care o spalati dupa ce terminati dau cand se murdareste prea mult. Nu se calca direct pe planseta de calcat, ca sa nu o murdariti cu apret, care apoi se mai si ingalbeneste, tot calcand pe el, si poate pata.


Vedeti cat de tare trebuie sa fie apretat. Materialul arata ca o coala de hartie. Nu am pus hartie sub material la cusut, pentru ca hartia distruge acul. Acul se toceste, iar un ac tocit iti va cauza pasi sariti.
Poate un stabilizator (intaritor) pentru brodat la masina de cusut ar fi mers. Am resturi de la brodat pe care le pastrez pentru acest scop. Dar daca ai un material pe care il poti apreta atat de tare, cum este un bumbac mai subtire, nu-ti mai trebuie hartie. Vorbesc despre cusut, pentru ca la brodat la masina de brodat ai mereu nevoie de stabilizator.


Apoi am facut mai multe incercari pe o bucata de proba. Cu diferite ace, cu diferite tensiuni si cu diferite setari. Unele s-au dovedit mai potrivite, altele mai putin.


Uneori am scris direct pe material ce setare am folosit, daca mi-a placut rezultatul cu o anumita setare.
Am tras dinainte linii ca sa demarchez portiunile cusute cu diferite setari ale aceluiasi model. Abia dupa ce le scoti de sub masina vezi care iese mai bine si ce setari ai folosit ca sa obtii acel rezultat.


Pe urma am incercat definitiv distanta dintre liniile cu ac dublu. Nici aici nu am tensiunea perfecta, dar dupa ce se spala apretul, bumbacul se mai strange.


 Pana la urma am cusut definitv urmatoarele bucati pentru pieptul rochitei. Doua la fel.


La mijloc am cusut cu puncte decorative:


Dar nu-mi place! E foarte sters si banal.

Asa ca am schimbat planul. M-am gandit sa pun o monograma in piept, daca voi gasi ceva 'de moda veche' (vintage). In stanga si dreapta monogramei, centrata pe piept, vreau sa cos cerculete cu acul dublu.  Deci partea cu motivele cusute in mijloc va fi inlocuita cu monograma de mai jos.


Sunt extrem de fericita ca am gasit-o. Nu numai ca se potriveste perfect cu ce vreau eu sa fac, dar este si foarte bine digitalizata, dupa cum se vede din poza de mai sus. Nu toate modelele de brodat sunt bine digitalizate, dupa cum am aflat recent, fiindca nu sunt o 'lumina' in materie de broderie la masina (cum imi zice fiul meu). Am stat si m-am uitat cand cosea masina monograma respectiva si am vazut cum se formeaza cusaturile si cat de bine sunt stabilizate (cu alte cusaturi drepte) sub punctul de feston final.
Cel mai mult imi place ca are relief, cum erau broderiile vechi. Nu se compara cu broderiile de mana, dar este o alternativa foarte potrivita.

Am cumparat tot alfabetul. Toate literele au acelasi cadru, numai litera din mijloc se schimba. Seamana perfect cu monogramele de pe batistele bunicei mele. Dimensiunile sunt de 9 cm x 7 cm.
Dupa ce le voi coase pe toate o sa vi le arat si veti vedea toate literele.

Deocamdata nu am cusut sau brodat pieptii, asa cum vor arata definitiv. Trebuie intai sa-mi fac apretul.

Fusta am croit-o (nu e mare scofala, e un fel de trapez). Cusaturile le-am facut 'frantuzesti', ca sa nu am festonari si surfilari pe dos. Vorba ceea: daca intri in hora trebuie sa joci. Vreau rochita ca a bunicii, cand era fetita, atunci folosesc si tehnicile de cusut de pe acea vreme.

Asa arata tivul finisat, vazut pe dosul fustitei.


Apoi am pus dantela jos.





Nu stiu de ce au iesit pozele atat de albastre, ar fi trebuit sa fie albe-albe.

La tiv am facut o cusatura feston (cu ac foarte mare, nr. 100) si am taiat  tivul care se vede dedesubt. Nu-mi place nici asta cum a iesit si din cauza asta nu am facut o poza, dar voi face inainte de a taia dantela. Cred ca fac un tiv gen 'aplicatie Madeira', ca sa ma joc cu transparenta panzei de batist. O sa vedeti.

Si iata de unde am pornit ...


[inspiratia]

[tiparul]

... si unde am ajuns.
Dar asta mi se intampla mereu cand fac cate ceva. Gasesc ceva frumos si vreau sa copiez, insa pe parcurs ma gandesc 'daca schimb asta ... si bag si asta ...va iesi mai bine'.
Nu sunt in stare sa copiez nimic 100%.

Acum ma duc sa imi iau ultimul rand de medicamente si sa imi fac apretul. Ieri a fost prima zi cand am iesit din casa si am capul limpede.
M-am uitat in schimb saptamana trecuta cu mare placere la BBC 1 la seria Merlin (sambata seara de la 21.25 ora noastra, deci cu o ora mai tarziu in Romania, sambata asta a fost al doilea episod din seria IV- cred ca a ajuns la seria IV!). Dca va uitati, stiti acum in compania cui va uitati...

Un comentariu:

  1. Buna ziua! De unde ati cumparat monogramele cu alfabetul? As vrea sa imi iau si eu o masina de brodat si cusut(2 în 1). Imi puteti spune ce masina ati folosit dvs pt realizarea acestor monograme: Brother PE 750 sau Innovis 4000?? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere