Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 24 iulie 2014

Sfaturi practice: schimbarea atei la masina de cusut

Urmeaza povestea resturilor de ata din mosorul verde, care a fost cu ata pentru brodat Brother. De ce le pastrez si ce fac cu ele.



Dar pana ajung acolo, am mai mult de povestit si de explicat. Deci, sa incepem.

Cred ca nu trebuie sa va mai spun cat de important este sa intretii masina de cusut: trebuie unsa regulat, trebuie curatata de resturi de ata sau de 'nori' de resturi microscopice de tesatura (lint) si mai trebuie sa schimbat acul dupa un anumit numar de ore.

Un alt aspect, despre care nu cred ca am mai scris pana acum, este legat de discurile de tensiune si cum trebuiesc protejate atunci cand trebuie sa schimbi ata cu care cosi.


Discurile de tensiune in postarea Cum se pune ata in masina de cusut de pe blogul meu

Cred ca multe dintre voi faceti acum exact cum faceam eu inainte de a descoperi ce greseam: cand trebuia schimbata ata, trageam de mosorul de ata ca sa scot ata din masina.

Asta inseamna ca ata intra in masina intr-o directie (de la mosor spre ac) si iesea in directia opusa (de la ac spre mosor), ceea ce nu e bine pentru discurile de tensiune.

Unde sunt discurile de tensiune?

La masinile noi discurile de tensiune sunt interne ...




 Imaginea este de pe blogul Sew Delicious, din postarea despre intretinerea masinii de cusut
uitati-va si pe acolo!

... iar la masinile mai vechi sunt externe (acel buton mare, care trebuie strans sau desfacut ca sa reglezi tensiunea; desenul mic jos, in dreapta).




Imaginea este dintr-un manual vechi.

Deci ca sa scoti ata corect din masina - adica mereu in acelasi sens - nu trebuie sa tragi de mosor, ci trebuie sa tai ata inainte de primul punct prin care intra in masina si sa o scoti prin ac.

OK, pana aici totul e clar si logic. Merita oricum sa incerci sa iti protejezi masina si sa eviti sa brutalizezi discurile.
Ceea ce vei face oricum daca tragi de ata (in orice directie!!!) atunci cand discurile sunt inchise. Adica atunci cand piciorusul e lasat jos si masina tine ata bine stransa in discurile de tensiune, gata sa inceapa cusutul. 

Daca schimbi ata cind masina nu are discurile deschise, e clar ca cauti problemele cu lumanarea (citeste inca o data Cum se pune ata in masina de cusutc). Cu atat mai mult daca folosesti o ata care lasa multe scame (lint, in engleza)! Trage de ata cand discurile sunt inchise si mira-te pe urma de scamele si murdaria din interiorul masinii.

Concluzia este ca e mai bine sa arunci ceva ata, decat sa iti brutalizezi discurile de tensiune din masina. Dar... de ce sa arunci ata, de fapt???? Ma deranjeaza ideea, desi in multe alte privinte sunt foarte risipitoare. Recunosc.
Asa ca marturisesc ca de multe ori mai trisam, desi stiam ca nu fac bine: mai trageam de ata in sensul interzis. O data mai merge - imi ziceam. Ce nu face omul ca sa se insele pe sine.

Pana nu am descoperit o metoda de a recicla ata pe care o taiam, ca sa o scot prin ac. 
Resturile de ata le innod si le pun pe un mosor gol, ramas de la brodat. Folosesc ata de pe mosor la insailat. Aici a venit momentul sa va spun ca incep sa insailez din ce in ce mai mult, din motive pe care le voi explica alta data.

Cand folosesc ata, tai dupa nod (in poza de mai jos as taia dupa nodul dintre ata turcoaz si cea verde kaki). Am asa un fir destul de lung ca sa pot insaila si cu nodul gata facut.



Asta este povestea mosorului cu resturi de ata.
Va recomand metoda, care are ca rezultat discurile de tensiune crutate si ata salvata de la aruncat.
I am a happy camper, ca sa zic asa.

Aceasta este Partea a II-a a seriei despre pusul atei in masina de cusut

Partea I - Cum se pune ata in masina de cusut

Partea III - Cum se pune ata metalica in masina (SEE KATE SEW blog)


Pentru Ana, Claudia si Claudia Puisor:
Multumesc pentru cuvintele calde la revenirea pe blog. Am cate ceva de scris la fiecare, personal, si o voi face.

Claudia Puisor, nepoatele mele sunt foarte ahtiate dupa moda. Da, da, la 2 ani. Mai ales cea mica, Jojo, care nu vrea decat hainele care ii plac ei, pe care nu accepta sa nu le poarte. Doarme cu sandale cu strassuri, vine impodobita ca un pom de Craciun si nu poate fi convinsa ca un costum de ski roz bonbon nu se poate purta in iulie. In  cele din urma a renuntat la costumul de ski, dar nu si la  cu cizmele de ski roz...  cu care s-a incaltat ca sa o viziteze pe Nana (pe mine, deci).

Iti mai pun o poza caracteristica, ca sa vezi cum se imbraca (cu cizme vara!) si cum a invatat sa isi puna ochelarii pe cap, ca adultii. La doi ani! In afara de faptul ca nici eu nu renuntam sa dorm fara pantofii noi, nu seamana cu mine in interesul foarte dezvoltat pentru moda.


miercuri, 23 iulie 2014

Revenire dupa o vacanta lunga si plin de roade

Doamnelor, domnisoarelor si poate si domnilor,

Revin dupa o perioada DETOX de internet.
Am citit mult, am vazut multe filme si dvd-uri de specialitate (adica specializare siperfectionare pentru hobby) si am facut cate ceva pentru nepotelele mele  si pentru mine. Mi-a prins bine.

T-shirt din bumbac cu 5% elastan si brodat cu rayon auriu (model japonez)

Cea mai interesanta experienta de croitorie din perioada mea de absenta este legata de perfectionarea tiparului de tshirt. Vreau sa spun ca am incercat diferite metode de adaptare a unui tipar pentru: (a) cupa mai mare decat standardul B, (b) umeri ingusti (narrow shoulders), (c) umeri ridicati (square shoulders), (d) petite (scurtarea lungimii) si mai ales ... dar mai ales corectarea manecii pentru umarul spre fata (forward shoulders).
Aici am avut mari probleme, pentru ca mutarea umarului spre fata facewa sa nu mai pice bine maneca, in ciuda diferitelor metode de modificare a manecii pe care le-am adaptat (Nancy Zieman, Louise Cutting si Palmer & Pletsch)


T-shirt din viscosa cu elastan (finisarea gatului e mai putin reusita decat la cel albastru)

Am rezolvat problema dupa cercetari temeinice si mai multe t-shirturi de proba (de nota 6-7). Cred ca am gasit solutia pentru modificarea cea mai simpla si eficienta a tiparului de maneca, o combinatie intre desenarea unui nou tipar si adaptarea tiparului comercial pe care l-am folosit pentru spate si fata. De fapt si o incepatoare poate sa aplice metoda mea, care este o combinatie intre scoala germana si cea japoneza de facut tipare. Tiparul de maneca iese mai bine decat in tutorialele in care se foloseste care metoda de facut tipare americana. Va voi explica in alta postare despre ce e vorba, pentru ca trebuie explicat pas cu pas, ca intelegeti si cum se face si de ce se face astfel.

Tinand seama de cata munca am depus, pot sa ma laud ca maneca pica bine, nu se stramba de la capul manecii spre tiv, nu face cute verticale, etc.

Am facut in cautarile mele un munte de t-shirturi. Unele mai bune, aletele mai putin reusite.  Pe cele mai proaste si care nu sunt stramte, le-am trecut la pijamale pentru iarna. Trebuie numai sa le fac pantalonii asortati.
Cele proaste si prea stramte - da, am si din aste - vor fi reciclate, fie in combinatei cu alte materiale, fie pentru t-shirturi pentru Dodo si Jojo.

Doua t-shirturi pe care le consider prost facute si care sunt acum bluze de pijama (bumbac)

Trebuie sa spun ca nu sunt inca 100% multumita. Dei mai cate ceva de imbunatatit, cred in mare ca stiu ce trebuie sa mai fac. Partea pozitiva este ca am experimentat cu modificarea tiparului de t-shirt si m-am jucat cu diferite materiale, ca la t-shirtul de mai jos.

Pentru gat am folosit resturi de la un t-shirt cu buline mari. 

Un alt lucru pozitiv este ca am mai pastrat material pentru ca sa refac un t-shirt nu prea reusit ca acesta, la care talia si soldurile sunt prea largi.


Alte noutati.
Am facut fustite de balerina de tul pentru Dodo si Jojo de ziua lor. La inceput au aratat asa:


Pe urma asa...:




 ... si in cele din urma au ajuns asa. Adica o zdreanta:


Desi trebuie sa recunosc ca exagerez, pentru ca fustitle sunt din tul / mesh de nylon si davca le clatesti sub jet de apa si le scuturi bine revin la forma initiala.

Am cumparat doua papusi pentru fetite de ziua lor. Dupa multe cercetari si dupa ce am comparat pretul, prestatiile si aspectul esstetic la mai multe papusi, am ramas aceasta papusa Bayer de 46 cm, care este si mai frumoasa si mai ieftina decat papusa New Borm (urata foc, dupa mine).
Papusa Bayer zice 'mama', 'tata', rade daca o apesi pe burta si bea din biberon miscand obrajii. Am si eu una, pentru Jojo si Dodo, cand vin la mine.
V-o recomand, daca dati veti cauta o papusa si dati de ea.


Le-am facut si hainute, pentru ca DoDo si Jojo au fiecare cate o papusa. Si voi mai face inca multe, multe rochite pentru papusi in viitor.
 Lui Dodo i-a placut mult papusa ei si nu da voie la altii sa o ia in mana.


Cam atat pentru inceput, dupa lunga pauza de scris. Vacanta placuta pe unde sunteti.